Kako ravnati ob piku čebele, ose, sršena ali komarja?

Prepoznajte razliko med običajno in alergijsko reakcijo na pik ter ustrezno ukrepajte.

Topli in sončni poletni dnevi so priložnost, da več časa preživite v naravi, kjer pa vam družbo pogosto delajo tudi različne žuželke. Kako ravnati, če vas piči čebela, osa, sršen ali komar? Kako ločiti med običajno in alergijsko reakcijo ter čim hitreje ublažiti simptome, ki se pojavijo ob piku? Svetuje dr. med., spec. druž. med. Nana Fartek.

Kakšne so posledice pika čebele, ose, komarja ali sršena?

Posledice pika katere koli žuželke so lokalna reakcija na pik. Ta nastane takoj po piku in se kaže kot izboklina, rdečina, ki lahko boli ali srbi, in je različno velika. Se pa posledice pikov različnih žuželk oz. simptomi, ki se ob tem pojavijo, med seboj razlikujejo.

 

  • Po piku komarja se pojavi manjša izboklina in rdečina, ki praviloma srbi.
  • Pik čebele je boleč, v predelu pika lahko ostane želo, ki ga je treba odstraniti, sicer draži in je reakcija na koži večja.
  • Pri piku ose je podobno kot pri piku čebele – pojavita se bolečina in oteklina.
  • Sršen je ena večjih žuželk, zato je tudi njegov pik najbolj boleč in reakcija po piku največja, kar pomeni večjo oteklino in rdečino.

 

Pogosto se zgodi, da je lahko reakcija na pik močnejša tudi zaradi izpostavljenosti žuželke morebitnim strupom iz okolja, če je to onesnaženo.

 

Tako lahko tudi ob bolj nedolžnih pikih manj nevarnih žuželk občutite močnejše reakcije, kot bi jih pričakovali.

 

Kako ločiti običajno reakcijo na pik od resne alergijske reakcije?

Običajna reakcija je lokalna reakcija na pik, ki je lahko različno obsežna, ne gre pa za alergijo.

 

Resna reakcija na pik je alergija na pik določene žuželke, ponavadi čebele, ose ali sršena. Alergija na neko snov pomeni takojšnjo reakcijo po piku, ki se lahko kaže:

 
  • z izpuščajem po telesu v obliki koprivnice (rdeči madeži na površini kože, ki srbijo);
  • z otekanjem ust, obraza, okolice oči, ušes, dlani;
  • s hripavostjo ali oteženim dihanjem.

 

Blaga oblika alergije se kaže kot kožni izpuščaj in blago otekanje, ki pa ne pomeni otekanja v žrelo oziroma jezik, kar je prisotno pri hujši alergiji. V najhujši obliki se lahko alergijska reakcija kaže kot padec krvnega tlaka in nezavest.

 

Alergik mora ob slabem počutju, otekanju v žrelu, hripavosti, omotici ali težjem dihanju čim prej dobiti aplikacijo adrenalina. Če je alergija znana, ga alergiki ponavadi nosijo s seboj.

 

Če alergika piči žuželka, na katero je alergičen, nikakor ne čakajte na možno reakcijo, temveč ukrepajte takoj. Oseba mora takoj popiti tabletke, ki so v setu za samopomoč (2 tabletki antihistaminika in kortikosteroid v primernem odmerku). Če se pojavi možna hujša oblika, pa je, kot rečeno, nujna aplikacija adrenalina.

 

Aplikacija adrenalina je enostavna in jo je treba nujno izvesti. Tako lahko alergiku rešite življenje, nikakor pa mu ne boste škodovali.

 

Postopek aplikacije adrenalina

  • Postopek aplikacije adrenalina pričnete tako, da injekcijo z adrenalinom zapičite v mišico stegna in po vbodu iglice v stegno počakate 10 sekund, da celotno zdravilo steče v mišico.
  • Takoj po aplikaciji morate poklicati 112. Oseba, ki je prejela adrenalin namreč potrebuje zdravniški nadzor.
  • Če po 5 do 15 minutah slabo počutje vztraja, lahko ponovite aplikacijo adrenalina.

Odstranjevanje žela po piku

Odstranjevanje žela po piku je pri alergikih nujno, najboljša metoda pa je odstranjevanje s pinceto. Če žela ne odstranite in ostane želo v koži, to lahko alergijo vzdržuje ali celo poslabša.

 

Tudi če alergije na pik nimate, je priporočljivo, da želo odstranite, saj to sicer ostane v koži in jo zato bolj draži.

 

Kako lahko olajšate simptome pika?

Rdečina in oteklina v večjem obsegu ponavadi po piku trajata kak dan, nato pa še 2 do 3 dni v manjšem obsegu. Je pa to odvisno od posameznika in tudi od žuželke.

 

Mesto pika, ki je otečeno, pordelo, boleče lahko hladite. Da bolečina hitreje mine, lahko mesto pika mažete z antihistaminikom v gelu ali kremi, ki ga lahko kupite v lekarni.

 

Ob močnejših reakcijah pa je bolj učinkovito kortikosteroidno mazilo, ki ga dobite le z receptom. Na oteklino ga mažete 2 x dnevno 3 do 5 dni. Mazilo je primerno za ljudi, pri katerih so posledice bolj boleče in dlje trajajoče.

 

Domače alternative zdravil, ki pomagajo ob piku

Če pri sebi nimate posebnih zdravil, je primerno hlajenje otečenega in pordelega dela. Dobro deluje tudi masaža obolelega dela s kocko ledu.

 

Čebelji pik vsebuje kislino in ga lahko poskusite umiriti z sodo bikarbono, ki jo namažete na mesto pika, takoj po piku. Ob osjem piku, ki vsebuje bazično snov, pa lahko pomagate s kislino, npr. limono ali kisom.

 

Gre za laična "zdravljenja", ki niso priporočilo uradne, z dokazi podprte medicine, nič pa ni narobe, če jih preizkusite.

 

Kako lahko pike preprečite?

Pike lahko najbolje preprečite s primernimi oblačili, kot so dolgi rokavi in hlače z dolgimi hlačnicami. Tako je zaščita največja. Posebno previdni bodite tudi pri uživanju sladkih tekočin iz steklenic ali pločevink, kjer se pogosto lahko skrije kaka osa.

 

Pomagajo lahko tudi repelenti, ki jih nanesete na oblačila.

 

Ko se pojavijo vprašanja o zdravju, lahko skrbi olajša tudi pogovor z zdravnikom na daljavo. Posvet z njim kadarkoli in kjerkoli vam omogoča zavarovanje Zdravnik 360.

zdravje, prosti čas, preventiva, zdravstveni nasvet
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.