Ideja za izlet: Planina v Lazu

Odkrijte pravljično prvobitnost planine.

Planina v Lazu se nahaja visoko v gorah in je s treh strani obdana z dvatisočaki. S svojimi številnimi pastirskimi kočami je ohranila pravljično prvobitnost. Tu se je čas ustavil. Ko govorimo o preteklosti te planine, lahko le rečemo: "Nekoč, pred davnimi časi ..."

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujete običajno pohodniško opremo. Izlet do Planine v Lazu je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta.

 

Otroke bo navdušila pravljična prvobitnost planine s številnimi pastirskimi kočami.

 

 

Višina: 1560 m.
Višina izhodišča: 1147 m.
Višinska razlika: 413 m.
Časi: Izhodišče na Planini Blato-Planina v Lazu: 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Z gorenjske avtoceste zavijete proti Lescam. Skozi Bled se vozite proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijete desno proti Stari Fužini. Tu v križišču pri kapelici zavijete ostro levo na vzpenjajočo cesto proti Planini Blato.

 

Cesta pripelje do mesta, kjer plačate vstopnino, in se odpeljete naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujete levo. Nato naredite kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijete desno proti Planini Blato (naravnost je planina Vogar). Cesti sledite do parkirišča pred Planino Blato, kjer parkirate. V poletni sezoni je do Planine Blato organiziran tudi brezplačen javni prevoz.

 

Ste vedeli, da je krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Planina Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato postala #najplaninskapot 2018 in bila deležna obnove?

 

 

Vzpon

Po cesti, ob kateri ste parkirali, greste do oznak, ki vas usmerijo levo na ozko gozdno cesto. Sledite ji vse do prvega razpotja, kjer gre leva pot proti Planini pri Jezeru, vi pa greste desno po kolovozu proti Planini v Lazu. Še vedno položen kolovoz počasi preide v široko gozdno pešpot, ki se prične precej strmo vzpenjati. 

 

Pot sledi terenu in se občasno nekoliko položi. Višje pridete do vznožja visokih in gladkih sten, za katerimi vstopite v ozko grapo. Za grapo se pot obrne levo in prične počasi spuščati. Od tu v pretežno zložnem spustu kmalu pridete do Planine v Lazu.

 

 

Spust

Vrnete se po isti poti.

 

Opis poti, fotografije in posnetek: V naravi.

 

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.