Podhladitev je v gorah nevarna tudi poleti

Vzrok niso le nizke temperature, ampak izčrpanosti in dehidracija.

Sklepanje, da poleti ne more priti do podhladitve, je napačno. Dejstvo je, da slovenski gorski reševalci obravnavajo več primerov podhladitev poleti kot pozimi.

Kdaj pride do podhladitve?

V poletnem času, ko je v dolini 35 stopinj, je v visokogorju lahko 20 stopinj manj. Ob nevihti, vetru in dežju se temperature lahko naglo spustijo v območje ničle, tudi sodra in sneženje nista poleti nič neobičajnega.

 

Toda v mnogih primerih je glavni vzrok za podhladitev v poletnem času predvsem slaba telesna pripravljenost, ki vodi v izčrpanost in poškodbe, zaradi katerih je planinec bolj podvržen podhladitvi.

 

Normalna telesna temperatura notranjih organov je 37 do 38 stopinj Celzija. O podhladitvi govorimo, kadar ta pade pod 35 stopinj. Ob nižjih zunanjih temperaturah ter ob izčrpanosti in dehidraciji se zmanjša prekrvavitev perifernih organov, da se lahko ohranja enaka prekrvavitev vitalnih organov. Tega, koliko znaša temperatura notranjih organov, zato ne morete ugotoviti tako, da potipate prizadetega po glavi ali okončinah. Lahko pa sklepate glede na zunanje znake. Preverite jih v nadaljevanju.

 

Stopnje podhladitve in ustrezni ukrepi

 • Blaga podhladitev: Prizadeti planinec je vznemirjen in drgeta, pulz in dihanje sta pospešena. Ukrepate tako, da prizadetega umaknete z izpostavljenega mesta, to je dežja in vetra ter odstranite mokra oblačila. Prezeblemu planincu nataknite kapo in rokavice. Spodbujajte gibanje in pitje tople, lahko tudi sladke tekočine po požirkih. Nato naredite toplotni ovoj.

   

 • Zmerna podhladitev: Prizadeti več ne drgeta, postane otopel in zaspan, pulz in dihanje se še bolj upočasnita.

   

  Nujno pokličite Center za obveščanje na številko 112. Če bolnik več ni sposoben požirati, več ne ponujajte toplega čaja, saj lahko pride do zadušitve

   

  Bolnika tudi več ne smete premikati. Hladna kri iz okončin bi tako prišla do jedra telesa in povzročila dodaten padec temperature ali celo zastoj srca.

   

 • Huda podhladitev: Bolnik je nezavesten, pulz in dihanje sta komaj zaznavna in neredna. Prizadetega namestite v bočni položaj. Spremljajte dihanje in pulz. Če ju več ne zaznate, pričnite z oživljanjem. Oživljajte do prihoda zdravniške ekipe.

 

Toplotni ovoj ščiti pred izgubo toplote

Pri blagi podhladitvi naredite toplotni ovoj le po zgornjem telesu, pri zmerni in hudi pa preko celega telesa. Za to uporabite toplo plastenko s tekočino, grele blazinice oziroma drugo grelno telo, ki ga položite na trup.

 

Nato poškodovanega ovijte z alufolijo s srebrno stranjo proti telesu. Pazite, da tako grelno telo kot alufolija nista v neposrednem stiku s kožo in tako zagotovite enakomerno temperaturo ovoja.  Čez folijo podhlajenega planinca zavijte v oblačila, odeje, spalno vrečo ali bivak vrečo – kar pač imate na voljo. Obvezno poskrbite tudi za toplotno zaščito glave, saj preko nje izgubljamo 30 % toplote.

 

V posnetku si oglejte nasvete zdravnice in gorske reševalke Alenke Pavlovčič, dr. med., kako pomagati podhlajenemu planincu.

 

 

Kako se izogniti podhladitvi?

Najpomembneje je, da se na pot dobro pripravite. Boste fizično kos zastavljeni poti? Preverite vremensko napoved. Poskrbite za dobro hidracijo in ustrezno oziroma visokoenergijsko hrano. V nahrbtniku imejte rezervna suha oblačila ter alufolijo. Tudi poleti vzemite s sabo kapo, rokavice in vetrovko.

 

Ne pozabite pa tudi tega, da sta alkohol in podhladitev izredno slaba kombinacija. Alkohol zamegli občutke in potem, ko je oseba popila le nekaj alkohola, se lahko počuti prijetno in toplo, čeprav je v resnici podhlajena. V takem stanju lahko tudi zaspi, temu pa lahko sledi izguba zavesti.

 

očistimo gore, pohodništvo, preventiva, aktivno življenje, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.