Prepoznajte 8 znakov utapljanja

Ljudje, ki se v vodi znajdejo v težavah, pogosto niti ne morejo klicati na pomoč.

Čofotanje v vodi, plavanje po zalivu, premagovanje valov, vse to je lahko odlična poletna zabava, če ob tem upoštevamo pravila za lastno varnost in vemo, kdaj nekdo potrebuje našo pomoč. Znate prepoznati znake utapljanja?

Večinoma si predstavljamo, da ljudje, ki se utapljajo, krilijo z rokami, škropijo naokoli in kričijo na pomoč, saj si tako podobo večinoma lahko ustvarimo ob gledanju filmov. V resnici pa utapljanje praviloma ne izgleda tako, zato je dobro poznati prave znake. Morda boste lahko komu rešili življenje.

 

Po podatkih policije je v Sloveniji v obdobju od leta 2005 do junija 2016 utonilo skupaj 166 oseb. Največ oseb se utopi v rekah (66), gramoznicah (32), morju (27), bazenih (15) in jezerih (15). Med utopljenci po spolu prevladujejo moški: od leta 2005 do 2015 je utonilo 131 moških in 35 žensk. Pravijo, da je najpogostejši vzrok utopitve neupoštevanje pravil in kopanje pod vplivom alkohola,  medtem  ko  potapljači  pogosto  precenijo  svoje sposobnosti.

 

Da boste znali pomagati, morate vedeti, da ljudje, ki se utapljajo:

 

  1. Ne morejo klicati na pomoč, saj se trudijo ostati nad vodno gladino in dihati. Ni časa za vdih, izdih in klicanje pomoči.
  2. Ne morejo kriliti z rokami. Gre za nagonski odziv, ko ljudje razširijo roke ob straneh in pritisnejo ob vodno gladino, da dvignejo usta od vode in lahko zadihajo. Ne zmorejo uporabiti rok, da se premaknejo bliže reševalcem ali poskušajo ujeti reševalno napravo. Kričanje, kriljenje z rokami in klicanje pomoči so znaki težav v vodi. Ljudje, ki to zmorejo potrebujejo pomoč in so sposobni sodelovati pri lastnem reševanju, tako da zgrabijo napihljiv obroč.
  3. Stojijo pokončno in zravnano, brez da bi brcali z nogami. Trudijo se zgolj 20 do 60 sekund, preden se potopijo.
  4. Imajo steklen, neosredotočen pogled ali celo zaprte oči.
  5. Imajo čelo ali oči pokrite z lasmi.
  6. Imajo glavo nizko v vodi, usta pa na vodni gladini. Glava je lahko nagnjena nazaj z odprtimi usti. Otrokova glava se lahko nagne naprej.
  7. Ne dajejo vtisa, da se utapljajo. Včasih je to najbolj zanesljiv znak. Oseba lahko deluje, kot da opazuje nebo, obalo, rob bazena… Če jo vprašate, ali je vse v redu, in vam odgovori, potem je verjetno vse v redu. Če na vprašanje ne odgovori in samo strmi v prazno, imate manj kot 30 sekund, da pridete do nje.
  8. Otroci, ki se igrajo v vodi, povzročajo hrup. Če nastopi tišina, pojdite takoj preverit kaj se dogaja in predvidevajte, da otrok potrebuje takojšnjo pomoč.

 

Posebna previdnost velja tudi pri samem reševanju, da ne boste ogrozili lastne varnosti. Reševanje je treba dobro, a hitro premisliti, predvsem pa morate ostati mirni in zbrani. Več o tem si lahko preberete na spletni strani policije.

 

Ne pozabite pa niti, da vsaka površina ni primerna za kopanje – divja kopališča skrivajo številne nevarnosti, toda previdnost je potrebna tudi na urejenih kopališčih.

 

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

zdravje, preventiva, prosti čas, aktivno življenjejavascript:;
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.