Čevljelogija za športnike

Izberite primerno obutev, ki ne bo povzročala zdravstvenih zapletov.

Človekovo stopalo je bilo ustvarjeno za hojo z bosimi nogami. Ta je nedvomno izjemno koristna in zelo priporočljiva, posebno pri otrocih. Vendarle pa je naše stopalo večino dneva obuto v čevlje, ki anatomsko niso vselej najprimernejši. Neprimerna obutev lahko povzroča številne težave, posebno, če se ob njeni uporabi ustvarjajo večje sile, denimo pri športu. Zato je treba biti pri izbiri športne obutve izrazito pozoren.

Če se športnih dejavnosti lotevate v napačni obutvi, lahko ta povzroči veliko škode. Dr. Bogdan Ambrožič, dr. med., specialist ortopedije iz Ortopedije in fizioterapije Bisturmed, pojasnjuje, da se sile, ki delujejo na stopalo, prenašajo po telesu navzgor.

 

»Če so zaradi neustreznega težišča nepravilno razporejene, morda najprej začutite bolečine v stopalu ali gležnju. Če te nepravilnosti trajajo dlje, pa lahko pride tudi do sprememb v kolenih, kolkih in hrbtenici,« pravi.

 

Nepravilno težišče, ki je posledica tudi neustrezne obutve, telo kompenzira s premiki hrbtenice. Tako pride do napačnega položaja, mišice in mali sklepi so bolj obremenjeni in sčasoma se razvijejo kronične težave.

 

Prvi znaki težav neprimerne obutve

Znaki, da morda niste izbrali dobrega čevlja, se lahko začnejo kazati hitro. Čevelj je pretesen ali preohlapen, bolijo vas prsti, morda vas peče stopalo. »V prvi vrsti se mora čevelj dobro prilegati, v njem vam mora biti udobno,« pravi Dejan Tašner, dipl. inž. ortotike in protetike iz centra OIM ortopedski inženiring.

 

Tudi če se vam čevelj v trgovini zdi udoben, ni nujno, da je zares ustrezen. Ob njegovi uporabi se tako lahko začnejo kazati bolečine v sklepih in hrbtenici.

 

Pri nepravilnem položaju gležnja in stopala je prizadeta tudi ahilova tetiva, ki gleženj in stopalo povezuje s kolenom. Slaba obutev tetivo neenakomerno obremeni. V takšni obutvi se pojavijo bolečine in tudi poškodbe tetive.

 

»Model, ki je za nekoga ustrezen, je za drugega lahko škodljiv,« pojasnjuje Tašner, ki se veliko ukvarja tudi s svetovanjem pri izbiri športne obutve. »Tekač ima denimo noge v obliki črke O, a kupi copat, primeren za tiste, ki imajo stopalo in koleno v obliki črke X in v nasprotju z njim stopala bolj obremenjujejo na notranji strani. Zaradi napačnega tipa čevlja še bolj pritiska na zunanji del stopala, ki je že tako ali tako bolj obremenjen. In nepravilnosti se le še stopnjujejo.«

 

 

Skrajni, že skrb vzbujajoči znaki neprimernosti obutve so poškodbe. Bolečina med dejavnostjo pomeni rdečo luč, posebno, če se ponavlja in narašča.

 

»Ko začutite bolečino, je treba dejavnost opustiti,« pravi dr. Ambrožič. »Močno odsvetujem nadaljevanje aktivnosti s pomočjo analgetikov. Ti bolečino, ki je zaščitni mehanizem, utišajo. Seveda so nekatere bolečine prehodne, ker morda na aktivnost niste pripravljeni. Če minejo, je to znak, da se je vaše telo regeneriralo. Če se ponavljajo vedno znova, pa je to znak, da bi bilo dobro obiskati ortopeda, ki preveri možne vzroke za težave.«

 

Kako izbrati primerno obutev?

Z ortopedovim mnenjem in priporočili je nato obutev lažje izbrati. Ortoped pa vendarle svetuje, da se je pred izbiro obutve za šport in vsak dan nadvse koristno posvetovati z inženirji ortotike, specializiranimi za področje stopala, kot je Dejan Tašner. Ti opravijo meritve težišča, oblike in položaja stopal ter drže. Tako povsem natančno ocenijo, kakšen čevelj oziroma vložek vam bo pomagal pri optimalni amortizaciji sil in stabilizaciji telesa.

 

Vselej pregledajo tudi obutev, ki jo že nosite. Če so čevlji pošvedrani ali pa sta podplat in vložek neenakomerno uničena, je to zanje že informacija, da čevelj ni optimalen za vaše stopalo.

 

»Čevlji za lahkega ali težjega človeka morajo biti različni,« opozarja Dejan Tašner.

 

»Poleg tega je pomembno, da nimate enega športnega čevlja za vse športe. Pri dvoranskih športih so denimo sile povsem drugačne kot pri športnih na prostem.

 

Enako se razlikujejo sile med različnimi športi. Pri nogometu je več stranskih gibov, medtem ko so pri teku sile usmerjene predvsem navpično navzdol.«

 

Pri izbiri je vselej treba tudi upoštevati, ali se vaše stopalo zvrača navznoter, navzven ali je morda nevtralno. Tudi višina narta in oblika stopala imata velik vpliv na udobje. Medtem ko pri marsikaterem izdelku velja, da cena ni merilo, Tašner pravi, da to za športne copate ne drži.

 

Cena čevlja, ki je skrbno razvit in vsebuje dobre materiale, ki podpirajo težo in specifike športnika, ne more biti nekaj deset evrov.

 

Pri dobri obutvi pač ni bližnjic. A investicija v čevlje se obrestuje le, če jih izberete pravilno. To naj bo, če je le mogoče, po posvetu s strokovnjakom. Ko vam ta pove, na kaj morate paziti, bodo vse nadaljnje izbire čevljev objektivne in strokovno podkrepljene.

 

Tako boste morda celo potrebovali manj parov, a bodo tisti, ki jih boste kupili, povsem primerni za vas. Poslušajte torej svoje telo in mu privoščite najboljše.

 

Ne splača se čakati

Ko ob telesni aktivnosti nastanejo zdravstvene težave, je smiselno karseda hitro ukrepati. Z zavarovanjem Specialisti+ lahko hitro opravite specialistični pregled, enostavno in zahtevno diagnostiko (MR, CT, UZ …), posege v enodnevni obravnavi (denimo artroskopija kolena) in fizioterapijo.

prosti čas, aktivno življenje, tek, preventiva, Specialisti+
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.