Rak trebušne slinavke

Ključno je pravočasno ukrepanje.

Številne vrste raka so ozdravljive predvsem zato, ker jih zaradi simptomov ali preventivnih pregledov odkrijemo dovolj zgodaj. Rak trebušne slinavke žal ni med raki z dobrimi obeti. Primere tega raka zaradi netipičnih simptomov v začetnih fazah bolezni velikokrat odkrijejo prepozno. Tudi bolnik, ki je delil svojo zgodbo premagovanja raka trebušne slinavke, si je svoje simptome dolgo razlagal z drugimi krivci. Zato vztrajajte pri iskanju vzroka, če menite, da z vami ni vse v redu.

Slinavka - žleza, vredna vse pozornosti

Trebušna slinavka leži globoko v trebušni votlini. Proizvaja prebavne encime in s tem sodeluje pri prebavi, hkrati pa proizvaja tudi hormone, ki sodelujejo pri presnovi in uravnavanju krvnega sladkorja.

 

Zakaj se rak v trebušni slinavki sploh razvije, ni povsem znano. Trebušna slinavka je sestavljena iz žleznega tkiva, ki ga nenehno spodbujajo in dražijo hormoni ter procesi v okolnih organih. »Hkrati na žlezo neugodno vplivajo strupi, ki jih vnesemo v telo s hrano ali kemikalijami, oziroma strupi, ki nastanejo pri presnovi,« pravi Rajko Knežević, dr. med., specialist gastroenterologije iz Diagnostičnega centra Bled. »Starejši kot je človek, več je negativnih vplivov, ki na žlezo slabo vplivajo.«

 

Rizične skupine za raka trebušne slinavke

Rak trebušne slinavke zato praviloma ne prizadene mladih, čeprav tudi pri njih ni povsem izključen. Možnost za obolenje se poveča po 40., izrazito pa po 65. letu. »Zelo verjetno se morajo v trebušni slinavki dovolj dolgo seštevati negativni dejavniki, da se naposled odrazijo v bolezni,« pojasni dr. Knežević.

 

Na vprašanje, kaj povzroči, da se bolezen pri nekaterih razvije, pri drugih pa ne, ni enoznačnega odgovora.

 

Na trebušno slinavko zagotovo negativno vplivajo debelost, sladkorna bolezen, kajenje, prekomerno uživanje alkohola pa tudi stik z organskimi topili.

 

Zagotovo so bolj ogroženi ljudje, ki imajo kronično vnetje trebušne slinavke zaradi različnih vzrokov, tudi dednega. »Smo pa v zadnjih letih bolj pozorni tudi na tiste, ki imajo nepojasnjena vnetja trebušne slinavke,« pravi dr. Knežević, »in tiste, ki so nedavno zboleli za sladkorno boleznijo, sploh če gre za mlajše, vitke posameznike, ki bolezni nimajo v družinski zgodovini.«

 

Strokovnjaki so s pomočjo analiz ugotovili, da se je pri veliko bolnikih, ki jim je bila potrjena diagnoza rak trebušne slinavke, do dve leti pred tem pojavila sladkorna bolezen.

 

Seveda pa ni nujno, da je tako. Gospod iz Ljubljane, ki želi ostati anonimen, je diagnozo rak trebušne slinavke prejel, ne da bi se pred tem počutil izrazito slabo. »Drobne težave, ki so se občasno pojavljale, sem povezoval z jetri, s katerimi sem imel težave kot mladostnik. Takrat nisem niti vedel, kje je trebušna slinavka,« pravi.

 

Agresiven rak

Rak se v trebušni slinavki praviloma pojavi primarno, šele potem razseva drugam – bodisi s širitvijo tumorja v okolna tkiva in organe ali z zasevki, ki se širijo po krvnih in limfnih žilah.

 

Trebušna slinavka leži v delu trebušne votline, kjer je v bližini veliko drugih struktur. Njena lokacija je za kakršno koli posredovanje tako izjemno neugodna.

 

Na eni strani je ukleščena v dvanajstnik, na drugi pa poteka za želodcem in pod njim do vranice. V bližini so velike žile v trebuhu, ki prehranjujejo črevesje, ledvice in želodec ter delno potekajo tudi skozi trebušno slinavko.

 

Ko se tumor širi, pogosto zajame okolne strukture in se vrašča v te žile, ki pa jih ne morejo odstraniti, saj bi s tem uničili organe, ki jih prekrvljajo. Pogosto, praviloma ko je rak že dodobra razvit, tumor tudi zapre žolčevod, zaradi česar se pojavi zlatenica, ali pritisne na druge organe in tkiva. Včasih šele ob takšnih težavah posumijo na raka trebušne slinavke.

 

Kako prepoznati raka trebušne slinavke?

Gospodu iz Ljubljane so številni znaki že nekaj časa nakazovali na težave – njegov urin je bil temen, blato pa svetlejše. Vselej se je zavajal z mislimi, da je kaj nenavadnega pojedel. Ko je njegova koža postala rumena, pa je vendarle poklical zdravnika. Diagnoza: rak trebušne slinavke v 3. stadiju.

 

»Če bi poznal znake raka trebušne slinavke, bi šel k zdravniku že najmanj mesec prej. In verjetno rak še ne bi bil tako napredoval,« pravi gospod.

 

Simptomi raka trebušne slinavke so sicer izjemno netipični oziroma jih zlahka pripišemo čemu drugemu. Običajno, a ne nujno, se najprej pojavi bolečina. »Ta je tipično locirana nad popkom, pod žličko in se širi v hrbet pod levi rebrni lok,« pravi dr. Knežević.

 

»Nekoliko lahko popusti v sedečem položaju ali pri pregibu naprej, pri ležečem pa se okrepi. Bolečina ne pojenja in ni vezana na prehranjevanje.«

 

Sočasno se bolnik lahko slabo počuti, je oslabel, lahko tudi tesnoben. Začne izgubljati težo, naposled pa se pojavi zaporna zlatenica. Ta povzroči, da se koža in beločnice obarvajo rumeno, koža srbi, urin je temen, blato pa sivkasto. Vendar ti znaki že pomenijo, da je tumor zaprl iztok žolča. V takšnih primerih je pogosto že zelo pozno za možnost operacije.

 

Prav zaradi netipičnih simptomov to vrsto raka pogosto odkrijejo zaradi bolečin v hrbtu med pregledom pri ortopedu. Ti tumor praviloma odkrijejo po pregledu s CT-napravo, ki je tudi sicer uspešna pri iskanju raka trebušne slinavke. S CT-preiskavo specialisti dobijo informacijo o lokalni in oddaljeni razširjenosti tumorja ter se na podlagi tega odločijo, ali je tumor moč operirati. Pri manjših tumorjih, ki jih CT težje opredeli, pa uporabljajo tudi endoskopski ultrazvok, ki omogoča tudi odvzem tkivnih vzorcev.

 

 

Simptomi raka trebušne slinavke

 

  • Nenaden pojav sladkorne bolezni pri zdravem, vitkem človeku brez sladkorne bolezni v družini.
  • Bolečina nad popkom in pod žličko, ki se širi v hrbet pod levi rebrni lok.
  • Rumena obarvanost kože in beločnic.
  • Srbeča koža.
  • Anksioznost in nemir ter slabo splošno počutje in oslabelost.
  • Izrazito temen urin in svetlo, sivkasto blato.
  • Nepojasnjena in nenadna izguba teže.

 

*Simptomi se lahko pojavijo skupaj ali pa se nekateri, denimo hujšanje ali bolečina, sploh ne pojavijo.

 

Kakšno je zdravljenje raka trebušne slinavke? 

Rak trebušne slinavke vsak dan odkrijejo pri najmanj enem Slovencu. Dr. Knežević poudari, da je sporočiti takšno novico vselej izjemno težko. Petletno preživetje po diagnozi je namreč pri raku trebušne slinavke le šestodstotno, najslabše med vsemi raki, medtem ko je denimo pri raku prostate in raku dojk okoli 90-odstotno.

 

Na leto zboli okoli 400 ljudi, preživi jih peščica. Bolniki po diagnozi v povprečju živjo manj kot pet mesecev.

 

»A po drugi strani je poslanstvo zdravnika tudi zagotavljanje dostojanstva tistim, ki jim ne moremo pomagati k ozdravitvi,« pravi dr. Knežević. Bolezen namreč najpogosteje odkrijejo tako pozno, da se rak razširi na vse okolne strukture in ga ne morejo več operativno odstraniti. Le pri petini bolnikov je operacija sploh mogoča.

 

Na srečo je gospod iz Ljubljane po pomoč prišel pravi čas.

 

»Vedel sem, da diagnoza ni dobra, a se nisem obremenjeval z izidom. Kot podjetnik nikoli nisem bil tako miren kot v tem primeru. Preprosto zaupal sem in se prepustil,« pravi gospod, ki se je srečal z rakom trebušne slinavke.

 

Čas je pri raku trebušne slinavke izjemnega pomena. Zato je že pet dni po postavljeni diagnozi prestal 12-urno operacijo. Ker se je rak že začel širiti v okolna tkiva, je ostal brez polovice trebušne slinavke in želodca, vzeli so mu več kot ducat bezgavk, dvanajstnik in žolčnik ter dele tankega črevesa in požiralnika. Operaciji je sledilo še pol leta kemoterapij in 30 obsevanj. Danes se, pravi, počuti odlično.

 

Ukrepajte hitro

Čas je v primeru raka trebušne slinavke bistven. Ko znaki še niso tako izraziti, da bi nemudoma posumili na to obolenje, je pomembno, da imate hiter dostop do ultrazvočne, CT in druge diagnostike. Hiter dostop do diagnostike in do specialistov, tudi gastroenterologov, omogoča zavarovanje Specialisti+.

zdravje, preventiva, Specialisti+
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.