Ideja za izlet: S Soriške planine na Ratitovec

To je pot, kjer si boste zapeli: »Na planincah luštno je!«

Ratitovec je priljubljen pohodniški cilj za enodnevni izlet. Dostop ni zahteven, z grebena pa se odpira lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Spodnje Bohinjske gore, Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, pa na Lubnik, Koprivnik, na Soriško polje in Ljubljansko kotlino. Ratitovec je še posebej lep jeseni, ko se odene v jesenske barve.

Ko se greben Spodnjih Bohinjskih gora oziroma Peči zniža, preide v nekaj sto metrov nižje vrhove Slatnika, Lajnarja in Soriške planine ter se spet dvigne z grebenom Ratitovca oziroma Altemaverja. Pot ni zahtevna. Vodi po travnatih pobočjih in grebenih, srečamo lahko tudi pašno živino in konje.

 

 

Zahtevnost, oprema in čas

Pot je označena kot lahka planinska pot. Povsem dovolj bo običajna pohodna oprema. Pot je primerna za vse letne čase.

 

Višina izhodišča: Soriška planina: 1306 m.
Najvišja točka: Altemaver: 1678.
Čas: 3 ure 15 minut.

 

Želite več idej za izlete, pa še nekaj izletov za varno pot? Najdete jih tukaj.

 

Izhodišče

V Škofje Loki zavijete v Selško dolino. Peljete se naprej od Železnikov proti Podbrdu. Za zaselkom Zali Log vas tabla usmeri na strmo cesto proti Soriški planini. Prevozite vas Sorica. Čez nekaj časa dosežete Soriško planino. Parkirate na velikem parkirišču ob smučišču.

 

Opis poti

S parkirišča se usmerite na cesto, po kateri ste pripeljali. Na levi najdete odcep za Ratitovec. Gozdna stezica vas pripelje na gozdno cesto. Sledite ji nekaj časa, nato zavijete desno z nje in se vam na Mišjem grudnu priključi z desne druga planinska pot, ki ima izhodišče na začetku Soriške planine (Na robu). Vseskozi sledite oznakam za Ratitovec. Prečkajte travnato Danjarsko planino in uživajte v razkošju planinskih rož. Bi prepoznali gorsko potoniko?

 

 

Pot se na začetku ratitovškega grebena na Zgornji Jirn začne rahlo vzpenjati in doseže najvišjo točko Ratitovca,  1679 m visok Altemaver. Z vrha je še 15 minut do Krekove koče na Ratitovcu na višini 1642 m. Koča je odprta v poletni sezoni ter ob vikendih in praznikih. Za kočo je zimska soba.

 

Oglejte si posnetek poti na Ratitovec. Pretekel jo je ultramaratonec Miro Kregar.

 

 

Fotografije: Miro Kregar

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje. video
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.