Samopregledi so ključni del diagnoze

Svetujemo, kako naj samopregledi postanejo del vašega vsakdana.

Rak na dojkah je najpogostejši rak pri ženskah. Pri mladih moških sodi rak na modih med najpogostejša rakava obolenja. Za pravočasno odkrivanje in ukrepanje, ki vam lahko reši življenje, so nujni samopregledi. Ti naj postanejo del vaše rutine. Svetujemo, kako. Če se vam zdi, da ni vse tako, kot bi moralo biti, nemudoma ukrepajte.

Opazovanje in samopregledi so nujni

To je poglavitno za pravočasno odkrivanje raka na dojkah in modih.

 

Preživetje bolnikov ob teh boleznih je zelo odvisno od velikosti tumorja ob odkritju, zato lahko zgodnje samoodkritje bistveno pripomore k boljši prognozi.

 

Le nekaj minut, ki jih vsak mesec namenite tipanju dojk in mod, vam lahko reši življenje.

 

Pri ženskah najpogostejši rak na dojkah

Rak na dojkah je z 20,5 odstotka primerov najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto za njim v Sloveniji zboli okoli 1400 žensk (in celo okoli 10 moških). Vsak dan za njegovimi posledicami umre najmanj ena ženska, njegova pojavnost pa se povečuje za dober odstotek na leto.

 

Verjetnost, da zbolite, narašča s starostjo, čeprav lahko prizadene tudi zelo mlade ženske in celo doječe mamice. In dobro je vedeti, da rak na dojkah ni le ena bolezen, ampak cela skupina bolezni, ki lahko v telesu nastajajo nekaj let, preden zatipate zatrdlino.

 

Pri mladih moških najpogostejši rak na modih

Rak na modih v nasprotju z rakom na prostati, ki je najpogostejši rak pri moških, sodi med redkejša obolenja v splošni moški populaciji. Toda pri moških, starih med 20 in 40 let, je to najpogostejše rakavo obolenje.

 

Tkivo je v tem obdobju aktivnejše, proizvaja več semenske tekočine in je zato bolj ranljivo za spremembe.

 

Obolevnost v zadnjih letih močno raste – danes zboleva kar 70 odstotkov več moških kot pred 20 leti.

 

Ljubo Breskvar, dr. med., iz urološke ordinacije TAURO je prepričan, da je »ta izjemna rast neposredno povezana z onesnaženo hrano in okoljem. Te snovi neposredno vodijo v slabšo odpornost celic proti spremembam, hormonski motilci v hrani pa naredijo veliko škode. Zato ni čudno, da narašča tudi število anomalij na spolovilih.«

 

In zelo verjetno bi vsaj del naraščanja pogostosti vseh vrst raka lahko pripisali istim vzrokom.

 

Mamografija za ogrožene skupine

Ozaveščanje o možnosti razvoja vseh vrst bolezni je bistvenega pomena. Pa ne zato, da vas statistika in podatki prestrašijo, ampak zato, da se sebi in težavam, ki morda rastejo v vas, pravočasno posvetite.

 

Tanja Španić, predsednica združenja Europa Donna, pravi, da je h glavnemu napredku pri zgodnjem odkrivanju raka na dojkah pripomogel presejalni program DORA. Z mamografijo odkrivajo spremembe, ki jih še ni mogoče zaznati z otipom. »V program je vključenih vse več žensk med 50. in 69. letom. Mlajše ženske, pri katerih je bolezen manj pogosta, so omejene na samopreglede, mamografija je zanje na voljo, če so v ogroženi skupini,« razlaga Španićeva.

 

Rebeka iz Slovenske Bistrice je v tej skupini, saj je bila bolezen že v družini. Za rakom na dojkah so ji umrle štiri tete, njena mama pa jo je leta 2009 ob lastnem prebolevanju te bolezni spodbudila, da opravi pregled. Mamici dveletne deklice in 10-mesečnega dečka se je z nepričakovano diagnozo pri 31 letih življenje postavilo na glavo. »Ampak časa za jamranje ni bilo. Odpravila sem se v boj. Ni bil lahek, je bil pa vreden,« pravi Rebeka.

 

Približno polovica primerov raka na dojkah je odkrita pri mamografiji ali na zdravniškem pregledu, druga polovica pa pri samopregledih.

 

Skoraj polovica žensk pride prvič k zdravniku, ko je rak lokalno že napredoval ali se celo razširil.

 

Samopregledovanje dojk – kako to sploh poteka?

 

Pri rednih mesečnih pregledih dojk (sedem do deset dni po začetku menstruacije), pa tudi sicer, naj bodo ženske pozorne na zatrdline, ugreznjeno bradavico in izcedek iz nje ter oteklino in rdečino dojke.

 

Ob spremembah na modih k zdravniku

»Raka na modih je težko ignorirati, zatrdlino je težko zgrešiti, čeprav se lahko v nekaterih primerih zgodi, da je ni čutiti in začnejo na bolezen opozarjati šele zasevki v trebušni votlini in pljučih,« razlaga dr. Breskvar, specialist urolog.

 

Redno mesečno samopregledovanje je seveda pomembno, čeprav se rak na modih praviloma razvije bistveno hitreje kot rak na dojkah.

 

Dr. Breskvar meni, da gre pri tej bolezni predvsem za vprašanje, kdaj se bo moški odločil, da obišče zdravnika. »Imel sem paciente, ki so imeli izjemno velik tumor, a so odlašali z ukrepanjem.«

 

Spolni organi so najbolj nedotakljiv del telesa, povezani so z mnogimi tabuji. Že misel na to, da je nekaj narobe, ali da bo treba pod nož, je lahko za moške strašljiva.

 

Gregor iz Kopra (ime je na njegovo željo spremenjeno) je pri 23 letih v modu zatipal bulo. Ni ji posvečal pozornosti, dokler se rak ni razširil na bezgavke. »Zdravljenje je bilo uspešno, a veliko bolj invazivno in daljše, kot bi bilo, če bi šel k zdravniku takoj,« pravi Gregor, ki do svoje diagnoze sploh ni vedel, da ta vrsta raka obstaja. »Šele po pogovoru z očetom sem šokiran izvedel, da je raka na modih v mladosti prebolel tudi on.«

 

Posebno pozorni morajo biti moški, katerih očetje, bratje in sinovi so že oboleli za rakom na modih, in tisti, ki imajo (ali so imeli) težave z nespuščenimi modi.

 

Seštevek poznavanja svoje in družinske zgodovine ter skrbi zase je dober recept za pravočasno odkritje bolezni. Splača se.

 

Ne le, da je prognoza pri napredovali bolezni slabša, ampak je nevarnost, da se bolezen ponovi, bistveno večja, če je rak že razširjen.

 

Simptomi in pregled mod

 

Pri rednih mesečnih pregledih mod, pa tudi sicer, morajo biti moški pozorni na zatrdline, spremembe v velikosti mod in na nelagoden občutek v njih. Pri nekaterih vrstah raka na modih se lahko pojavijo tudi povečane ter boleče prsne žleze in bezgavke. Pri napredovalem raku na modih z zasevki v trebušni votlini in pljučih pa lahko boli križ, bolnik ima težave z dihanjem.

 

Ljubeč odnos do svojega telesa

Rebeka je vedno verjela v srečen konec, zaupala je zdravnikom in sebi. »Bolezen mi je vzela le kos mesa, a mi je veliko tudi dala,« pravi po svoji zmagi. Odstranili so ji dojki, zaradi velikega tveganja raka pa tudi jajčnike.

 

Tanja Španić iz združenja Europa Donna opaža, da ni bistvenih razlik pri sprejemanju izkušnje raka med moškimi in ženskami. »Res je, da se o raku na dojkah več govori, a poznam nekaj moških, ki so raka in odstranitev mod prenesli izjemno dobro ter kljub operaciji nadaljevali polno spolno življenje in si brez težav ustvarili družino.«

 

Samo vi se lahko odločite za ljubeč odnos do svojega telesa, ki vam včasih naloži kakšno breme, a hkrati omogoča uživanje življenjskih lepot.

 

S samopregledi do hitrejšega okrevanja

Zapomnite si:

Če je rak na dojkah odkrit v zgodnjih stadijih, ko še ni lokalno napredoval ali metastaziral, je petletno preživetje bolnic kar 90-odstotno.

 

Pri raku na modih, ki ga spremljajo zelo izraziti simptomi in ga je zato laže prepoznati, je petletno preživetje bolnikov lahko celo okoli 95-odstotno, če ta še ni metastaziral v trebušno votlino ali pljuča, ali če ne gre za izrazito agresivno vrsto.

 

Ne odlašajte! Če se pojavijo zdravstvene težave, čim prej obiščite svojega osebnega zdravnika.


zdravje, preventiva, celovita zdravstvena obravnava, življenjsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.