Ideja za izlet: Slatnik

Na meji stare Jugoslavije in Italije.

Slatnik se nahaja na travnati planoti nad Soriško planino. Pot nas vodi mimo vojašnice in številnih bunkerjev nekoč utrjene meje med staro Jugoslavijo in Italijo. Ti bodo zagotovo pritegnili pozornost otrok. Previdno si jih lahko ogledate.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujete običajno pohodniško opremo. Izlet je zaradi občasno bolj strme poti, zlasti med spustom, primeren za otroke, stare od 4 do 5 let. Mlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem. Del poti je občasno neoznačen, vendar ves čas dobro nadelan in z orientacijo ne boste imeli težav.  

 

 

Višina in čas

Višina: 1609 m.

Višina izhodišča: 1278 m.

Višinska razlika: 331 m.

Časi: Izhodišče-Slatnik-jugovzhodni vrh: 1 ura 30 minut. Slatnik-jugovzhodni vrh-izhodišče: 45 minut.

 

Kam pa na naslednji izlet po Sloveniji? Preverite naše ideje za izlete.

 

Kako do izhodišča?

Vozite se preko Škofje Loke, Železnikov in naprej preko Zalega Loga. Ko pridete do odcepa za Sorico in Bohinj, zavijete desno v klanec. Te ceste se držite do širokega prelaza Bohinjsko sedlo, kjer je tudi Soriška planina.

 

Če je cesta desno zaprta, se peljete levo do zaselka Podbrdo, kjer za serpentinama zavijete desno proti Sorici in Bohinju. Vozite se do širokega Bohinjskega sedla, kjer parkirate.

 

 

Vzpon

S širokega parkirišča greste mimo spodnje Brunarice in za njo mimo spodnje postaje smučarske žičnice Slatnik. Žičnici sledite do Litostrojske koče, kjer zavijete desno proti leseni trikotni hiški z rdečim križem. Od tu sledite obledelim markacijam na drevesih nad hiško. Višje vas pot pripelje v gozd.

 

Nad gozdom hodite po dolinici z gostim podrastjem. Pozorni ste na razpotje, kjer zavijete desno. Pot vas pripelje na sleme, kjer nadaljujete levo proti severozahodnemu vrhu Slatnika. Z vrha se vrnete do mulatjere pod njim in nadaljujete desno. Na prvem razpotju sledite obledeli oznaki za Slatnik - jugovzhodni vrh. Držite se pešpoti, ki vas v slabih 15 minutah pripelje na cilj. 

 

 

Spust

Vračate se naprej po ozkem grebenu Slatnika. Stezica vodi po strmih travnatih pobočjih nad Soriško planino. Ko pridete do prelaza med Lajnarjem in Slatnikom, zavijete levo v gozd. Pot se občasno dokaj hitro spušča in je precej peščena, zato se morate nekoliko paziti zdrsa. Iz gozda hitro pridete nad smučišča Soriške planine, preko katerih se vrnete na izhodišče.

 

Opis poti, fotografije in posnetek: V naravi.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.