Ideja za izlet: Slavnik iz Podgorja

Pomahajte z najbolj slavnega primorskega tisočaka.

Slavnik svoje ime nosi upravičeno. Med planinci širom Slovenije je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih primorskih vrhov in po tej plati ga morda prekaša le še znameniti Nanos. Je tisočak in na učni tabli, mimo katere vodi pot, piše, da mu pravijo tudi primorski oziroma istrski Triglav. Najbolj priljubljena je pot Na Slavnik iz Podgorja.

Zgodovina in zanimivosti

Slavnik ni najvišji vrh Čičarije, kot bi marsikdo pomislil. Po višini ga prekašata bližnja soseda s precej nenavadnima imenoma, skalnata Medvižica in triglava Glavičorka ter tudi Ostrič oziroma Žabnik, ki je rojstni kraj bajeslovnega Štrpeda. Z njimi ga povezuje približno 6 ur dolga planinska pot, ki vas vodi po odmaknjenih predelih, ki so domovanje volka. Z nekaj sreče bomo njegove stopinje videli v snegu ali blatu, volka samega pa ne, saj se vas precej bolj boji kot vi njega. 

 

 

Pri Slavniku ne morete brez omembe njegovih razgledov. Širijo se od Tržaškega zaliva preko Dolomitov in Julijcev vse do Kamniško-Savinjskih Alp, če omenite le najširši lok. Na njem se nahaja Tumova planinska koča, razgledna plošča in precej mašinerije, ki v obliki stolpa in številnih priveskov služi sodobnim potrebam po komunikaciji.

 

Zahtevnost in oprema

Izlet je primeren za otroke stare od 4 do 5 let. Na vrhu je planinska koča, kjer se lahko okrepčate in obilica razglednih, prostranih travnatih pobočjih. Lahka delno označena pot. Običajna pohodniška oprema.

 

 

Višina in čas

 

Izhodišče:  518 m

Višina: 1028 m

Časi: Podgorje - Slavnik po strmi poti: 1 ura 15 minut.

 

 

Kako do izhodišča?

Vozite se po primorski avtocesti. Zapustite jo na izvozu za Kastelec. Na prvem križišču zavijete levo proti Podgorju. Ceste se držite do naslednjega križišča, kjer zavijete levo proti Kozini in Podgorju. V naslednjem križišču greste naravnost, nato pa se te ceste držite vse do naslednjega križišča, kjer vas prometni smerokaz usmeri desno proti Podgorju. Ko po nekaj kilometrih vožnje pridete v Podgorje, ste pozorni na modro tablo, ki označuje parkirišče desno. Tabla se nahaja tik pred ograjenim igriščem.

 

 

 

Vzpon

S parkirišča greste do ceste, po kateri ste se pripeljali in zavijete desno. Čez nekaj 10 metrov, pri kapelici, zavijete levo v vas. Te ceste se držite vse do dveh planinskih smerokazov za daljšo, položno pot in krajšo strmo pot na Slavnik. Stopite levo proti strmi poti, vaša cesta pa se pri zadnji hiši prelevi v kolovoz in takoj za tem v markirano pešpot.

 

 

Pot se srednje strmo vzpenja, je široka, dobro nadelana in markirana. Kar nekaj časa vas vodi skozi gozd. Na nadmorski višini približno 850 metrov se prične drevje mešati z gozdnimi jasami. Pot postaja vedno bolj razgledna, dokler se gozd povsem ne umakne širokim travnatim pobočjem. Kmalu zagledate vrh s planinsko kočo, do katerega nimate več daleč.

 

Opis poti in fotografije: V naravi.


 

Bi radi več predlogov za izlete? Tukaj lahko najdete predloge tako zahtevnih kot manj zahtevnih, družinskih ali bolj adrenalinskih opisov poti, in to z vseh koncev Slovenije. S sogovorniki iz Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije pa smo pripravili tudi upoštevanja vredne nasvete za varno pot v gore.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje