Tek pozimi: 5 nasvetov za najbolj vztrajne

Tekaških copat še ni treba postaviti v kot

Letošnjo sezono ste bili pridni, za vami so številni kilometri, nabrali ste kondicijo in ste zadovoljni z uspešno prestanimi izzivi. Res je, Ljubljanski maraton je že za nami, ampak z njim se za prave tekače sezona še ne zaključuje.

Nekateri boste tekli še na kakšnem množičnem teku, tisti manj tekmovalni nadaljujete le zase. Tretji pa boste tekaške copate postavili v kot do pomladi, ko se bodo spet pričeli toplejši dnevi. Morda je vseeno škoda, da bi bil ves vaš letošnji trud zaman in da boste morali marca spet začeti znova? Takrat bo morda bolj prijetno teči, a tudi pozimi pridejo dnevi, ki kar vabijo h gibanju. Sam verjamem, da nam zima včasih res postavi nekaj ovir za tek, vendar so skoraj vse premagljive, potrebno se je le prilagoditi spremenjenim razmeram. Kako? Naslednjih pet nasvetov vam bo pomagalo, da lažje nadaljujete.

 

1. Ogrejte se. V prvi vrsti moramo več pozornosti nameniti ogrevanju, saj so mišice zaradi mraza manj prožne in obstaja večja verjetnost za poškodbe.

2. Naj vam bo toplo. Poskrbeti moramo za dovolj toplo tekaško opremo, ki je še bolj učinkovita, če jo oblečemo v več plasteh. Pomembno je, da se pri tem izogibamo bombažnim materialom, ki vpijajo znoj in nas lahko pričnejo tudi hladiti. Obenem pa ne smemo pozabiti na glavo in roke. Za glavo uporabimo trak ali kapo, na roke pa si nadenemo rokavice.
 

3. Počasi, a daleč.  Za zimsko obdobje naj velja, da intenzivnost treningov naj ne bo previsoka, saj lahko ob zelo nizkih temperaturah poškodujemo dihala. Zato v tem času tečemo z nižjo intenzivnostjo, vendar daljše razdalje. Namen je predvsem vzdrževanje kondicije in nabiranje kilometrov, kar nam bo prišlo zelo prav spomladi, ko se bo prava tekaška sezona spet začela.

4. Primerna obutev. Za najbolj vztrajne niti sneg ni ovira, vendar moramo poskrbeti za primerne tekaške copate in njihov profil. Korak naj bo krajši in bolj previden, da ne pride do zdrsa. V primeru poledenele podlage pa tek odsvetujem, saj mora biti lastna varnost vseeno na prvem mestu.

5. Lahko tudi notri. Tisti, ki jim pozimi tek zunaj ni všeč, se lahko odločijo za alternativo, to je tek na tekaški preprogi. Občasno lahko zamenjajo tek tudi za sobno kolo.

 

Pa srečno!

 

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.