Ideja za izlet: Tolminski Kuk

Izlet na najvišji vrh Spodnjih Bohinjskih gora.

Najvišji vrh Spodnjih Bohinjskih gora, ki se razširja na 2085 metrih nadmorske višine, se mogoče na prvi pogled ne zdi kot preveč zahteven zalogaj. To seveda ni res, saj njegova zahodna vršna stena zahteva kar nekaj dela, pot je strma in na določenih delih boste morali tudi plezati. A ko boste končno na vrhu, se vam bo zdelo, kot da ste višje, kot ste v resnici.

Zanimivosti

Na Tolminskem Kuku prevladuje optična iluzija. Ko ste na vrhu, imate občutek, da ste precej višje, kot ste v resnici. Sosednji vrhovi, kot so Vrh Planje, Zeleni vrh, Podrta gora, Vrh nad Škrbino, se zdijo tako daleč spodaj, pa so le kakšnih 100 metrov nižji.

 

Zahtevnost in oprema

Gre za zahtevno označeno planinsko pot, ki jo lahko prehodite tudi v dveh dneh z nočitvijo v Domu na Komni. Za tiste, ki niso navajeni visokogorja, predlagamo, da se povzpnete na Kser, saj vas mimo njega vodi pot na Tolminski Kuk.


Če boste šli skupaj z otroki, priporočamo dvodnevno turo.
 

Svetujemo, da imate s seboj čelado in ostalo običajno pohodniško opremo. V zimskem času pa tudi dereze in cepin.

 


Višina in čas

Višina: 2085 m.
Višina izhodišča: 653 m.
Višinska razlika: 1432 m.
Časi: Celotna pot vam bo vzela 6 ur in 15 minut. Zaradi zahtevnosti se raje odločite, da jo prehodite v dveh dneh. Pot od Planinskega doma Savica do Doma na Komni vam bo vzela 2 uri in 30 minut, pot od Doma na Komni do planine Govnjač 30 minut. Od planine Govnjač do Vrha Planje (čez Kser) boste rabili 2 uri. In na koncu še 1 uro in 15 min, da pridete do Tolminskega Kuka.

 

Kako do izhodišča

Gorenjsko avtocesto zapustite na izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljete do Ribčevega Laza. Tu zavijete levo proti Ukancu. V Ukancu se držite naravnost za slap Savico. Parkirate na velikem parkirišču ob Planinskem domu Savica. Parkirišče je med glavno turistično sezono plačljivo. 

 

 

Vzpon

Mimo Planinskega doma Savica stopite na pešpot in po dobri minuti hoje pridete do vhoda za pot do slapa Savica. Držite se leve strani in sledite planinskem smerokazom za Dom na Komni. Te poti se držite vse do cilja.


Pri Domu na Komni sledite oznakam za planino Govnjač. Sprva se dobrih 10 do 15 minut spuščate vse do naslednjega razpotja, kjer gre levo pot za Vogel. Od razpotja za Vogel se prične pot počasi vzpenjati. Višje se odpre razgled na Dom na Komni in proti goram nad Triglavskimi jezeri. Kmalu zatem se pot obrne navzdol in v zmernem spustu po mulatjeri pridete na planino Govnjač.

Lahko jo obhodite po njenem desnem robu, ali pa ste pozorni na bližnjico, ki se vzpenja po njenem levem pobočju. Višje se zmeren vzpon prelevi v strmega, pot pa vas vodi deloma tudi skozi ruševje.

 

 

Držite se poti, ki vas hitro pripelje do manjše in zelo slikovite travnate doline pod Kserjem.


Pot postaja vse bolj razgledna. Nadaljujete levo in že v nekaj minutah pridete na greben Spodnjih Bohinjskih gora, na neizrazito sedelce med Vrhom Škrli in Kserjem. Tu nadaljujete levo.

 


Pot vas vodi preko neizrazitega Kserja, za katerim se pot obrne navzdol. Sprva se spuščate po travnatem pobočju, nato pa greste na vrh gruščnatega ozkega grebena, kjer se varujete zdrsa. Spust je kratek, sledi pa grebenski vzpon proti Vrhu Planje. Vzpon je dokaj strm. Pot vas občasno vodi tik ob prepadnem robu visoko nad dolino Tolminke in tik pod vrhom je sem pa tja potrebno nekaj korakov preplezati. Vrh je dolg, grebenast in zelo razgleden.
 

Še več idej za izlete in nasvete za varen obisk gora smo pripravili v okviru akcije Očistimo gore.


Z Vrha Planje se pričnete sorazmerno hitro spuščati. Potem se pričnete vzpenjati po zahodnem, strmem pobočju Tolminskega Kuka. Prvi del vzpona poteka po melišču polnem drobnega grušča. Hodite v okljukih, napredujete pa zelo hitro, saj je pot strma. Nad meliščem postane teren skalnat s posameznimi zaplatami trave. Krajši del poti morate tudi preplezati.

V nadaljevanju je pot lahka, a le do manjše škrbine, kjer je potrebno ponovno plezati. Do vrha Tolminskega Kuka imate le še dobro minuto lahke grebenske hoje.

 

Opis poti, fotografije in posnetek: V naravi.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje