Triglav tek: Balzam za možgane

Tek pozitivno vpliva na miselne procese.

»Rada bi shujšala, rad bi imel več mišic, hočem biti v formi, ljubim izzive, na maraton grem …« so odgovori, ki jih pogosto slišimo na vprašanje, zakaj teči. Raziskave pa so pokazale, da boste z redno vadbo, kot je tek, med drugim tudi pametnejši. Smo vas že skoraj prepričali, da začnete s pripravami in se udeležite Triglav teka? Predstavljamo pozitivne posledice teka, ki jih morda niste poznali.

Brihtni tečejo

Na univerzi v Illinoisu so izvedli raziskavo, v kateri so merili mentalno sposobnost mladostnikov, starih od 18 do 25 let. Naredili so dve testiranji kognitivnih sposobnosti: eno v času počitka in eno po teku. Dokazali so, da je bil miselni proces po teku hitrejši, več je bilo tudi pravilnih odgovorov.

 

Vadba povečuje ustvarjanje ključnih možganskih snovi, ki spodbujajo rast možganov, živčnih celic in razvoj novih nevronskih poti.

 

Izboljša se tudi pretok krvi in kisika. Tako se poveča rast žil, ki preskrbujejo novo nastalo možgansko tkivo s hranili.

 

Prosta pot domišljiji

Britanski raziskovalci univerze Middlesex so ugotovili, da se je po dolgotrajni vadbi izboljšalo tudi kreativno razmišljanje. Aktivnost je spodbudila večji krvni pretok v možgane, še posebej v desno poloblo, ki jo povezujemo s kreativnostjo in domišljijo.

 

Ponavljajoča se ritmična aktivnost, kot je tek, je odlična za možgane. Zahteva le malo zavestnega mišljenja, s tem pa odprete prosto pot domišljiji.

 

Prečistite možgane

Z rednimi tekaškimi treningi lahko prispevate k izničevanju stresnih hormonov. Zato postanete bolj umirjeni in sproščeni.

 

Stresu se žal ne morete izogniti. Napete situacije pogosto potlačite, ker se z njimi preprosto nimate časa ukvarjati. Dokler nakopičena gora problemov enkrat dokončno ne izbruhne.

 

Nakopičen stres se kaže v povišanem krvnem tlaku in srčnem utripu ter drugih fizičnih in psihičnih težavah.

 

Obenem je redno tekaško udejstvovanje odlično tudi za preprečevanje nespečnosti. Raven adrenalina in temperatura telesnega jedra se med vadbo povišata. Telo ju po koncu začne zniževati na normalno raven in tako povzroči občutek utrujenosti, ki zahteva spanec.

 

Stop slabim občutkom

Že pol ure teka na dan, 6 dni v tednu, ima enak učinek kot zdravila za zdravljenje rahle oblike depresije.

 

»Krivci« za dobro počutje so bili dolga leta endorfini, ki se sprostijo ob rekreaciji. Rezultati novejših raziskav pa namigujejo, da je boljše počutje po vadbi bolj povezano s psihološkim učinkom pobega iz vsakdanjega stresa. Še posebej, če je prisotna dobra družba. Prav zato je vadba v skupini izjemnega pomena za duševno zdravje.


 

Preventiva tudi proti boleznim

Če se vsaj dvakrat na teden po pol ure ukvarjate z vadbo, kot je tek, pri katerem se zadihate in spotite, se občutno zmanjša tveganje za razvoj demence, zatrjujejo v znanstveni reviji Lancet Neurology

 

Ljudje v starostni skupini od 45 do 55 let lahko zmanjšajo tveganje za demenco kar za 50 %.

 

Znatno se izboljšajo spomin, načrtovanje in organizacija, menjavanje med različnimi nalogami pa je hitrejše.

 

Redna tekaška vadba preprečuje ali zavira tudi druge bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Raziskave so pokazale povezavo med pomanjkanjem gibanja in začetkom Alzheimerjeve bolezni. Redna vadba pa naj bi zaustavila tudi napredovanje Parkinsonove bolezni. Z redno aerobno vadbo, kot je tek, ki traja vsaj 3 mesece, namreč preprečite celično smrt v tistih delih možganov, ki nadzirajo gibanje in so prizadeti zaradi bolezni.

 

Pozitivni učinki raziskav vidni tudi v praksi

Kot športni strokovnjak in trener opažam omenjene prednosti teka tudi pri svojih varovancih.

 

Na naših treningih sta poleg vadbe obvezna tudi druženje in dobra volja. Med pogovori delimo svoje izkušnje in tako izvemo marsikaj o zdravju naših obiskovalcev treningov. Poročajo o večji koncentraciji, jasnejših miselnih procesih in večji kreativnosti, lažjem premagovanju nalog in obveznosti v šoli in na delovnem mestu, počasnejšem napredovanju nevrodegenerativnih boleznih ter boljši volji na splošno.

 

Poročajo pa tudi o povsem fizičnih pozitivnih učinkih, kot so zmanjšanje telesne teže in s tem tudi normaliziranje krvnega tlaka, sladkorja in maščob v krvi. Zaznavajo izboljšano motoriko in boljši imunski sistem.

 

Vas po prebranem mika, da bi tudi sami začeli z rednimi tekaškimi vadbami? Preverite nekaj nasvetov, kako začeti in vztrajati s tekom ter se nam 9. septembra pridružite na 11. Triglav teku.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

zdravje, prosti čas, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.