Triki vožnje s skirojem

Zbrali smo najbolj pomembna pravila varne vožnje s skirojem.

Skiro je priljubljen športno-gibalni pripomoček, ki je v zadnjih letih pridobil številne ljubitelje med otroci in tudi odraslimi. Ste vedeli, da skiro spada med posebna prevozna sredstva, zanje pa veljajo natančna pravila za uporabo in varno vožnjo. Naj vas spomnimo na nekaj pomembnih.

Otroku dovolite s skirojem le po pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh

Skiro je prevozno sredstvo oziroma športni pripomoček in naprava, ki po Zakonu o varnosti cestnega prometa spada med posebna prevozna sredstva, tako kot kotalke, rolke, rolerji, otroško kolo in podobna prevozna sredstva. Kakšna so pravila?

 • S skirojem se ni dovoljeno voziti na cesti, namenjeni prometu motornih vozil. Hkrati pa zanje veljajo predpisi za pešce oziroma kolesarje.
 • Skiro torej lahko dovolite uporabljati otrokom v cestnem prometu le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa.
 • Poučite otroke, da pri vožnji s skirojem ne smejo ovirati ali ogrožati pešcev in kolesarjev.
 • Usmerite ga, da hitrost vožnje prilagaja razmeram v prometu in da ne presega največje hitrosti, s katero se lahko gibljejo pešci.

 

Otrok se lahko pelje s skirojem, ko je vsaj nekaj sekund sposoben sam stati na eni nogi

Starši lahko spodbujate svoje malčke k razvijanju motoričnih spretnosti tako, da jim omogočate čim več raznovrstnega gibanja, premikanja in igre. Se pogosto sprašujete, pri kateri starosti lahko otroka postavite na skiro, da se bo vozil z njim? Ne gre toliko za starost kot za sposobnost.

 

Vaš otrok je pripravljen na vožnjo s skirojem, ko zmore stati na eni nogi vsaj nekaj sekund. To je običajno v obdobju med drugim in tretjim letom starosti.

 

Če je vaš otrok desničar, se bo najverjetneje poganjal z desno nogo, levičar pa najverjetneje z levo. Da bo dosegel boljše ravnotežje in koordinacijo, ga spodbujajte, da se odriva tudi z drugo nogo. (Vira: www.oopa.si, http://svet24.si).

 

Prilagodite nakup skiroja sposobnostim in starosti otroka

Na voljo so skiroji dvo- ali trikolesniki:

 • Trikolesnike izberite za najmlajše, ki še nimajo dovolj razvitega ravnotežja, skiroji zanje so najbolj pogosto izdelani iz plastičnih materialov.
 • Dvokolesniki so primerni za otroke, ki z ravnotežjem nimajo težav, najbolj pogosti pa so plastični ali kovinski.

 

Pred nakupom preverite tudi:

 • kakovost skiroja (material, kolesa, nosilnost, garancija),
 • možnosti za nastavitev višine krmila in
 • delovanje nožne zavore.

 

Čeprav skiro ne velja za zelo nevaren športni pripomoček, otroku ne dovolite lahkomiselne vožnje.

 

Dosledno se držite naslednjih napotkov za varno vožnjo:

 • Otrok naj na začetku uporablja popolno zaščitno opremo, ki vključuje čelado, ščitnike za zapestja in kolena.
 • Oblačila: sprva je priporočljivo, da otroka za vožnjo s skirojem oblečete v majice z dolgimi rokavi in dolge hlače. Tako se izogne praskam ob morebitnih padcih.
 • Pomembna je obutev: ne dovolite otrokom na skiro, če so bosi!
 • Prve zavoje vadite z otroki na domačem dvorišču. Tudi kasneje jih rajši vodite na parke in otroška igrišča.
 • Previdni naj bodo pri vožnji po klancih oziroma naklonih. Pokažite jim, kako se lahko izognejo prevelikim klančinam. Če to ni mogoče, naj raje sestopijo s skiroja.
 • Omejite otroku uporabo površin za vožnjo s skirojem.
 • Predstavite jim pravilne tehnike padcev, saj je boljše, da se zakotalijo kot trdo pristanejo na rokah, dlaneh ali kolenih. (Vir: www.ducat.si)

 

Starši bodite zgled!

Starši kot pešci pogosto spremljate v vrtec ali šolo otroka na skiroju. Na poti iz vrtca ali šole pa lahko skiro uporabite kot svoje prevozno sredstvo. Ne pozabite tudi vi uporabiti čelado in zaščitne pripomočke, saj ste prvi zgled svojim otrokom in tudi sami ravnajte, kot jih učite. Tako boste preprečili poškodbe in nezgode pri otrocih in pri odraslih.

 

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

otroci, družina, prosti čas, preventiva, aktivno življenje, zavarovanje mikro mobilnosti