V gorah ne pozabite na zaščito kože

V hribih je sonce bolj intenzivno. Kako poskrbite za pravilno zaščito kože?

Koža je največji človeški organ, ki varuje telo pred zunanjimi vplivi. Če se poleti odpravite na počitnice ob morju, jo morate zaščiti. Pozornost pri negi pa bi ji morali posvetiti tudi, ko se odpravite v gore, saj so sončni žarki tam še močnejši. Zato smo o pravilni negi in zaščiti kože v gorah govorili z dermatologom prof. dr. Igorjem Bartenjevim.

Moč sončnih žarkov v gorah je izredna. Zato bi morali koži na poti v hribe posvetiti enako ali celo večjo pozornost, kot če se odpravite na počitnice ob vodi. Moč žarkov se namreč deloma porazgubi v atmosferi preden žarki dosežejo zemljo v nižje ležečih predelih, medtem ko je njihovo delovanje na višini močnejše.

 

Če ste v gorah, recimo na 2.000 metrih, je tam debelina atmosfere tanjša, kot če ste na morju. V gorah dosežejo zemljino površino tudi žarki krajših valovnih dolžin, ki so bolj škodljivi za kožo in vas prej opečejo. Zato so sončne opekline izpostavljenih delov kože v gorah še bolj verjetne in bolj nevarne kot na morju, razlaga prof. dr. Igor Bartenjev.

 

Poskrbite za kožo, kjerkoli ste

Koža je meja, ki nas loči od zunanjega sveta, a je hkrati tudi tisti del, ki nam omogoča stik z njim. Zato vplivi zunanjega sveta najbolj neposredno delujejo prav na ta del telesa, pojasnjujejo v Dermatologiji Bartenjev – Rogl.

 

Poleg žarkov na kožo vplivajo še drugi dejavniki, pravi prof. dr. Igor Bartenjev: »Dermatologi po svetu opozarjamo, da na kožo delujejo različni zunanji dejavniki, med njimi predvsem sončni žarki. O njihovem vplivu danes vemo največ. Določeno vlogo pa igrajo še drugi dejavniki, na primer toplotne obremenitve, vlaga in suhost zraka, veter in drugo. Vsi ti dejavniki vplivajo na kislo-maščobni plašč kože, na znojnice, na površino kože, predvsem na roženo plast in s tem na kožo, katere zaščitna funkcija je posledično oslabljena.«

 

Zaščita kože v gorah s pokrivali in oblačili

Prof. dr. Igor Bartenjev zato priporoča, da se pri hoji v gore zaščitite s sredstvi, kot so oblačila, pokrivala, očala.

 

Pri tem ne pozabite na posebno zaščito najbolj izpostavljenih delov telesa: ušes, čela, lic, nosu in tudi pleše ter hrbtišča rok.

 

Zaščitite se lahko s kapo in z ustreznimi sredstvi za zaščito kože pred sončnimi žarki. Pri tem imejte v mislih to, da se med potjo znojimo. Zato je treba vsako uro oziroma, ko se ustavimo, nanesti dodatno zaščito, svetuje.

 

»Ko se slečete, ne pozabite, da se morate zaščititi na tistih delih, ki ste jih razkrili – na primer ramenih,« še predlaga dermatolog in dodaja nasvet za oči: »Čeprav nisem okulist, moram povedati še, da UV-žarki vplivajo tudi na oči. Zato jih zaščitite. Še posebej je to pomembno, ko je v gorah sneg.«

 

Izberite primerne kreme za sončenje

Ker vseh delov telesa ne morete zaščititi z oblačili in pokrivali, je nujno da na kožo nanesete tudi farmacevtsko-kozmetično sredstvo za zaščito pred soncem, ki ga je treba obnavljati, saj ga spira znoj. »Priporočamo, da pohodniki izberete takšno sredstvo, ki ima zaščito pred UVA in UVB žarki. Če se znojite, niso primerna sredstva, ki so zelo mastna, saj onemogočajo delovanje znojnic. Takrat so bolj primerne zaščitne kreme na vodni osnovi, geli in pršila,« pojasnjuje dermatolog.

 

Pri izbiri zaščitnega sredstva bodite pozorni, da ta vsebujejo tako fizikalne kot tudi kemijske filtre. Z izbiro zaščitnih sredstev, ki imajo tako fizikalne kot kemijske filtre, bodo fizikalni filtri del žarkov odbili, kemijski pa bodo preostale zadržali v zgornjih plasteh kože in jih bolj ali manj uspešno nevtralizirali, pravi dermatolog in dodaja: »Če bi izbirali le ene ali druge, bi bilo bolje, da izberete fizikalne filtre, saj delujejo kot zrcalca, ki jih damo na kožo in odbijajo žarke. Je pa res, in nekaterim je to neprijetno, da je po nanosu tovrstnih zaščitnih sredstev koža na površini bela.«

 

Hoditi v gore je zdravo

Čeprav smo v gorah soncu bliže in sončni žarki na našo kožo delujejo močneje, naj nas to ne odvrne od rekreacije, še dodaja prof. dr. Igor Bartenjev: »Hoditi v gore je zagotovo zdravo. Blizu smo naravi, duša se očisti, sproščajo se hormoni sreče. Čudovito doživetje je iti nekam v gore in občudovati razgled. Takrat čutiš, da si nekaj premagal in nekaj naredil.«

 

Dermatologija Bartenjev - Rogl je zdravstveni partner družbe Triglav Zdravje, pri zagotavljanju storitev Specialisti in Specialisti+.

 

očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.