Veste vse o skrbi za svoje zobe?

Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja o zavarovanju zob.

Tretjina Slovencev obiskuje zobozdravnika, pri katerem stroške v celoti plačajo iz svojega žepa. Letno Slovenci tako z doplačili pri zobozdravnikih javne zdravstvene mreže in s plačili pri zasebnikih porabimo okoli 110 milijonov evrov samo za zdravje zob. Z ustreznim zavarovanjem bi lahko porabili precej manj. Kaj nas o njem sprašujete najpogosteje?

Slovenci samoplačniške storitve izberemo predvsem zaradi dolgih čakalnih vrst v javnem zobozdravstvu in pomanjkljivega kritja nekaterih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je pokazala najnovejša raziskava družbe Valicon. Všeč nam je tudi, da smo pri zasebniku na vrsti točno takrat, ko smo naročeni.

 

Seveda je koristno, da zdravju v ustni votlini namenite kar se da veliko pozornosti. Okužbe lahko od tam potujejo po telesu in povzročajo bolezenska žarišča na zelo nepričakovanih mestih, na primer na srcu in dihalih.

 

Več o vplivu stanja ustne votline na zdravje celotnega telesa lahko preberete v članku Zdravi zobje za zdravo telo.

 

Ni pa treba, da vam skrb za zdrave zobe s stroški povzroča sive lase.

 

Plačujemo več, kot pričakujemo

Višina doplačil za nadstandardni material in storitve ter plačil za storitve, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije ali pa jih zaradi čakalnih vrst ne more zagotoviti takoj, ko jih potrebujete, pogosto preseneti. Slovenci te stroške po omenjeni raziskavi praviloma podcenjujemo. Pričakujemo, da bomo plačali manj, kot je dejanski strošek.

 

Presenečenja, posebno če so povezana z izdatki, pa niso nikoli dobrodošla. Nepredvidljivost je sicer včasih lahko razburljiva, a pri zdravju se igra na slepo srečo običajno ne obrestuje.

 

S staranjem zobovja se stroški za redno vzdrževanje in popravilo stanja v ustni votlini le še višajo. Zneski, ki jih pustite pri zobozdravniku, bodo tako z vsakim dodatnim letom starosti višji.

 

Da vam denimo na vstavitev implantata ne bo treba s škrbino v ustih čakati nekaj mesecev in da bo ta izdelan iz nadstandardnih materialov, boste odšteli skoraj povprečno slovensko plačo.

 

Tudi za redno čiščenje zobnega kamna, ki velja za najprimernejšo preventivo pred parodontalno boleznijo, in za sprotno sanacijo kariesa z belimi zalivkami lahko vsako leto pričakujete nezanemarljiv strošek.

 

K zobozdravniku brez stresa

Da se ne bi bali izdatkov, je smotrno razmisliti o zavarovanju, ki omogoči, da vam vaš izbrani zobozdravnik storitev opravi z nadstandardnimi materiali in brez dodatnih stroškov. V veliko primerih vam bo to storitev opravil tudi hitreje, kot to velja za sistem javnega zdravstva.

 

V članku o kritjih obveznega, dopolnilnega in dodatnega zavarovanja si preberite, kakšne stroške iz žepa lahko pričakujete pri zobozdravniku.

 

Dodatni zavarovanji Zobje in Zobje+, ki ju je pripravila družba Triglav Zdravje, vas pri vašem osebnem zdravniku razbremenita doplačil za višjo kakovost storitev in materialov, na primer za bele zalivke.

 

Za storitve, ki so v celoti samoplačniške, kot je na primer ustna higiena, pa boste z zavarovanjem Zobje+ stroške dobili povrnjene v celoti. Zavarovalnica bo namreč po vašem zahtevku za povračilo stroškov, ki ga lahko oddate tudi z mobilno aplikacijo Triglav zdravje, na vaš bančni račun povrnila znesek, do katerega ste upravičeni.

 

Še vedno boste lahko obiskovali svojega izbranega zobozdravnika iz javne mreže ali koncesionarja, le da vas nadstandardne in samoplačniške storitve in materiali, ki presegajo pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ne bodo udarili po žepu.

 

Kaj pa izračun? Letni stroški za zavarovanje se vam bodo povrnili že po enem čiščenju zobnega kamna ali dveh novih belih zalivkah.

 

Imate še kakšno vprašanje?

Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja, ki nam jih zastavljate.

 

Ali lahko z zavarovanjema Zobje in Zobje+ obiščem samoplačniško ambulanto? Kolikšen znesek dobim povrnjen, če grem k zobozdravniku zasebniku?

Da, samoplačniške storitve lahko uporabite, če imate sklenjeno eno od obeh zavarovanj. Pri storitvah, ki so sicer v celoti samoplačniške – preventiva (npr. čiščenje zobnega kamna, peskanje) in protetika –, pa ves strošek pokrije zavarovanje Zobje+.

 

V katerih primerih so čakalne vrste krajše?

Krajše čakalne vrste veljajo za storitve, ki bi jih sicer v celoti opravili samoplačniško – torej v primeru zobnoprotetične rehabilitacije zaradi nezgode (Zobje/Zobje+) ter v primeru storitev preventive in protetike s Seznama zobozdravstvenih storitev, ki je objavljen v Splošnih pogojih –, in veljajo, če imate sklenjeno zavarovanjo Zobje+.

 

Lahko zobozdravstveno storitev opravim v tujini?

Zavarovanji Zobje in Zobje+ krijeta izključno zobozdravstvene storitve v Sloveniji. Opravite jih lahko pri svojem izbranem zobozdravniku ali v nekaterih primerih pri zobozdravnikih zasebnikih.

 

Diagnozo parodontalne bolezni že imam postavljeno. Mi bo zavarovanje krilo stroške zobnega implantata, ki bo nadomestil manjkajoči zob?

Če je zdravljenje, ko sklenete zavarovanje, končano oziroma je bolezen v remisiji (trenutno ni bolezenskih znakov), bo zavarovanje krilo morebitne kasnejše stroške zobnoprotetičnih nadomestkov, ki jih boste potrebovali kot posledico parodontalne bolezni. Če vam zob že manjka, pa to velja za predhodno stanje, zato ga zavarovanji Zobje oziroma Zobje+ ne krijeta.

 

Kdaj zavarovanje krije implantat, če mi manjka zob?

Če je manjkajoči zob posledica poškodbe ali bolezni, ki se je zgodila po sklenitvi zavarovanja, bo zobnoprotetični nadomestek po poteku karence v celoti krilo zavarovanje Zobje oziroma Zobje+. Če gre za nadomestitev zob, ki so izpadli pred sklenitvijo zavarovanja, ali so bili zobje v času sklepanja še v fazi zdravljenja in se je po sklenitvi zavarovanja izkazala potreba po izdrtju zoba, pa stroški niso kriti.

 

Imam mostiček. Zob poleg mostička se je začel majati. Ali je popravilo krito?

Obstoječi zobnoprotetični nadomestek se šteje za predhodno stanje, zato do novega niste upravičeni, tudi če se ta poškoduje pri nezgodi ali če je potekla njegova trajnostna doba. Zavarovanje Zobje+ pa lahko krije stroške novega zobnoprotetičnega nadomestka, ki bo nadomestil majavi zob, če njegovo stanje ni povezano s stanjem mostička ali kakšnim drugim stanjem pred sklenitvijo zavarovanja.

 

Vsako leto potrebujem vsaj dve novi večji beli zalivki na stranskem zobu. Koliko bom brez zavarovanja Zobje doplačal zanju? 

Zdravstveno zavarovanje krije le del stroškov. Za dve večji zalivki na stranskem zobu bi ti dve zavarovanji skupno krili 60 evrov. Brez zavarovanja Zobje bi tako za dve zalivki morali doplačati okoli 80 evrov. Cene se pri različnih ponudnikih razlikujejo.

 

Ker bom v prihodnosti gotovo potreboval kak implantat ali protezo, me zanima, koliko bom moral za to doplačati brez zavarovanja Zobje+, če bom želel nadstandardni material?

Implantat in protezo iz nadstandardnih materialov bi morali brez zavarovanja Zobje+ v celoti plačati sami: po današnjih cenah in pogojih obveznega in dopolnilnega zavarovanja implantat ni krit, zato bi za en implantat s keramično prevleko plačali 890 evrov, za popolno protezo s priporočenima zobnima implantatoma pa okoli 1500 evrov. Brez zavarovanja Zobje+ boste morali doplačati že za popolno protezo iz standardnih materialov; po današnjih cenah bi doplačali okoli 150 evrov.

 

Kako od zavarovalnice dobim povrnjen znesek, plačan pri zobozdravniku?

Zahtevek za povrnitev stroškov zobozdravstvenih storitev vložite čim prej po opravljeni storitvi. Priložite kopijo računa zobozdravnika, na katerem so specificirane opravljene zobozdravstvene storitve. Oddate ga lahko tudi z mobilno aplikacijo Triglav zdravje (na voljo tudi v spletni mobilni trgovini App Store); z avtomatičnim fotografiranjem in pošiljanjem računa, ki ste ga prejeli pri zobozdravniku, zavarovalnici pošljete zahtevek za povračilo stroškov.

 

Če zahtevate povračilo stroškov zobozdravstvenih storitev, ker se vam je zgodila nezgoda, omenjenim dokazilom priložite še zdravstveno dokumentacijo, iz katere je razvidno, da je poškodba zoba posledica nezgode. Po potrebi pa lahko zavarovalnica zahteva še dodatno dokumentacijo, da ugotovi pravice in obveznosti iz zavarovalne pogodbe.

 

Na koncu vas vabimo, da z našim testom ugotovite, ali se zobem posvečate premalo ali morda v skrbi zanje celo pretiravate.

zdravje, preventiva, sklepanje zavarovanj, dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.