Ideja za izlet: Virnikov Grintovec z Zgornjega Jezerskega

Podajte se na razgledno goro na Jezerskem.

Virnikov Grintovec se nahaja nad Zgornjim Jezerskim, in sicer tam, kjer se Kamniško-Savinjske Alpe skoraj dotaknejo Karavank. Pot na goro ni predolga, niti prezahtevna, nagradi pa nas z izvrstnimi razgledi na vse strani neba.

Zanimivosti Virnikovega Grintovca

In kakšne razglede lahko pričakujemo? Proti jugu se dvigajo najvišji vrhovi glavnega grebena Kamniško-Savinjskih Alp, kjer zlahka prepoznamo Kočno, Grintovec, Dolgi hrbet ter Skuto. Proti vzhodu še posebej izstopata Peca in Olševa, medtem ko bomo proti zahodu opazili Stegovnik in že precej oddaljeni Storžič. Na vrhu nas pričaka visok možic, ki mu nekateri zaradi velikosti pravijo kar piramida.

 

 

Virnikov Grintovec ima značilen grebenast vrh, ki se kot plazeča kača zvija v raztegnjen S. Vzhodni del vršnega grebena med vzponom večinoma prehodimo tik pod robom, medtem ko se po zahodnem predelu lahko sprehodimo povsem do njegovega konca, kjer se nahaja razgledišče z izvrstnim pogledom na Košuto in dolino Tržiške Bistrice.

 

Panoramski razgled z Virnikovega Grintovca

 

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot. Zadostuje običajna pohodniška oprema. Pot je primerna za otroke, starejše od šestih let, ki imajo za sabo že nekaj vzponov.

 

Višina in čas vzpona

Višina: 1654 metrov.
Višina izhodišča: 880 m.
Višinska razlika: 774 m.

Čas: Cerkev svetega Ožbolta na Zgornjem Jezerskem–Virnikov Grintovec: 2 uri 30 minut.

 

Izhodišče

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Kranj–vzhod. Nato sledimo oznakam za Jezersko. Kar nekaj časa se peljemo po dolini Kokre proti Jezerskemu. Ko pridemo na Zgornje Jezersko, smo pozorni na majhno bencinsko črpalko, kjer zavijemo levo proti cerkvi svetega Ožbolta. Vzpenjajoča cesta nas po slabih 200 metrih pripelje do cerkve in pokopališča pred njo, kjer parkiramo.

 

 

Vzpon 

Po ozki asfaltirani cesti gremo proti cerkvi, kjer na drevesu opazimo oznake za Virnikov Grintovec. Gremo okoli cerkve in naprej po cesti proti domačiji nad nami. Pri domačiji gremo čez njeno dvorišče do roba pašnikov, kjer nas smerokaz usmeri desno na pešpot, ki nas sprva vodi ob robu gozda, pripelje pa nas do naslednje samotne domačije. Tu prečkamo makadamsko cesto in sledimo planinskemu smerokazu, ki nas usmeri na pešpot, ki se sprva precej strmo vzpenja v gozd.

 

Višje se priključimo ozkemu gozdnemu kolovozu, ki nas pripelje na neizrazito sedlo, kjer nadaljujemo desno. Po kratkem zložnem vzponu se nam z leve priključi ozek kolovoz, po katerem nadaljujemo s hojo. Sledi več razpotij, preko katerih nas vodijo planinske markacije ali smerokazi, ki nas višje pripeljejo do razgledne gozdne poseke s pogledom na Kočno in Storžič. V gozdu nad poseko pridemo do na novo zgrajene gozdarske makadamske ceste, zato pod cesto zavijemo desno in se prečno vzpnemo na njen rob na ovinku nekaj 10 metrov stran. Tu nadaljujemo z vzponom po cesti - zaradi te ceste je bil del planinske pešpoti uničen (oktober, 2019).

 

Hitro pridemo do naslednjega ovinka/razpotja, kjer ne gremo naravnost, temveč levo navzgor po cesti. Makadamska cesta se višje položi in ponovno zavije desno, mi pa nadaljujemo za planinsko markacijo naravnost. Položna pešpot obhodi grapo in nas pripelje na preval Žingerc, ki se nahaja na slovensko-avstrijski meji.

 

 

V nadaljevanju sledimo avstrijskemu planinskemu smerokazu za Virnikov Grintovec, ki nas vodi naprej po sedlu. Ko je sedlo za nami, se pričnemo vzpenjati v strmo vzhodno pobočje grebena gore. Vzpon je strm in ko smo že precej visoko, pridemo na vršni rob grebena, po katerem nadaljujemo proti vrhu. Pot postaja vedno bolj razgledna, zlasti proti vzhodnemu predelu Košute, proti Peci ter Olševi, na Jezersko in Grintovce. Hodimo po grebenu ali južno tik pod njim. Občasno se nekaj korakov vzpnemo. Že tik pod vrhom sledi kratek, strm in sorazmerno skalnat vzpon, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Hitro pridemo na vrh, kjer se nahajata visok možic in vpisna skrinjica.

 

Sestop

Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

 

Opis poti, fotografije in posnetek: V naravi.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, zdravje,
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.