Vse o teku na smučeh

Nasveti Klemena Bauerja za bodoče smučarske tekače.

Čeprav je tek na smučeh dokaj kompleksna športna panoga, prvi koraki niso zelo težki. Če ste popoln začetnik in se v svet smučarskega teka podajate brez predhodnih izkušenj, predlagam, da prve korake na tekaških smučeh osvojite s pomočjo inštruktorja oziroma v začetnih tečajih teka na smučeh. Tečaje ponuja večina centrov z urejenimi tekaškimi progami. Nadaljevanje bo na ta način bistveno lažje, s tem pa bosta tudi užitek in napredek večja.

Klasična ali prosta tehnika?

Pri teku na smučeh je osnovna tehnika klasična. Gre za tradicionalno tehniko, ki predstavlja naravno gibanje na smučeh. Vsem začetnikom priporočam, da najprej začnejo z učenjem klasične in ko to osvojijo, preidejo na prosto (t. i. skating) tehniko. Na ta način bo učenje proste tehnike lažje.

 

Vsaka tehnika ima svoje značilnosti in zakonitosti, obe pa ponujata svojevrstne užitke v teku. Biatlonci uporabljamo na tekmah zgolj prosto tehniko, klasično pa na posameznih treningih.

 

Oprema

V zadnjem obdobju je na trgu moč opaziti čedalje večjo izbiro opreme za tek na smučeh. Boljša kot bo vaša tehnika in bolj pogosto kot boste tekli, boljšo opremo velja uporabiti, saj bo ob tem tudi užitek večji.

 

 • Najpomembnejši del predstavljajo tekaške smuči, katerih izbira naj ustreza predvsem znanju in tehniki. Popolnim začetnikom ter predvsem tistim, ki bi radi uživali v hoji na smučeh, priporočam smuči z narebreno drsno površino, saj ta omogoča nemoten odriv tudi v bolj strme klance.

   

  Dolžina smuči za drsalno tehniko je približno: telesna višina + 10—15 cm, za klasično tehniko pa: telesna višina + 15—20cm.

 

 • Pomemben del opreme so tudi tekaški čevlji, ki naj bodo udobni, a hkrati z dovolj dobro oporo okrog gležnjev. Naj ne bodo pretesni, saj v mrzlih zimskih dneh v stopala najhitreje zazebe.

 

 • Pri tekaških palicah lahko izbiramo med karbonskimi in nekoliko težjimi aluminijastimi palicami. Za začetnike se vsekakor bolj primerne slednje, saj se pri morebitnih padcih težje zlomijo.

   

  Palice za prosto tehniko naj segajo do višine brade, za klasično pa približno do višine ramen.

 

 • Pri oblačilih moramo biti pozorni, da se oblečemo v več tanjših slojih, ki omogočajo izparevanje potu.

 

 • Rokavice naj ne bodo predebele zaradi boljšega občutka in oprijema palic.

 

Prehrana

Ukvarjanje z zunanjimi aktivnostmi v zimskem obdobju že samo po sebi pomeni večjo porabo energije. Pri smučarskem teku pa je ta še toliko bolj izrazita. Pomemben je zadosten vnos energije vsaj eno uro pred vadbo. Ne pozabimo pa na "hrano" tudi med tekom, še posebej, kadar gre za daljši tek.

 

Pozimi večkrat pozabimo na vnos tekočine, ki pa je za učinkovito vadbo prav tako zelo pomemben. Priporočam tople izotonične napitke, lahko v kombinaciji s čajem. Za dopolnitev pomagajo izdelki iz medu in druga prehranska dopolnila, s katerimi skrbimo predvsem za zdravstveno preventivo in vitalno počutje v zimskem obdobju. Med, cvetni prah in podobni izdelki so brez dvoma nepogrešljivi dodatki.

 

Tek na smučeh je zakon

Ne glede na to, ali ste občasen turističen tekač ali zagrizen rekreativec, smučarski tek v vsakem primeru ponuja obilo užitkov in svobode v gibanju. Poleg tega, da gre pri teku za celovito gibanje telesa, običajno med tekom pozabimo na skrbi in naredimo nekaj dobrega tudi za glavo.

 

Tek na smučeh je v primerjavi z nekaterimi ostalimi zimskimi aktivnostmi relativno cenovno ugoden in dostopen. Ob zadostnih snežnih padavinah najdemo urejene tekaške proge marsikje.

 

Lahko pa se odločimo tudi za pohodno različico smučarskega teka (back country), kjer se s posebnimi smučmi podamo čez drn in strn. Občutek svobode je zagotovljen.

 

Tek na smučeh je zakon.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

aktivno življenje, prosti čas, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.