Z zdravim življenjskim slogom v boj proti raku

Kaj lahko vsak posameznik naredi danes, da prepreči nastanek raka?

Za rakom v povprečju zboli več kot 12.000 Slovencev na leto. Strokovnjaki pa ugotavljajo, da vzroki največkrat izhajajo iz nezdravega življenjskega sloga. S predsednico združenja Europa Donna, Mojco Senčar, smo se pogovarjali o tem, kako z ukrepi primarne preventive in rednimi pregledi lahko zmanjšamo ogroženost.

Kaj lahko vsak posameznik naredi danes, da prepreči nastanek te bolezni?

Rak je res bolezen, ki nezadržno narašča, vendar bi vsaj 30 % rakov lahko preprečili, če bi zdravo živeli in upoštevali enajst priporočil evropskega kodeksa proti raku.

 

Vsi govorijo o zdravem načinu življenja, kaj to točno pomeni?

Že od mladih nog bi morali biti vsak dan telesno aktivni, se zdravo prehranjevati, vzdrževati normalno telesno težo, se odpovedati cigaretam in popiti le kozarček alkohola. Pomembno je, da se izogibamo pretiranemu sončenju. Izkoristimo pa tudi možnost zgodnjega odkrivanja, ki jo omogočajo presejalni programi Zora, Dora, Svit. Se cepiti proti hepatitisu B.

 

Katere so najpogostejše oblike raka za katerimi bolehajo Slovenci?

Najpogostejši rak pri ženskah je rak dojk, pri moških rak prostate.

 

Strokovnjaki pravijo, da je za uspešno zdravljenje raka zelo pomembno zgodnje odkrivanje. Na kaj naj bodo posamezniki pozorni in na koga naj se obrnejo naprej?

Danes postaja rak vse bolj ozdravljiv. Pomembno je, da ga odkrijejo čim prej. Vsak posameznik mora poznati svoje telo: če opazi neko spremembo, ki traja več kot en mesec, naj se oglasi pri zdravniku, ki bo povedal, ali je sprememba nevarna ali ne. To velja tudi za mlade, čeprav je rak pretežno bolezen starejših.

 

Kako uspešni smo danes v boju proti tej bolezni?

Rak je danes že zelo dobro ozdravljiva kronična bolezen, predvsem zaradi napredka medicine, pa tudi zaradi zgodnejšega odkrivanja.

 

Kdaj vemo, da smo raka zares premagali? Je to sploh mogoče?

Zaradi vse uspešnejšega zdravljenja lahko bolniki tudi 20, 30 ali več let živijo brez bolezni. Vendar se žal bolezen lahko povrne tudi po tako dolgem času.

 

Kako ponovno zaživeti po rehabilitaciji in se vključiti v okolico?

Večino bolnikov spoznanje, da so zboleli za rakom zelo prizadene. Takrat je pomembna opora družine, prijateljev, sodelavcev v službi, skupin za samopomoč. Pomembno je, da bolnik bolezni ne skriva, ampak najde moč, da o njej spregovori. Predvsem pa, da si postavi novo lestvico vrednot, da se nauči, da mora najprej poskrbeti zase.

 

Rak tako bolnike kot tudi ljudi v njihovi bližini pogosto ujame nepripravljene. Ko zboli kdo v naši bližini, ne vemo, kako se odzvati. Kaj želi takrat slišati bolnik?

Rak je še vedno bolezen, ki se je ljudje bojijo in ki še vedno nosi pridih smrti. Zakaj? Ker ljudje mnogokrat zbolijo iz polnega zdravja, se šele ob tem zavedo svoje minljivosti in pogledajo smrti v oči. Kako naj zdravi ravnajo z bolnikom? Predvsem naj ohranijo z njim stike in normalno komunikacijo. Bolniki si ne želijo pomilovanja. Želijo ohraniti socialno mrežo in ne biti iz nje izključeni. Tudi zdravi ljudje se morajo naučiti komunikacije z bolnikom, ki naj bo čim bolj naravna, brez vsakršnega patosa.

 

EVROPSKI KODEKS PROTI RAKU

Priporočila evropskega kodeksa ne varujejo le pred rakom, ampak tudi pred drugimi kroničnimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja. Priporočila se nanašajo na življenjski slog in opozarjajo, kaj lahko sami naredimo za izboljšanje zdravja in se tako morda izognemo nekaterim vrstam raka.

 

Enajst priporočil proti raku

 1. Opustite kajenje.
 2. Vzdržujte primerno telesno težo.
 3. Povečajte telesno dejavnost.
 4. Jejte več zelenjave in sadja, omejite vnos maščob živalskega izvora.
 5. Omejite pitje alkoholnih pijač.
 6. Izogibajte se čezmernemu sončenju.
 7. Upoštevajte zdravstvena in varnostna navodila pri snoveh, ki bi lahko povzročile raka.
 8. Ženske po 25. letu redno hodite na odvzem brisa materničnega vratu.
 9. Ženske po 50. letu starosti redno hodite na mamografske preglede.
 10. Moški in ženske po 50. letu starosti redno hodite na preventivne preglede za odkrivanje raka debelega črevesja in danke.
 11. Cepite se proti hepatitisu B.
preventiva, zdravje