Za varen zimski kolesarski užitek

Z nekaj nasveti bo vožnja s kolesom prijetna in varna tudi pozimi.

Kolesarjenje je lahko z nekaj dodatne previdnosti zabavno tudi pozimi. Povečati je treba le mero pazljivosti in upoštevati nekaj dodatnih nasvetov, ki vam bodo koristili v nepredvidljivih razmerah. Z odgovori na ključne dileme morda razblinimo vaše dvome.

20 % vseh kolesarjev, ki vozijo po ljubljanskih ulicah v najbolj močnih mesecih maja in junija, lahko po podatkih Ljubljanske kolesarske mreže srečamo tudi meseca februarja. Morda so razlogi za to zastoji na cestah, neprijetno drenjanje v sredstvih javnega prevoza, skrb za okolje ali le preprosto način prevoza po opravkih z nekaj dodatne rekreacije.

 

Obožujete kolesarjenje in bi se jim želeli pridružiti tudi vi, a niste prepričani, da je lahko vožnja prijetna in varna tudi pozimi? Dokler niso razmere ekstremne, ni razloga, da ne bi sedli na kolo. Verjamemo, da bodo tudi izkušeni kolesarji s spodnjimi nasveti osvežili svoje znanje ključnih zimskih kolesarskih veščin ali našli kakšen dodaten uporaben nasvet zase.  

 

Pred potjo

Dilema 1: Nisem prepričan, da bo moje kolo preneslo zimske razmere in me varno pripeljalo na cilj. Kako naj ga pripravim na zimsko vožnjo?

 

Kot vašega jeklenega konjička je tudi kolo koristno opremiti z zimskimi obuvali. Da bi zagotovili dober oprijem z mokrim ali spolzkim cestiščem, izberite nekoliko debelejše pnevmatike z bolj grobim profilom.

 

Priporočljivo je tudi, da pnevmatike z zrakom napolnite nekoliko manj kot poleti.

 

Če jih sicer ne marate, vam bodo v mokrih razmerah še kako prav prišli blatniki. Priskrbite si lahko tudi takšne, ki jih enostavno namestite in odstranite, ko jih ne potrebujete več.

Znižajte sedež. Že en centimeter nižje sedišče bo znižalo vaš center gravitacije in vam omogočilo bolj okreten položaj.

 

Ne pozabite priviti tudi zavor, ki bodo potrebovale dodatno moč, da vas varno zaustavijo na spolzkih in mokrih površinah.

 

Na poti

Dilema 2: Bojim se zdrsov in ovir na kolesarski stezi. Kako naj bom kos vožnji v takšnih razmerah?

 

Prvo pravilo: vozite počasneje. Pri vožnji bodite osredotočeni, a sproščeni, saj boste tako ob nepričakovanih ovirah lahko učinkovito in hitro odreagirali.

 

Pazljivo zavirajte. Predvsem z zadnjimi zavorami in pravočasno, da se izognete sunkovitemu zaustavljanju. Poskusite z dvojnim zaviranjem: hitro stisnite in sprostite zavore, preden morate zares zmanjšati hitrost. S tem boste s platišč odstranili odvečno vodo in poskrbeli za boljšo zavorno moč.

 

Zavirajte, preden zavijete, saj obe dejanji hkrati hitreje povzročita zdrs. Preprečite tudi hitre zavoje in nagibanje pri njih. 

 

Izogibajte se tlakovcev ter kovinskih in barvanih površin, ki so mokre lahko spolzke kot led. Prav tako obvozite luže, da vas v njih ne preseneti ovira, ki bi lahko poškodovala pnevmatiko.

 

Ob zmanjšani vidljivosti ali ponoči nikakor ne pozabite tudi na svetlobna telesa: na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč in na zadnjem rdečo pozicijsko luč. Poleg nje naj bo še rdeč odsevnik, na pedalih in kolesih pa rumeni ali oranžni odsevniki. 

 

Na cilju

Dilema 3: Moje kolo je popolnoma premočeno, zimska sol in brozga ga bosta uničili. Kako naj ga vzdržujem?

 

Pozimi je ob taljenju snega in ledu na cesti še posebej veliko umazanije, zato kolo zahteva redno vzdrževanje.

 

Najvitalnejše dele kolesa je najbolje obrisati s krpo takoj po vožnji v zimskih razmerah, še posebej verigo, platišča in zavorne ploščice. S tem vaše kolo ne bo le čisto in lepo, obvarovali ga boste predvsem pred nadležno soljo, ki lahko povzroči obrabe. Z brisanjem kolesa pa se boste izognili tudi jutranji nevšečnosti, ki jo lahko povzroči voda na pletenicah zavor in menjalniku, ki se ponoči tali, zjutraj na prostem pa zopet zmrznje.

 

Ne pozabite redno vzdrževati tudi gibljivih delov: poskrbite za mazanje verižnikov, verige in prestavnega mehanizma, posebno skrb pa namenite tudi zavoram.

 

Kaj pa zdravje?

Dilema 4: Med potjo se spotim in vdihavam mrzel zrak. To ni prav koristno za moje zdravje, ali ne?

 

Zagotovo je kolesarjenje kot oblika gibanja še kako koristno za zdravje in dobro počutje, tudi v zimskih razmerah, ko nas morda pogosteje premami topla odeja kot rekreacija.

 

Res je, pred intenzivnim vdihavanjem mrzlega zraka se dobro zaščitite. V nizkih temperaturah ne kolesarite na vso moč, temveč le toliko, da boste dihali normalno. Dodatno se zavarujte s šalom, s katerim lahko pokrijete usta in nos. 

 

Ker odziv našega telesa na mraz povzroči koncentracijo krvi proti notranjim organom, še posebej zavarujte okončine. Nataknite rokavice in poskrbite, da hladen zrak ne bo k roki uhajal na koncih rokavov bunde.

 

Da se ne boste močneje spotili, se ne oblecite preveč.

 

Najbolje, da vam je pred začetkom kolesarjenja rahlo hladno, saj se boste s poganjanjem pedal hitro ogreli. Seveda vam bo telo zelo hvaležno tudi za oblačila, ki ščitijo pred dežjem, vetrom in dobro dihajo. Po kolesarjenju pa ne bo odveč, če se preoblečete, saj je nevarnost, da se prehladite, največja predvsem po kolesarjenju.

 

Morda v mrazu niti ne pomislite na to, a ne pozabite na pot vzeti tudi plastenke z vodo. Hladen zimski zrak je namreč zelo suh, zato hitreje nastopi dehidracija. 

 

Če upoštevate zgornje nasvete, bo vaša vožnja v zimskih razmerah varnejša in prijetnejša. A ne pozabite, da velikokrat niste odvisni od sebe – veliko pozornosti namenite preostalemu prometu in morebitnim oviram na kolesarskih stezah, tako v obliki nespluženih površin in kopic snega kot nepravilno parkiranih vozil.

 

Ne zamudite nasvetov naših strokovnjakov, ki vas bodo razgibali in poskrbeli za bolj aktiven in zdrav vsakdan. Vpišite svoj e-naslov in se nam pridružite. Tri, štiri, zdaj!

 

zdravje, preventiva, aktivno življenje, prosti čas, kolesarjenje, zavarovanje mikro mobilnosti
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.