Brez statusa študenta? Hitro uredi zdravstveno zavarovanje

Stroški zdravstvene oskrbe so brez urejenega zdravstvenega zavarovanja lahko visoki.

Dokler imaš status študenta, si zdravstveno zavarovan po starših ali skrbnikih. Ko ti status poteče ali si ob koncu šolskega leta že star 26 let, pa avtomatično preneha tudi zdravstveno zavarovanje. Če se ne zaposliš takoj po izgubi statusa, je treba obvezno zavarovanje urediti nemudoma, saj si sicer samoplačnik. A tudi če se zaposliš in obvezno zavarovanje uredi delodajalec, moraš dopolnilno zavarovanje skleniti sam. Preveri, kako, v katerih primerih in kdaj moraš to storiti.

Miha, nekoč študent strojništva, si je med študijem vzel premor za spoznavanje sveta. »Na srečo sem pred potovanjem obiskal svojo zdravnico, ki me je opozorila, da zaradi pavziranja nisem več zavarovan. Bil sem šokiran. Malo me je bilo celo sram, ker sem bil pri 21 letih tako neveden, da se mi ni niti sanjalo, kako je urejeno zdravstveno zavarovanje,« se smeje spominja. Pregled pri zdravnici in zdravila je moral takrat plačati sam.

 

Zakaj je tudi dopolnilno zavarovanje zelo priporočljivo?

Če si ob koncu šolskega leta že star 26 let, če diplomiraš, se izpišeš iz šole ali pavziraš, je namreč prekinitev obveznega zdravstvenega zavarovanja avtomatična.

 

Sklenitev zavarovanja pod novimi pogoji pa ni avtomatična. Zato je treba v zelo kratkem času po izgubi statusa najprej urediti obvezno zdravstveno zavarovanje. Ne pozabi pa tudi na dopolnilno zavarovanje. Če denimo obiščeš svojega zdravnika zaradi bolezni, ti tako pregleda ne bo treba plačati.

 

Brez obveznega zdravstvenega zavarovanja boš v celoti samoplačnik. A tudi brez dopolnilnega boš v nekaterih primerih doplačal celo do 90 % stroškov.

 

Skoraj vsi ljudje v Sloveniji so obvezno zavarovani (99,4 odstotka). Le nekaj manj, okoli 95 odstotkov, pa jih ima sklenjeno tudi dopolnilno zavarovanje. To je sicer prostovoljno, vendar se doplačilom v višini od 5 do 90 odstotkov stroškov pri številnih zdravstvenih storitvah izogneš le z urejenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem. Poglej nekaj primerov, v katerih moraš brez dopolnilnega zavarovanja doplačati.

 

 

Kje in kdaj uredim zdravstveno zavarovanje?

Po prenehanju statusa moraš torej nujno skleniti obvezno zdravstveno zavarovanje. Ob zaposlitvi ga zate uredi delodajalec. Ob samozaposlitvi in v vseh drugi primerih pa moraš to storiti sam.

 

OBVEZNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Zate ga sklene:

  • delodajalec, ko se zaposliš,
  •  zavod za zaposlovanje, ko se prijaviš kot iskalec zaposlitve in zaprosiš za denarno nadomestilo (vendar šele po prejeti odločbi!),
  • center za socialno delo, če pridobiš ustrezno odločbo.

 

Sam ga moraš skleniti:

  • če ti nista dodeljena denarno nadomestilo ali socialna pomoč,
  •  ko pavziraš ali diplomiraš,
  • ko se samozaposliš (ustanoviš svoje podjetje).

 

Kraj sklenitve: osebno ali po pošti na izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

 

Čas sklenitve: najkasneje v 8 dneh po prenehanju statusa študenta ali ob koncu šolskega leta po dopolnjenem 26. letu starosti. Če ta rok zamudiš, si samoplačnik do sklenitve zavarovanja.

 

Zelo pametno pa je, da čim prej skleneš tudi dopolnilno zavarovanje in s tem stroške doplačil za storitve, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti, preložiš na zavarovalnico.

 

DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

  • Ker je prostovoljno, ga moraš skleniti sam.
  • Kraj sklenitve: na spletu (lahko kar po telefonu) ali osebno na zdravstveni zavarovalnici.
  • Čas sklenitve: najkasneje v 30 dneh po prenehanju statusa študenta ali ob koncu šolskega leta po dopolnjenem 26. letu starosti. Če to storiš po preteku roka, boš moral še tri mesece po sklenitvi storitve doplačevati.

 

Se pa lahko premija vsako leto nezavarovanosti poviša za 3 odstotke. Če torej dopolnilnega zavarovanja ne skleneš v enem letu od prenehanja statusa, boš za vsako polno leto nezavarovanosti doplačeval za 3 odstotke višjo premijo.

 

V akcijo se torej splača stopiti, takoj ko prenehajo študentske ugodnosti. Morda je nekaj študentske brezskrbnosti že minilo, ni pa treba, da si z nezavarovanostjo nalagaš dodatne skrbi in strah pred stroški.

 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko z nekaj kliki skleneš na spletu. Pri družbi Triglav Zdravje ob takšni sklenitvi prejmeš posebno ugodnost – bon za 20 evrov, unovčljiv v spletni trgovini enaA.com.

 

Zdravstveno zavarovanje, zavarovanje preko spleta, zdravje, infografika
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.