Kako poteka zdravljenje krčnih žil?

Pojasnjujemo, kakšne načine zdravljenja krčnih žil imate na voljo.

Krčne žile se pojavljajo tako pri ženskah kot tudi pri moških in niso vedno odvisne od starosti. Prave krčne žile oziroma zvijugane vene se pojavljajo približno pri tretjini žensk in četrtini moških, med starejšimi pa je obolelih že več kot polovica. Kako lahko upočasnite njihovo napredovanje in kakšni so možni načini zdravljenja krčnih žil?

Šibke venske stene, ki se razširijo zaradi povečanega pritiska krvi v venah nog, ko stojimo, so eden bolj verjetnih razlogov za nastanek krčnih žil. Ko te pod pritiskom krvi popuščajo in se vene širijo, tudi zaklopke ne morejo več dobro tesniti. Kri zato uhaja nazaj in se kopiči v venah nog. Posledice tega so popuščanje, širjenje in podaljšanje površinskih ven ter njihovo izbočenje nad nivo kože.

 

Upočasnite napredovanje krčnih žil

Čeprav se krčnih žil tudi s preventivnim ravnanjem in zdravim ter aktivnim življenjskim slogom ne da preprečiti, lahko s pravočasnim ukrepanjem upočasnite njihovo napredovanje npr. z nošnjo kompresijskih nogavic oz. povijanjem nog. Prav tako lahko lajšate njihove simptome in s tem izboljšate kakovost življenja. Težave, kot so pekoči občutki, napetost, občutek težkih nog in druge, lahko blažite z zdravili s flavonoidi pa tudi z ekstrakti iz divjega kostanja, grozdja in japonske sofore.

 

Stanje lahko izboljšate tudi z vsakodnevnim gibanjem, izogibanjem vročini in dolgotrajnemu stanju na mestu, zmanjšanjem telesne teže in lahko prehrano.

 

Kdaj do zdravnika?

 

Kaj pa, če zgoraj opisani ukrepi več ne pomagajo? Kot v članku Krčne žile pod nadzorom pojasni prim. mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist splošne kirurgije iz specialistične ambulante Avelana, je obisk pri žilnem specialistu nujen ob:

 

 • hitri utrujenosti in občutku težkih nog,
 • bolečinah,
 • otekanju goleni, zlasti če je razlika med levo in desno nogo,
 • povrhnjem vnetju ven, tj. tromboflebitisu,
 • krvavitvi iz varic,
 • obarvanosti kože na goleni,
 • stanjšanju in zatrdelosti kože na goleni,
 • beli, boleči koži in
 • venski razjedi.

 

Kako poteka zdravljenje krčnih žil

Postopek obravnave se običajno začne s pregledom pacienta in ultrazvokom žil, če je težava že napredovala. Tako zdravnik določi primerno metodo zdravljenja in se skupaj s pacientom odloči za vrsto posega.

 

Če k zdravniku pridete preden krčne žile napredujejo, bo morda zadostovalo nekirurško zdravljenje, t. i. sklerozacija.

 

Pri tej pretežno neboleče s tekočino ali peno zlepijo prizadeto žilo, kri pa se nato preusmeri v druge vene.

 

Ko pa so težave s krčnimi žilami že napredovale in je potrebno trajno zmanjšati simptome bolezni, je primerno le kirurško zdravljenje. Možnosti tega sta dve:

 

 • Klasična flebektomija – pri tej odstranijo večje podkožne žile skozi majhne kožne reze. Poseg je preverjen in učinkovit. Je pa okrevanje nekoliko počasnejše, hkrati pa so posledice posega bolj boleče kot pri sodobnih znotrajžilnih metodah.
 • Laserska in radiofrekvenčna znotrajžilna metoda – s posebno sondo prodrejo v oboleli predel in z različnimi postopki onemogočijo nadaljnji pretok krvi skozi žilo. Rezultati obeh metod so odlični, pacienti lahko takoj vstanejo in že pol ure po posegu gredo domov. Več kot polovica se jih vrne na delo v treh dneh po posegu.

 

Pri pojavu venskega popuščanja in krčnih žil je čim hitrejše ukrepanje bistveno za nadzor in upočasnitev napredovanja bolezni. Z ultrazvočnim pregledom žil lahko zdravnik ugotovi, katere vene so prizadete in do kolikšne mere, ter svetuje ustrezno zdravljenje. Hitro diagnostiko lahko opravite z zavarovanjema Specialisti in Specialisti+.

 

zdravje, preventiva, Specialisti, Specialisti +
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.