Indirektni udar strele

Kako se lahko ustrezno zavarujete za indirektni udar strele?

Ste prepričani, da strela nikoli ne udari dvakrat na isto mesto? Strokovnjaki so dokazali, da to ne drži. Na Plešivcu (Uršlja Gora) strela v povprečju udari kar 18-krat na leto, zato je to tudi kraj z najpogostejšimi udarci strel v Sloveniji. Kaj pa vaša zavarovalna polica? Ste prepričani, da vključuje vso škodo, ki jo lahko povzroči udar strele?

Strele so naraven, a nevaren pojav

Zagotovo ste že neštetokrat doživeli nevihte, ki jih spremljajo strele in grmenje. Od doma jih je zanimivo opazovati. Morda tudi štejete čas, ki mine od bliska do groma, in tako približno ugotavljate oddaljenost bliska strele od kraja, kjer ste. Tri sekunde naj bi pomenile razdaljo približno enega kilometra. 

 

Čeprav so strele običajen naraven in zelo zanimiv pojav, so lahko za ljudi in naprave tudi zelo nevarne, saj se ob udaru sprosti velika količina energije.

 

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje podaja ključna navodila za ustrezno ukrepanje ob tej nevarnosti. Opozarjajo, da je edina učinkovita zaščita pred strelo, da se pravočasno zatečete v varno zavetje. Nobena nevihta ne pride nepričakovano, pravijo. Za napoved in pravočasno ukrepanje vam je lahko v pomoč tudi aplikacija Triglav Vreme.

 

Spremljajte vreme na povsem drugačen način z mobilno aplikacijo Triglav Vreme.

 

Ob napovedi nevihte vam svetujemo tudi, da preventivno ugasnete električne naprave in jih izklopite iz električnega omrežja. To je pomembno predvsem zaradi možnosti indirektnega udara strele.

 

Premislite pa tudi o dolgoročni rešitvi – različnih oblikah prenapetostne zaščite (različni razredi prenapetostnih odvodnikov, najbolj enostavni so na primer vtičnice in razdelilci s prenapetostno zaščito pred udari strele). 

 

Zanimivost: po podatkih Elektroinštituta Milan Vidmar je gostota strel najnižja v vzhodnem in najvišja v zahodnem delu Slovenije.

 

Natančno pa preglejte tudi svojo zavarovalno polico in preverite, če ste proti tej nevarnosti ustrezno zavarovani.

 

Kako se zavarovati proti udaru strele?

Ob sklepanju zavarovanja doma lahko dodatno sklenete strojelomno zavarovanje, ki med drugim krije tudi škodo, ki jo povzroči udar strele.

 

Strojelomno zavarovanje naprav

Zavarovanje lahko sklenete za primer uničenja ali poškodovanja:

 

  • stacionarnih naprav (kot so hladilniki, zamrzovalniki, štedilniki, sesalniki, televizorji) in/ali
  • prenosnih naprav (kritje za prenosne naprave velja na območju celega sveta, pri čemer se vse storitve iz naslova zavarovanja in popravil zavarovanih naprav nudijo izključno v Republiki Sloveniji).

 

Zavarovane so:

 

  • naprave, ki niso starejše od 8 let;
  • namizni in prenosni računalniki s pripadajočo opremo, tablični računalniki, tablični in prenosni računalniki v enem, igralne konzole, fotoaparati, mobilni telefonski aparati, pametne ure, prenosne avdio-video predvajalniki ter prenosni zvočniki, ki ne smejo biti starejši od 4 let.

 

Strojelomno zavarovanje instalacij

Z zavarovanjem boste poskrbeli za kritje:

 

  • uničenja ali poškodovanja instalacij stanovanjskih ali ostalih objektov:
  • notranje in zunanje instalacije, ki so vgrajene in/ali funkcionalno povezane s stanovanjskimi ali ostalimi objekti;
  • naprave, ki so priključene na instalacije in
  • naprave za odpiranje in upravljanje vrat, oken in senčil;
  • stroškov iskanja mesta napake, in sicer do zneska, navedenega na polici.

 

Veste, kako dom in okolico zaščititi pred nevihto in spremljajočimi dejavniki?

varnost doma, sklepanje zavarovanj, drobni tisk, prijava škode, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.