Ko vas nevihta ujame: doma

Veste, kako dom in okolico zaščititi pred nevihto in spremljajočimi dejavniki?

Poletje ni le čas visokih temperatur in sonca, temveč tudi močnih neviht. A še preden vas presenetijo strela, nalivi in veter, poskrbite za svoj dom in njegovo okolico. Predstavljamo nasvete, s katerimi lahko bistveno zmanjšate ali celo preprečite škodo v svojem domu, ki jo povzročijo neurja.

Že redna vzdrževalna dela ter ukrepi pred nevihto, med njo in po njej pomagajo, da dom, njegovo okolico in sebe vsaj delno obvarujete pred škodo, ki jo povzročajo nevihte. Se znate pripraviti na neurje?

 

Zaščita pred nevihto - vzdrževalna dela v vseh letnih časih

Narava v okolici doma se z menjavanjem letnih časov spreminja, vsako obdobje pa vpliva tudi na nepremičnine, predvsem na samostojne hiše. Celoletna vzdrževalna dela, ki pa so po večini nujna, tudi če živite v stanovanju, prispevajo k zmanjšanju možnosti za škodo.

 

POMLAD

 • Očistite strešne odtoke, mulde in odtoke bližnjih potokov, ki lahko poplavijo.
 • Odstranite razmajano drevje, ki bi lahko padlo na hišo.
 • Zatesnite okenske police, okna in pragove vrat, če so tesnila odstopila. Preverite tudi vodotesnost strešnih oken.
 • Zategnite in namažite tečaje zunanjih vrat, da v primeru močnega vetra ne bodo škripala in loputala.
 • Očistite odtočne in prezračevalne sisteme.
 • Preverite trdnost verand, balkonov in teras.
 • Preglejte streho, zamenjajte morebitne poškodovane strešnike, preverite stabilnost dimnika in odpravite morebitno razmajanost zunanjih struktur.

 

 

POLETJE 

 • Doma namestite prenapetostne vtičnice in redno vzdržujte električne naprave.
 • Na prostem uporabljajte električne naprave, primerne za zunanjo namestitev – z zaščito najmanj IPP44.
 • Poskrbite za utrjenost brežin (npr. posadite novo grmičevje).
 • Na zelenjavni vrt namestite protitočne mreže in okrepite strukturo rastlinjakov.
 • Če živite na vetrno bolj izpostavljenih mestih, se splača investirati v namestitev protivetrnih mrež za zaščito hiše in okolice.
 • Večje predmete, ki lahko ob prevračanju povzročijo škodo (npr. trampolin, vrtno pohištvo), pred nevihto prestavite v zatišno lego ali jih pospravite, če imate to možnost.

 

 

JESEN

 • Preverite, da meteorna voda teče po žlebovih in ne po fasadi. Preglejte, če so žlebovi prehodni in nepoškodovani. Nabiranje vode lahko povzroči veliko škodo na temeljih hiše.
 • Ko listi odpadejo, obrežite drevesa in grmovje, da spodbudite zdravo rast.

 

 

ZIMA

 • Zatesnite morebitna mesta v svojem domu, ki prepuščajo zrak.
 • Preverite, če so se v dimnike naselile živali.
 • Očistite in shranite vrtno pohištvo.
 • Cevi, brizgalne naprave in vse druge predmete, ki so sicer na prostem, pospravite v zaprt prostor.
 • Vse veje in grmičevje, ki bi lahko poškodovali električno napeljavo, obrežite ali pokrijte.

 

 

Če živite v stanovanju, lahko kot lastnik stanovanja od upravnika zahtevate, da opravlja redna vzdrževalna dela v večstanovanjski stavbi in njeni okolici. Sem med drugim spadajo obrezovanje dreves na parkirišču, čiščenje sistema odvodnjavanja, popravilo prezračevalnega sistema in dimniških kap, zamenjava dimniških vratc, popravila strelovodov in manjših delov strešne kritine ter popravila na vratih, oknih in roletah v skupnih prostorih.

 

Vsako leto pa je dobro razmisliti, ali imate dom primerno zavarovan. Bivanjske okoliščine se spreminjajo, vreme pa je vse bolj nepredvidljivo.

 

Zato je smiselno, da se vsaj enkrat letno vprašate: 

 

 

Kako dobro ste pripravljeni na točo in nevihto? Preverite s testom.

 

Kaj lahko storite pred nevihto?

Nevihtna neurja z nalivi, vetrom in točo vsako leto povzročijo škodo na hišah, v stanovanjih in okolici. Precej škode lahko preprečite sami. Ob napovedi neurja pripravite svoj dom in njegovo okolico na burno vremensko dogajanje. Na to pa vselej pomislite, tudi ko se odpravljate v službo, na pot ali na počitnice. 

 • Poskrbite za dom. Zaprite vsa okna in vrata ter spustite žaluzije ali zaprite naoknice. Tako boste preprečili morebitno razbitje zaradi prepiha. Pri tem ne pozabite na kletne prostore in garažo. Odstranite rože in druge predmete z zunanjih okenskih polic ter viseče predmete na zunanji strani stavbe. Pripravljeno imejte večjo zaščitno folijo, s katero bi ob morebitni škodi lahko zaščitili prostore.
 • Poskrbite za okolico. Z dvorišča pospravite igrače, orodje, pohištvo ter lahke in lomljive predmete. Če imate bazen, izklopite črpalko in filter ter pospravite premične elemente.
 • Poskrbite za predmete. Iz vtičnic izključite vse električne naprave (televizor, računalnik in druge) oziroma uporabljajte prenapetostno zaščito za primer udara strele. Vozilo parkirajte v garažo ali drug zaprt prostor, vendar ne v kletno ali podzemno garažo, ki jo lahko poplavi meteorna ali hudourniška voda. Če to ni mogoče, vozilo parkirajte stran od stavb in dreves ter ga pokrijte z odejami.

 

 

Ti ukrepi so bistveni, saj zavarovanja doma vsebujejo izključitve. Če denimo pozabite zapreti okna, boste morali uničen parket zaradi vnašanja vode v stanovanje popraviti sami. Če žlebov nimate očiščenih, boste morali posledice vdora meteorne vode sanirati sami ipd.

 

Ko ste dom pripravili, je čas za umik na varno. Grom, ki ga slišite od daleč, padec temperature in naraščajoča hitrost vetra so že znaki, da se je treba umakniti pred bližajočo se nevihto.

 

Ne pozabite na preprosti, a zelo pomembni dejstvi. Če med bliskom in gromom mine 30 sekund, je nevihta še na pogojno varni razdalji 10 kilometrov. Toda strela lahko udari še 30 minut po tem, ko se sliši zadnji grom.

 

Vedno velja, da najprej poskrbite zase in za svoje najbližje. Pri tem pa ne pozabite na hišne ljubljenčke. Zanje je nevihta lahko zelo stresen dogodek. Dokler ne mine, naj bodo zato na varnem v zaprtih prostorih.

 

Kako ravnati med nevihto?

Najvarnejše mesto med neurjem je v notranjosti večje, z vseh strani zaprte zgradbe, opremljene s strelovodom. Tudi če stavba nima strelovoda, poiščite varno mesto stran od zunanjih oken in vrat, večjih kovinskih površin ali železobetonskih sten.

 

Smotrno vedenje med nevihto povzema Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR).

 • Ne zadržujte se v vrtni lopi ali odprti garaži.
 • Med nevihto ne uporabljajte telefonov, slušalk ali drugih električnih naprav, saj lahko strela potuje skozi žice in strese vsakogar, ki napravo uporablja.
 • V času nevihte se ne kopajte ali prhajte in ne pomivajte posode, saj je voda prevodnik električnega toka.
 • Mobilni telefoni so varni za uporabo, če niso priključeni na električni vir.

 

 

Kaj storiti po nevihti?

Ko neurje povsem pojenja, lahko preverite, ali je povzročilo kakšno škodo. Ko opazite, da je prišlo do škode: 

 • preprečite njeno nadaljnje širjenje, če je to mogoče;
 • fotografirajte povzročeno škodo, shranite dokazni material do izpeljave škodnega postopka in v čim krajšem času prijavite škodo (zastopniku, klicnemu centru ali osebno v enoti zavarovalnice);
 • če imate možnost popravila in sanacije, poskrbite, da se do prihoda cenilca ohranijo dokazila o nastali škodi;
 • ob prihodu cenilca priložite račune za nabavo materiala in sanacijo ter izjave serviserjev o vzroku in obsegu škode.

 

Primerno ukrepanje pred nevihto lahko bistveno vpliva na njene posledice. Enako velja tudi za primere, ko vas nevihta ujame v avtomobilu ali na prostem. Bodite pripravljeni, da vas ne preseneti.

 

Prenesite si kontrolni seznam priporočljivih ukrepov za preprečitev škode v domu in njegovi okolici.

 

PREBERITE TUDI

Test: Kako (za)varovani ste pred točo in nevihto?

Da vas ne odpihne

Indirektni udar strele

Triglav Vreme: Kako ukrepati ob nevihti?

Drobni tisk: Zavarovanje doma

Kaj še krijejo zavarovanja doma, pa niste vedeli

 

vremenski pojavi, preventiva, škodni primer, poletje, podnebje, sklepanje zavarovanj, nevihta, zavarovanje doma, vzdrževanje doma, varnost doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.