Vadba doma ima svoje prednosti

Z nasveti strokovnjakov si uredite domači fitnes.

Draga članstva, zasedene naprave, omejitve zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa …  Ste se zaradi naštetih razlogov in želje po gibanju odločili za vadbo doma? Strokovnjaki pri Pulz športu so nam pomagali z nasveti, kaj spada med osnovno opremo domačega fitnesa, kam jo postaviti in na kaj biti pozorni pri montaži. Poskrbite pa tudi, da bo ustrezno zavarovana.

V zadnjih letih se vse več ljudi zaveda pomena redne vadbe za zdravje. Domači fitnesi tako postajajo vse bolj priljubljeni, saj omogočajo, da lahko telovadite kadarkoli, prihranite čas, ki bi ga sicer porabili za pot in morebitno čakanje na uporabo naprav, vaje pa lahko izvajate v miru in lastnem tempu, ne da bi bili obremenjeni zaradi ostalih obiskovalcev. Če tudi sami razmišljate, da bi vadili doma, preverite, kakšno opremo boste za to potrebovali.

 

Kakšen naj bo prostor za domač fitnes?

Najboljše seveda je, da se na telovadbo odpravite v naravo, če je le mogoče. S tem se strinjajo tudi pri Pulz športu. Predlagajo, da si pripravite nekaj osnovne športne opreme – uteži, kolebnico, podlogo za fitnes in greste na bližnji travnik, v park, gozd ali pa na domač vrt in telovadite na svežem zraku.

 

Če te možnosti nimate, ker živite v bloku, ali za primere, ko telovadba zunaj ni najbolj varna zaradi nizkih temperatur in deževnega vremena, pa si lahko telovadnico ustvarite doma. Pri izbiri sobe za domač fitnes je najbolj pomembno, da se lahko v njej neovirano gibljete.

 

Pri Pulz športu svetujejo, da to najlažje ugotovite tako, da se uležete na tla, roke stegnete stran od telesa in preverite, če se ob tem v karkoli zadenete, denimo v zid ali kos pohištva.

 

Če vas pri gibanju nič ne ovira, je izbran prostor dovolj velik in primeren za vadbo. To je torej lahko vaša dnevna soba, klet, garaža …

 

Če želite v domači fitnes vgraditi tudi kakšne naprave, ki so lahko precej velike, se pred nakupom in montažo  prepričajte, da jih imate tudi kam postaviti.

 

Prav tako pa je pomembno, da imate v prostoru, v katerem boste telovadili, dovolj svetlobe in svežega zraka oz. možnost, da prostor prezračite.

 

Kaj potrebujete za vadbo doma?

Za domač fitnes, ki vam bo omogočal, da doma naredite kvaliteten trening, ne potrebujete prav veliko. Če ste začetnik, pri Pulz športu svetujejo, da od začetka delate le vaje z lastno težo. sčasoma, ko se bo vaša telesna pripravljenost izboljševala, pa lahko začnete dodajati uteži. Tako boste ves čas obremenjevali svoje mišice in nadgrajevali svojo formo.

 

Pod osnovno opremo, ki bi jo moral imeti vsak dober domač fitnes, spadajo:

 

  • set uteži (1 kg, 2 kg, 3 kg) – med 5 in 20 evrov na par, odvisno tudi od same teže in proizvajalca,
  • blazino za fitnes oz. mehko penasto podlogo – 10 evrov,
  • dolgo elastiko, s katero boste vaje lahko nekoliko otežili – 15 evrov in
  • zračna športna oblačila – cena oblačil je lahko zelo različna glede na znamko, ki jo izberete.

 

Če želite bolj profesionalno in raznoliko opremo, npr. različne vadbene klopi, kletke, sobno kolo, tekaško stezo, pa bo cena  seveda takoj precej višja. Za posamezno napravo lahko tudi več sto evrov,  lahko pa tudi čez tisoč evrov.

 

Na spletu lahko najdete veliko spletnih trgovin, ki ponujajo telovadne naprave. Pred tem pa svetujemo, da se o proizvajalcih in kvaliteti naprav pozanimate. Veliko mnenj najdete na forumih.

 

Izberete lahko tudi rabljeno opremo, ki bo zato lahko nekoliko cenejša.

 

Pri Pulz športu poudarjajo, da bodite v tem primeru še posebej pozorni na to, da oprema ni poškodovana, saj je to hitro lahko nevarno. Ob tem pa svetujejo, da je vseeno bolje kupiti novo, če si to lahko privoščite, saj boste brez izkušenj težko prepoznali obrabo (natrgana jeklenica, načeta vodila skladovnice uteži ...).

 

Previdno pri montaži opreme in uporabi

Kot smo že omenili, je prvo vodilo pri izbiri prostora za domač fitnes to, da vam dovoljuje neovirano gibanje.

 

Poleg tega pa poskrbite tudi, da tla ne bodo drseča in spolzka, kar lahko preprečite z namestitvijo gumirane podlage.

 

Posebej previdni bodite pri montaži pripomočkov na steno, vrata ali strop. Da se med vadbo ne bi poškodovali, morate pred montažo dobro prebrati priložena navodila in jih tudi dosledno upoštevati.

 

Pred pričetkom izvajanja vaj si vedno oglejte tudi, kako vaje izvajajo strokovnjaki oz. športni pedagogi - trenerji. Če z vadbo šele začenjate, je priporočljiv tudi obisk funkcionalne ali pa crossfit vadbe za začetnike, saj se boste tam naučili osnov, ki so zelo pomembne za varno izvajanje vaj in preprečevanje poškodb mišic, sklepov in hrbtenice.

 

Poleg pravilnega in previdnega izvajanja vaj pa razmislite tudi o sklenitvi nezgodnega zavarovanja, ki vam bo pomagalo, da se boste lahko v primeru poškodb posvetili rehabilitaciji in ne finančnim skrbem.

 

Je vaša oprema zavarovana?

Z zavarovanjem doma je vaša telovadna oprema zavarovana, če imate sklenjeno zavarovanje premičnin. Možna sta dva načina glede na to, v katerem prostoru ste si uredili domačo telovadnico:

 

  • Če je vaša domača telovadnica v bivalnih prostorih (v eni izmed sob vašega stanovanja ali hiše), potem je zavarovana na enak način (bodisi na novo bodisi na dejansko vrednost) kot ostale premičnine (pohištvo, oprema,…) v teh prostorih.
  • Če ste si fitnes doma uredili v pomožnih prostorih (klet, garaža,…), potem je telovadna oprema vedno zavarovana na dejansko vrednost.

 

Višino kritja za vaše premičnine lahko preverite na vaši zavarovalni polici za zavarovanje doma.

 

Zakaj? Zavarovalnica namreč pomožne prostore ne obravnava enako kot vaše bivalne prostore. Klet in garaža se načeloma uporabljata za hrambo stvari, ki jih ne potrebujete več ali pa jih ne uporabljate tako pogosto in ki nimajo tako velike vrednosti. Podobno na klet in garažo gleda tudi zavarovalnica, ki ju v osnovi obravnava kot pomožna prostora in ne kot bivalna. V stanovanjskih, bivalnih prostorih ocenjuje, da imate shranjene vrednejše stvari, v pomožnih prostorih pa manj vredne. In kaj to pomeni za vašo fitnes opremo?

 

Pri zavarovanju doma so stvari v pomožnih prostorih vedno zavarovane na dejansko vrednost. Zavarovalnica tako pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo predmetov.

 

Če imate torej v kleti ali garaži tekaško stezo, ki vas je pred petimi leti ob nakupu stala 600 evrov, vam v primeru izliva vode zavarovalnica ne bo izplačala cene oziroma vrednosti enake ali primerljive tekaške steze. Nabavno vrednost tekaške steze bo namreč zmanjšala za amortizacijo, vrednost morebitnih ostankov in franšizo.

 

Poglejmo kar na primeru

Če vam zaradi počene cevi voda zalije klet, v kateri ste si uredili fitnes in ga opremili tudi s tekaško stezo in sobnim kolesom, bi v primeru škode zavarovalnica ocenila amortiziranost takšne opreme v višini npr. 33 %  (če predpostavimo, da je življenjska doba omenjene fitnes opreme 15 let in starost uničene fitnes opreme 5 let). Tako bi vaša zavarovalnina, če domnevamo, da je nabavna vrednost fitnes opreme 1.500 evrov ob 33-odstotni amortizaciji znašala 900 evrov. V izračunu je upoštevana tudi franšiza 150 evrov, ki jo praviloma nosi zavarovanec. Izračun je informativne narave.

 

Preverite 5 vaj za stabilizacijo trupa, ki jih lahko izvajate v domačem fitnesu, in z njimi omilite ali pa celo preprečite poškodbe sklepov in oklepajočih vezi.

 

nezgodno zavarovanje, aktivno življenje, prosti čas, paketno zavarovanje doma, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.