Javljalniki požara: Kam jih namestite?

Javljalnik požara lahko skrajša čas do prihoda gasilcev, če je pravilno nameščen.

Doma zagori. Le 5 do 10 minut je treba, da se vnamejo vsi vnetljivi materiali v prostoru. Ta čas imenujemo požarni preskok. V povprečju  gasilci v Ljubljani na kraj požara prispejo v 8 minutah.  Vendar pa običajno regijski center za obveščanje prejme informacijo o požaru šele, ko je ta že razvit. To pomeni, da gasilci na prizorišče lahko pridejo tudi 15 in več minut od začetka požara. Ravno ta dragoceni čas skrajšujejo ustrezno nameščeni javljalniki požara.

Doma vam javljalnikov ni treba namestiti, je pa to vsekakor smiselno, saj vas tehnično ustrezen in brezhiben javljalnik lahko na nevarnost opozori že na začetku nastajanja nevarnosti in tako bistveno skrajša čas pred pričetkom gašenja požara. Če na javljalnike niste mislili in pripravili inštalacij zanje že ob gradnji, imate možnost namestiti kvalitetne baterijske javljalnike kadarkoli pozneje.

 

Oglejte si posnetek webinarja

Javljalniki požara vam pomagajo pri zgodnjem zaznavanju požara in čim hitrejšem ukrepanju, ko že zagori. Kako pa lahko požar doma preprečite? Oglejte si webinar z nasveti poklicnih gasilcev.

 

Posnetek webinarja je brezplačen in na voljo vsem, ki vas zanima ta tematika in želite tudi v prihodnje prejemati e-novičnike in biti obveščeni o koristnih vsebinah ter produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., namenjenih lastnikom doma.

 

Za ogled posnetka vpišite svoje podatke in poslali vam ga bomo na vaš elektronski naslov.

 * obvezno polje

 

POMEMBNO

Zavarovalnica bo vaše osebne podatke, ki jih podate ob oddaji obrazca, obdelovala za namen obveščanja o koristnih vsebinah, produktih in storitvah Zavarovalnice Triglav, d.d., namenjenih lastnikom doma, do preklica privolitve z vaše strani. Kadarkoli lahko začasno ali trajno prekličete svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za trženjske namene ali ugovarjate obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje, oz. zahtevate dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave ali izbris osebnih podatkov s pisno zahtevo, poslano na naslov: Zavarovalnica Triglav, d.d., Miklošičeva cesta 19, 1000 Ljubljana, ali info@triglav.si ali s pomočjo spletnega obrazca, dostopnega na spletnih straneh Zavarovalnice triglav.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Pravico imate vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če menite, da se vaši osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Pooblaščeno osebo za varstvo podatkov v Zavarovalnici lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglav.si. Več informacij o varstvu osebnih podatkov v Zavarovalnici si lahko preberete v Politiki zasebnosti, objavljeni na spletnih straneh Zavarovalnice triglav.si.

 

Ni vsak javljalnik požara za vsak prostor

Javljalnike požara za gospodinjstva lahko najdete v bolje založenih tehničnih ali specializiranih trgovinah in na spletu. Pred nakupom se posvetujte o ustrezni izbiri vrste javljalnika glede na vaše zahteve in funkcionalnosti bivalnega prostora ter o najbolj primernem mestu namestitve.

 

Neustrezna izbira javljalnika vam namreč lahko povzroči nemalo skrbi zaradi velikega števila lažnih alarmov. V domačem okolju je to največkrat posledica namestitve dimnih javljalnikov v kuhinji. V kuhinjo namreč sodi izključno temperaturni javljalnik.

 

Glede na vrsto nevarnosti, ki pretijo v različnih domačih prostorih, lahko namestite javljalnike  naslednjih tipov:

 

  • temperaturni javljalnik, ki zazna maščobne eksplozije v kuhinji, v garažah in ostalih prašnih prostorih,
  • optični javljalnik, ki zaznava dim in je primeren za vse ostale prostore,
  • javljalnik za ogljikov monoksid če imate peč, kamin ali drugo kurilno napravo na fosilna goriva. Namestite ga v tisti bivalni prostor, kjer se nahaja kurilna naprava ali kjer obstaja možnost uhajanja ogljikovega monoksida.

 

Odsvetujemo pa uporabo kombiniranih javljalnikov dima in ogljikovega monoksida ali zemeljskega oziroma propan-butan plina, saj morate vsak tip javljalnika v prostoru namesti drugače.

 

Namestitev in vzdrževanje

Z javljalniki opremite kuhinjo, dnevno sobo, spalnico in vse tiste prostore, v katerih se nahajajo električne in ostale naprave, ki lahko povzročijo nastanek požara.

 

Javljalnike dima in temperature vedno namestite na strop.

 

Baterijske javljalnike lahko namestite samostojno, lahko pa jih med seboj brezžično povežete. Ko se sproži en javljalnik, se istočasno sprožijo še vsi, ki so povezani. Brezžično povezane javljalnike pa lahko nadgradite tudi tako, da omogočajo prenos signala alarma na mobilne naprave. V sistem lahko vnesete  več telefonskih številk oseb, za katere želite, da so obveščene v primeru alarma (številke ostalih družinski članov, sosedov, prijateljev, gasilcev). Na trgu v Sloveniji so že na voljo tovrstne naprave in informacijski sistemi, ki upravljajo prenos signala alarma.

 

Kako učinkovit bo javljalnik, je predvsem odvisno od tega, ali ga redno vzdržujete ali ne.

 

Redno morate preverjati stanje baterij in javljalnik po izteku njegove življenjske dobe zamenjati. Vsak javljalnik mora namreč imeti jasno označeno dobo trajanja, ki je običajno 10 let od pričetka uporabe.

 

Zavarovalnica vam bo priznala popust

Zavarovalnica vam bo pri zavarovanju doma priznala do 15 %  popust za požarno zaščito. Velja za požarno zaščito za odkrivanje, javljanje in gašenje požara.
 

Zavarovalnica spodbuja in podpira namestitev javljalnikov požara v gospodinjstvih, ker so namenjeni reševanju življenj, v določenih primerih pa tudi zmanjševanju ali preprečitvi premoženjske škode.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.