Kaj morate vedeti o novem zavarovanju doma?

Je prilagodljivo, enostavno in omogoča številne ugodnosti.

Verjamemo, da svoj dom redno vzdržujete in da ste poskrbeli, da je varen in udoben. Poleg rednega vzdrževanja in preventivnih ukrepov pa ne pozabite na ustrezno zavarovanje. Zakaj ga potrebujete in kakšne so prednosti našega prenovljenega zavarovanja doma?

Pomaga vam v nepredvidljivih trenutkih

Predstavljajte si, da pri vas doma zagori. Le 5 do 10 minut je treba, da se vnamejo vsi vnetljivi materiali v prostoru. Če to časovno okno zamudite, se požar hitro razširi in povzroči precej škode. Vaš dom lahko požar poškoduje celo do te mere, da je bivanje v njem nemogoče. Na koga se lahko obrnete za pomoč? Kako lahko svoji družini čim prej zagotovite varno streho nad glavo?

 

Če imate sklenjeno zavarovanje doma, ki vključuje kritje za nevarnost požara, vam bo pri kritju škode pomagala zavarovalnica. V veliko pomoč vam je lahko tudi domska asistenca, ki je prav tako del zavarovanja doma, in vam pomaga najti začasno nastanitev, stroške pa bo do dogovorjenega zneska na polici krila zavarovalnica.

 

S preventivnim ravnanjem lahko v velikem številu primerov preprečite, da bi pri vas doma sploh zagorelo. Nasvete, kako poskrbeti za požarno varnost in kako ravnati, če kljub vsemu zagori, najdete v brezplačnem priročniku Požar doma.

 

Prilagodite ga lahko potrebam svojega doma

Požar pa na žalost ni edina nevarnost, ki preži na vaš dom. Škodo lahko povzročijo še številne druge nevarnosti in nesreče, kot so strela, vihar, toča, udarec motornega vozila, eksplozija, manifestacije in demonstracije ter padec zračnega plovila.   

 

Omenjene nevarnosti so del temeljnih nevarnosti in so poleg domske asistence ter kritja odgovornosti iz hišne in zemljiške posesti vedno vključene v zavarovanje doma.

 

Z razširitvami pa si lahko zagotovite pomoč še v primeru škode zaradi:

 

 • vlomske tatvine in ropa,
 • izliva vode,
 • poplave in meteorne vode,
 • tatvine in objestnih dejanj,
 • razbitja stekla,
 • zemeljskega plazu,
 • teže snega, ledu ali žleda in snežnega plazu,
 • padca drevesa,
 • izteka tekočine ali plina (lekaža),
 • stroškov projektiranja.

 

Kako prijaviti škodo?

Škodo, ki je nastala pri vas doma, lahko prijavite po enem izmed naslednjih kanalov:

 

 • spletna prijava,
 • v digitalni poslovalnici i.triglav (kjer lahko nato škodni primer tudi spremljate),
 • mobilna prijava – mobilna aplikacija i.triglav (aplikacijo si na mobilni telefon namestite iz GooglePlay ali App Store trgovine),
 • na brezplačni telefonski številki 080 555 555,
 • po (mobilnem) telefonu ali elektronski pošti (ime.priimek@triglav.si) se lahko obrnete na svojega zastopnika ali za termin zaprosite na spletni strani,
 • v poslovalnici s pomočjo naših strokovnjakov.

 

Zavarovanje doma pa vam ne omogoča le izbiro poljubnih kritij, temveč tudi več svobode nasploh. Vsak dom je poseben in prednost prenovljenega zavarovanja doma je, da to upošteva.

 

Zavarovanje po meri svojega doma lahko oblikujete z zastopnikom.

 

Odločite se lahko, da zavarujete le stanovanjski objekt ali le stanovanjsko opremo ali pa oboje zavarujete skupaj.

 

S prenovljenim zavarovanjem doma lahko zavarujete hišo, stanovanje ali vikend v Sloveniji ali na Hrvaškem.

 

Prav tako lahko pri zavarovanju za objekt izberete drugačna kritja kot za opremo, če ocenjujete, da jih ne ogrožajo iste nevarnosti.

 

Zavarovanje sklenete na novo vrednost ali pa na dejansko vrednost, pri čemer imate prav tako možnost, da denimo objekt zavarujete na dejansko vrednost, opremo pa na novo vrednost ali obratno.

 

Več informacij o tem, kdaj priporočamo sklenitev na novo in kdaj na dejansko vrednost, najdete v članku Zavarovati na novo ali dejansko vrednost – kaj izbrati kdaj?

 

Zavarovanje lahko še nadgradite

Kaj pa, če zaradi trenutka nepazljivosti po nesreči opraskate televizijo ali pa otroci pri igri nehote prevrnejo in razbijejo računalniški ekran? Bi zavarovanje doma krilo nastalo škodo?

 

Če ste ga nadgradili z dodatnim strojelomnim zavarovanjem naprav, bo škodo razbitega ekrana ali televizije krila zavarovalnica. To namreč krije fizično poškodovanje ali uničenje aparata, ki ni posledica nevarnosti, za katere lahko sicer zavarujemo premičnine (požar, potres, udar strele …).

 

Dodatno pa lahko svoj dom zavarujete še s strojelomnim zavarovanjem inštalacij, potresnim zavarovanjem, zavarovanjem sončnih elektrarn in zavarovanjem za najemodajalce.

 

Veste, katere nevarnosti lahko najbolj ogrozijo varnost vašega doma? Preverite s testom.

 

V paketu ali brez?

Da bi vam sklepanje zavarovanja olajšali, smo pripravili 3 prednastavljene pakete, ki jih lahko sklenete po spletu. Vanje smo dodali tiste nevarnosti, za katere ocenjujemo, da so najbolj potrebne in najpogosteje ogrozijo domove naših strank.

 

 

Kaj pa, če ocenite, da določenega kritja pri paketu ne potrebujete in bi ga zamenjali z drugim, ki še ni všteto? Tudi to lahko skupaj z zastopnikom spreminjate po želji, dodate kritja, ki vam manjkajo in odstranite tista, ki se vam zdijo nepotrebna.

 

Izkoristite različne ugodnosti

 Pri sklepanju zavarovanja lahko izkoristite številne ugodnosti, s katerimi lahko znižate premijo zavarovanja:

 

 • Če imate doma nameščeno zaščito za odkrivanje, javljanje in gašenje požara (npr. javljalnike CO2, bonpet ampule), vam Zavarovalnica Triglav prizna do 15 % popusta na požarno zaščito.
 • S protivlomno zaščito (protivlomna vrata, alarmni in video sistemi) pridobite do 10 % popusta na premijo za nevarnost vlomske tatvine in ropa. 
 • Če hkrati zavarujete zgradbo in opremo, vam to prinese dodatnih 5 % popusta.

 

Pri zavarovanju doma se upošteva tudi ugodnosti vašega Triglav kompleta. Gre za boniteti program, v katerega lahko vključite najpomembnejša in najbolj pogosta zavarovanja, ki jih imate sklenjena vi in vaši družinski člani, ter tako prihranite.

 

 Preglejte še ostale ugodnosti na spletni strani.

 

Imate vprašanje? Pripravili smo odgovore na najpogostejša vprašanja

Ker noben dom ni enak drugemu, so različne tudi dileme in vprašanja, ki se našim strankam porajajo glede zavarovanja. Nekaj pogostih smo zbrali in nanje odgovorili.

 

Sem lastnik dvostanovanjske hiše in živim v pritličju, v prvem nadstropju pa si je stanovanje uredil moj sin z družino. Kdo zavaruje kaj?

Kot lastnik hiše vi zavarujete celo hišo in opremo (premičnine) v pritličju, kjer živite. Osnova za obračun premije za hišo je kvadratura celotne hiše, za opremo pa kvadratura pritličja, kjer stanujete. Vaš sin pa sklene zavarovanje za opremo v prvem nadstropju, pri čemer velja, da je osnova za obračun premije kvadratura prvega nadstropja.

 

Kaj pa, če imam v hiši, v kateri živim, tudi gostinski lokal ali pisarno? Ali lahko hišo zavarujem z zavarovanjem doma?

Če je del objekta, ki je namenjen opravljanju dejavnosti, manjši od 30 % celotne površine hiše, lahko hišo zavarujete z zavarovanjem doma. Če boste hkrati zavarovali tudi opremo, kritje ne bo veljalo za opremo, ki se uporablja za namene kmetijske ali druge pridobitne dejavnosti.

 

Z zavarovanjem doma sem zavaroval stanovanje v bloku. Ali sta s tem zavarovana tudi shramba v kleti bloka in garaža, ki se nahaja na dvorišču bloka?

Da. Ko zavarujete stanovanjski objekt, so v zavarovalno jamstvo avtomatsko vključeni tudi ostali objekti, ki se nahajajo v istem kraju, z vso vgrajeno in/ali funkcionalno povezano inštalacijo, vsemi vodi ter vso vgrajeno opremo.

 

Med ostale objekte spadajo samostoječa garaža, nadstrešek, vrtna lopa, pasja uta, pesjak, drvarnica, rezervoar za centralno ogrevanje, greznica, čistilna naprava, ograja (tudi žive meje), bazen, masažni bazen (jacuzzi), okrasni ribnik, fontana, tlakovana pot, tlakovano dvorišče, zapornica, potopni stebriček, terasa, letna kuhinja in oporni zid.

 

Preverite več pogostih vprašanj in odgovorov.

zavarovanje doma, vzdrževanje, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.