»V vaši kopalnici pušča!« Kaj pa zdaj?

Preverite, ali vam bo zavarovanje krilo nastalo škodo v kopalnici.

Ko se pozno popoldan vrnete iz službe, vas pri vratih čaka spodnji sosed. Zamaka vam kopalnica in njegov strop je na enem delu povsem moker. Hitro je treba najti ustrezno rešitev ter poskrbeti za škodo in popravilo. Se vam splača pogledati v vašo zavarovalno polico in računati na pomoč zavarovalnice?

Takoj pokličite pomoč!

Najprej si boste seveda ogledali situacijo v kopalnici. Vzrok za nastalo škodo bo na prvi pogled skoraj nemogoče odkriti. Mojstri pravijo, da je za izliv vode sicer največkrat kriva odtočna inštalacija, še posebej, če so cevi svinčene, salonitne ali iz litine. Težave pa pogosto povzročajo tudi počene vodovodne cevi ali zamakanje okoli kadi ali tuš kadice, kjer voda sčasoma prodira skozi fuge ploščic.

 

Najbolje je, da se čim prej lotite reševanja težave. Pokličite vodovodnega inštalaterja, ki bo ugotovil vzrok škode in ga tudi odpravil.

 

Če imate sklenjeno Zavarovanje domske asistence, ki je vključeno v paketno zavarovanje A, B ali C, se za pomoč obrnite na telefonsko številko: 080 2864.

 

Če boste nastalo škodo želeli uveljavljati pri zavarovalnici, priporočamo, da, če je to le mogoče, fotografirajte in shranite dokazila o nastali škodi. 

 

Zavarovalnica pri storitvah inštalaterja vodovodnih naprav v celoti krije potne stroške izvajalca storitve in njegovi prvi dve delovni uri in pol. Ne krije pa porabljenega materiala. Pri paketu B ali C pa zavarovanje krije tudi potrošni material do višine 10 evrov po asistenčnem primeru.

 

Mojstri sicer pravijo, da je težko odkriti natančno lokacijo napake, a lahko z nekaterimi metodami  približno ugotovijo, kje je izliv vode. Mikrolokacijo puščanja vode običajno izvedejo s posebnim merilcem oz. iskalnikom šumov na vodovodni instalaciji, oziroma z odpiranjem ali zapiranjem ventilov in razvodov v kopalnici, če so ti vgrajeni, ter z izpiranjem odtočne cevi in opazovanjem sprememb na steni ali stropu.

 

Ste zavarovani ali ne?

Zelo enostavno, če imate sklenjenega enega izmed paketov zavarovanja DOM, ste zavarovani. Nevarnost izliva vode je namreč vključena v vse tri pakete. Zavarovanje krije škodo, ki nastane, če se vodovodne ali kanalizacijske cevi ali naprave poškodujejo ali zamašijo. Toda le, če tovrstne naprave in cevi ustrezno in redno vzdržujete ter niso dotrajane ali izrabljene.

 

Vprašanje je le, do katerega zneska imate pokrito škodo:

  • S paketom A kritje znaša do 1.500 evrov.
  • Paket B vključuje kritje za škodo do 2.500 evrov z možnostjo povišanja ob sklenitvi zavarovanja do 5.000 evrov.
  • Paket C krije škodo do 7.500 evrov oziroma do dogovorjene zavarovalne vsote, ki jo lahko določite v poljubni višini ob sklenitvi zavarovanja.

 

Prednost paketov B in C je ta, da vključujeta tudi kritje za škodo na samih vodovodnih in odvodnih ceveh, napravah ter kotlih do 250 (paket B) oz. 500 evrov (paket C).

 

Če boste sami pustili pipe odprte oziroma jih boste pozabili zapreti, vam zavarovanje ne krije škode, ki bi nastala v tem primeru.

 

Velja omeniti še, da ste pri škodah zaradi izliva vode pri vsakem zavarovalnem primeru soudeleženi z odbitno franšizo v višini 100 evrov, če ni drugače dogovorjeno.

 

Kako dokončno rešiti problem?

Zavarovanje vam bo pokrilo neposredno škodo zaradi okvare.

 

Hitro pa se lahko izkaže, da je škoda obsežnejša in boste morali zamenjati večji del inštalacije. Zgodi se lahko tudi, da vam bodo mojstri za starejše objekte svetovali adaptacijo celotne kopalnice. Le tako boste namreč zagotovili, da se podobna težava ne bi spet pojavila in povzročila še več škode.

 

Teh stroškov pa vam zavarovalna polica ne bo pokrila. Namen zavarovalniškega kritja je namreč, da se vzpostavi stanje pred okvaro tam, kjer se je zgodila napaka. 

 

Kaj pa sosed?

Škoda, ki je nastala sosedu je lahko predmet odškodninskega zahtevka iz naslova odgovornosti. V okviru paketnega zavarovanja DOM je krita tudi odgovornost zavarovanca.

 

Zavarovalnica bo v primeru vloženega odškodninskega zahtevka škodo sosedu povrnila, če bo ugotovljena vaša odškodninska odgovornost.

 

Bolje je preprečiti

Le z rednim strokovnim vzdrževanjem boste zagotovili, da tovrstne težave sploh ne bodo nastale. Najhujše okvare se namreč zgodijo na dotrajanih vodovodnih in odtočnih ceveh.

 

Tudi vsako netesnost ali moker madež, ki ga opazite, takoj odpravite in pokličite vodovodnega inštalaterja. Že rahlo kapljanje lahko poškoduje kopalniško omarico in talne obloge.

 

Ob vgrajevanju, vzdrževanju ali popravljanju poiščite strokovnjake. Hitro gre lahko kaj narobe in različne improvizacije so lahko vzrok za okvare. Velikokrat namreč v spodnja stanovanja zamaka zaradi malomarne izvedbe, če izvajalci pri gradnji v mokrih prostorih niso naredili vodotesnega tlaka.

 

Čeprav je vzdrževanje pomembno, pa ne pozabite na ustrezno zavarovalno zaščito. Z zastopnikom ob sklepanju zavarovanja natančno preglejte, kakšne nevarnosti vključuje polica. Če menite, da potrebujete dodatna kritja, preverite, kakšne so možnosti. Z dobro zavarovalno zaščito boste lažje prebrodili marsikatero težavo.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice:

 

vzdrževanje doma, popravila, paketno zavarovanje DOM, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.