Robotska kosilnica, odlično vrtno orodje

Nakupa robotske kosilnice se lotite premišljeno.

Z robotskimi kosilnicami je podobno kot s sesalci. Veliko je različnih modelov in med njimi velik cenovni razpon, vendar višja cena vedno ne jamči boljšega delovanja in večjega zadovoljstva. Tako kot še na marsikaterem drugem področju moramo znati izbirati glede na dejanske potrebe.

Pri tem nam izdelovalci niso najbolj v pomoč. Želijo si, da bi kupili njihov izdelek, zato zadnja leta opažamo vse bolj razdrobljeno ponudbo različnih modelov iste blagovne znamke, med katerimi so včasih zelo majhne razlike. Ni neobičajno, da ima na primer dražji model ultrazvočno tipalo za zaznavo ovir ali večjo baterijo, kar enim koristi, medtem ko drugim predstavlja mrtvo težo.

 

Kako napačen je lahko instinktiven nakup, kaže naslednji resnični primer: Lastnici novega atrijskega stanovanja z manj obsežno trato je nekdo predlagal nakup robotske kosilnice. Na papirju so bile prednosti logične. Ker bo kosilnica samostojno kosila vsak dan, bo trava ravno prav visoka in njej se ne bo treba ubadati s tem.

 

Toda pred nakupom ni premislila vseh podrobnosti, zato je bila prisiljena kosilnico vrniti. Nikjer v atriju ni bilo električnega priključka. Pod napuščem, kjer naj bi kosilnica stala, so bile položene talne plošče, podnje pa ni bilo mogoče položiti žic, ki omejujejo površino košnje. Predlagali so ji nakup boksa s streho, a cena tega je znašala skoraj tretjino cene kosilnice. Upoštevati je še treba druge omejitve. Da je bolje, če na trati ne ležijo manjši predmeti, ki jih ne morejo zaznati tipala kosilnice, in da je treba rezila bolj oziroma manj pogosto menjati.

 

Kako deluje tipična robotska kosilnica?

Gledati robotsko kosilnico med delom, je podobno opazovanju starejšega robotskega sesalnika, ki se po prostoru giblje naključno. Z eno večjo razliko. Ker na vrtu ni sten, ki bi omejevale področje delovanja, ga omejuje žica vkopana po obrobju trate. Električni tok v njej zazna tipalo in robotu na ta način pove, kje so meje. Povedano enostavneje: kosilnica vozi preko trate, vse dokler ne zazna žice, nakar se obrne za naključni kot in kosi do časovne omejitve, ki jo ima »zapisano« v programski opremi.

 

Redko katere kosilnice (če sploh) zanesljivo zaznajo domače živali ali otroka, zato je pametno, če se oboji med košnjo odmaknejo.

 

Najbolje je, da je trata že v osnovi prilagojena košnji z robotom in zato sredi nje ni na primer grede s cvetjem, čeprav z natančnim načrtovanjem poteka žice v tleh, lahko vsak obstoječ travnik prilagodimo košnji z robotom.

 

Odveč niso niti tipala za zaznavo nemarno odvrženih predmetov, kot je na primer omenjeno ultrazvočno tipalo ali celo kamera. Nikar pa se nanje ne zanašajte preveč. Medtem ko bo visoko žogo kosilnica odbila od sebe, bo razsekala plastične ročaje vrtnih škarij, saj za enkrat ni tipala, ki bi stoodstotno zaznalo, majhne, tanke in med travo skrite predmete.

 

Robotske kosilnice imajo največkrat dva motorja, enega za pogon in drugega za vrtenje rezila, nekaj tipal in elektroniko z bolj ali manj dodelanim načinom premikanja.

 

Vas poleg robotske kosilnice zanimajo tudi drugi pripomočki in naprave, ki vam lahko olajšajo vsakodnevna domača opravila? Več o njih si lahko preberete v članku Pomočniki, ki štejejo!.

 

Kako izbrati robotsko kosilnico?

Vse robotske kosilnice energijo za delovanje dobijo iz baterije. Ker ne kosijo sistematično, torej se ne gibljejo v vzporednih pasovih kot na primer sodobni robotski sesalniki, se ne morejo vrniti na polnilno postajo, napolniti baterije in nadaljevati. Zaradi tega je pomembno, da kosilnico izberemo glede na podatek o površini, ki jo lahko pokosi z enim polnjenjem baterije.

 

Da bi bila kosilnica učinkovita, ji mora baterija zagotavljati dovoljšni čas delovanja, da jo naključni algoritem pelje preko vsake točke površine košnje najmanj enkrat.

 

Pri tem se pripeti, da imata na videz enaka modela različno veliki bateriji. Nakup neprimernega modela zato lahko povzroči veliko slabe volje. Ravno tako se ne zanašajte na podatek do zadnjega kvadratnega metra natančno, saj je avtonomija baterije odvisna še od drugih dejavnikov. Kot je na primer nastavitev višine košnje in morebitnega naklona tal.

 

Primerno razmišljanje je takšno: Če je trata površine 200 kvadratnih metrov, potem iščite kosilnico, ki je sposobna pokositi najmanj 350 ali še bolje 400 kvadratnih metrov. Ne samo, da bo trenutno kos nalogi, kos ji bo tudi po nekaj letih, ko bo baterija zaradi staranja izgubila nekaj sposobnosti hranjenja električne energije.

 

Ne zanemarite kakovosti rezila

Robotska kosilnica vas bo razbremenila ročne košnje, toda to še ne pomeni, da ne zahteva vzdrževanja. V nasprotju z imenom robotska kosilnica ne kosi, temveč mulči travo. Med košnjo namreč odreže majcene delčke travnih bilk, ki jih kosilnica ne pobira, temveč pusti na trati.

 

Zato je najbolje, če robotska kosilnica kosi čim bolj pogosto, seveda prilagojeno letnemu času in hitrosti rasti, toda zagotovo večkrat na teden.

 

Z načinom delovanja je povezana še skrb za ostrino rezila. To se krha počasneje, če se dotika samo travnatih bilk, in močneje, če občasno zadene kaj tršega. Kadar rezilo izgubi ostrino, travnate bilke ne odreže gladko, temveč jo na rezu scefra in trata postane vse bolj rjava.

 

Od kakovosti rezila ali nožkov je odvisno, kako pogosto jih morate menjati ali nabrusiti. V primeru, da je slednje sploh mogoče. Pogostost menjave je zato odvisna od kakovosti ter števila košenje, in se giblje vse od enega mesca pa do enkrat na sezono.

 

Robotsko kosilnico pravilno pospravite

Nekje mora biti tudi mesto za robotsko kosilnico, ko ne bo kosila, in za polnilno postajo, saj je ne boste vsak dan pospravljati v garažo.

 

Polnilna postaja mora biti pod streho. Kupite lahko že narejeno »hišico« ali jo naredite sami.

 

Dodatki za robotsko kosilnico, ki so lahko v pomoč

Nekatere dražje kosilnice so opremljene s sprejemnikom satelitske navigacije. Ni dovolj natančen, da bi jo varno peljal po pol metra široki poti med živo mejo in robom bazena iz enega dela vrta na drugega. Uporaben je v druge namene, in sicer kot pomoč pri košenju res velikih površin in za preprečevanje kraje. V takšnem primeru bo kosilnica namreč javila svoj geografski položaj takoj, ko jo bo »novi« lastnik povezal z aplikacijo.


 

Tatvina robotske kosilnice

Se sprašujete, če zavarovanje doma krije krajo robotske kosilnice z domačega vrta? Če ste v zavarovanje doma dodali tudi kritje za tatvino in objestna dejanja (že vključeno v paketa Veliki in Comfort), bo škodo zaradi odtujene kosilnice krilo zavarovanje. Pogoj za zavarovalno jamstvo je, da ima robotska kosilnica vgrajen vsaj en zaščitni sistem proti kraji (npr. vnos PIN kode za njeno uporabo, inštalacijska ključavnica, časovna ključavnica, zvočni alarmni sistem, GPS modul za sledenje). Več informacij.

 

To je tudi edini razlog, zaradi katerega odobravam povezavo kosilnice v oblak, kajti drugače lahko enako dobro deluje zgolj povezana v lokalno omrežje. Zakaj? Da jo preko aplikacije zaženete oziroma oblikujete urnike delovanja. Vsekakor pa je dobro, da je sposobna zaznavanja dežja in se zna vrniti na polnilno postajo, ko je v baterijah premalo energije.

 

Ni najbolj pametno, da kosilnica deluje med nalivom. Tipalo dežja pripomore k varnosti in preprečuje morebitne okvare.

 

Več o pametnih napravah in o tem, kako lahko z njihovo povezljivostjo izboljšate udobje bivanje, preberite v članku Kako pameten je vaš dom?

zavarovanje doma, vzdrževanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.