Pomočniki, ki štejejo!

Pametna in (ali) povezana funkcija ima smisel, če reši vašo težavo in izboljša vašo kakovost bivanja.

Čemu bi imeli pametni hladilnik, če nikdar ne boste od daleč »pogledali« vanj, ali pametni kavni aparat z možnostjo nastavljanja na daljavo, če morate stopiti do njega in vzeti napitek? Nekatere funkcije so na papirju zanimive, vendar niso praktične ali pa se jih bo razveselilo le nekaj uporabnikov, saj je njihov glavni namen pokazati proizvajalčevo tehnološko odličnost.

Pametne naprave, ki poskrbijo za vsakodnevna opravila

Robotski sesalniki, kot je Roomba

Na prvem mestu uporabnosti so zagotovo robotski sesalniki in njim sorodni brisalci tal. Že dlje časa so z nami. Za Roombe, robotske sesalnike ameriškega podjetja iRobot, skoraj nihče ne najde žal besede. Postali so zmogljivi, da brez večjih težav pobirajo smeti skoraj kot normalni sesalniki, a delajo sami, po možnosti, ko nikogar ni doma.

 

Imajo omejitve, sesanje ob robovih nekaterim dela več težav kot drugim, noben pa ne more sesati v kotu. Ampak to so manjše težave, ki jih rade volje zanemarite, saj prednosti prevladajo. Irobotovi robotski sesalniki so najboljši in najbolj dodelani, zato tudi najbolje delujejo, solidni so tudi izdelki kitajskega podjetja Roborock.

 

Kdor ima ali pa je imel doma robotski sesalnik, se bo strinjal, da spremeni življenje, saj družino razbremeni zoprnega opravila. To je recept za uspeh pametne naprave.

 

Drugih kakovostnih sesalnikov pri nas ni mogoče kupiti. Predlagamo pa, da se izogibate napravam neznanih izdelovalcev, saj boste verjetno z njihovimi sposobnostmi razočarani.

 

Kuhinjski roboti, ki kuhajo namesto vas

Pamet pride do izraza tudi v kuhinji. Ne toliko s povezanimi hladilniki in pečicami, temveč s kuhinjskimi roboti s funkcijo kuhanja. Boschev izdelek CookIt so zasnovali slovenski strokovnjaki, pri nas pa ga bodo tudi izdelovali.

 

Poleg tega, da zna pripravljati sestavine, saj seklja, meša in tehta, jih lahko tudi skuha. Najvišja temperatura je kar 200 stopinj. Dovolj, da v 3-litrski posodi z ravnim dnom spečete zrezek. Pomembna je tudi njegova povezava v internet, saj prek nje sporoča, kdaj je obrok pripravljen, pa tudi nove recepte zanj boste našli tam.

 

Sobni vrtički, kot je Smart Garden 3

Veliko je bilo govora o pametnih “sobnih vrtičkih”, kot je na primer izdelek Smart Garden 3, v katerem kar v stanovanju vzgajate zelišča in zelenjavo. Slednje sicer ni praktično, saj imajo naprave premalo prostora, da bi vzgojili vsaj približno toliko solate, kot jo povprečno gospodinjstvo potrebuje.

 

Sveža zelišča pa so druga zgodba. Vedeti pa morate, da ni mogoče uporabljati semen ali rastlin po mili volji. Kupovati morate sredstva za gnojenje ali pa kapsule s semeni za vzgojo rastline v tovrstnih razmerah.

 

Pametne naprave, ki poskrbijo, da ničesar ne iščete

Pametni obeski, kot je Chipolo

Zoprno je, ko se vam mudi, pa ne najdete ključev od avta, ali pa tv daljinca, ko je treba hitro preklopiti program. Zadrego preprečijo pametni obeski, kot je na primer slovenski Chipolo. Pritrdite ga na stvar, da jo boste lahko vedno poiskali s telefonom, obesek pa se bo na zahtevo začel oglašati.

 

Omejitev je v dosegu nekaj metrov, kajti obesek uporablja tehnologijo Bluetooth. Pa tudi te kmalu ne bo več, kajti v razvoju je že obesek Chipolo Go s sprejemnikom GPS, s povezavo v mobilna omrežja in globalnim delovanjem.

 

Pametni zvočniki

Naslednji na seznamu uporabnih zadev so pametni zvočniki oziroma manjše naprave z ne najboljšim zvokom, z vgrajenim Googlovim pametnim pomočnikom ali Alexo.

 

Domače pametne naprave sicer lahko vedno upravljamo z aplikacijo na pametnem telefonu, vendar je udobneje z glasom, pa čeprav morate govoriti v angleščini. Vsaj ni treba vedno, ko bi radi prižgali luči, poseči po telefonu, ga odkleniti in zagnati aplikacijo. Pomočniki znajo tudi odgovarjati na vprašanja, tudi tista o vremenu, kar pogosto pride prav.

 

Več o prednostih in slabostih pametnih zvočnikov preberite v članku.

 

Pametne vremenske postaje

Za podatke o vremenu imamo na voljo cel kup informacijskih virov, a noben od teh ne daje informacij, kakšna je  temperatura zunaj hiše. Vremenske postaje so zato dokaj običajni domači pripomoček. Pametne vremenske postaje, kot je izdelek podjetja Netatmo pa prinašajo še nekatere druge možnosti. Na primer preverjanje vremena drugod preko skupnosti uporabnikov. Škoda le, da nima majhnega zaslona in morate vedno, kadar vas zanima temperatura, vlažnost ali vremenska napoved, poseči po aplikaciji.

 

Vse bolj postajamo odvisni od informacij in če jih pametna naprava zagotovi, ko jih potrebujete, pa čeprav so to podatki o tem, česa ni v hladilniku, potem ima uporabno vrednost.

 

Pametne naprave, ki poskrbijo, da  vam je doma udobno

Pametni ventili

Za izboljšanje bivalnih razmer ni nujno zgraditi celovit in zapleten sistem pametnega doma, dovolj so samostojne naprave ozke namembnosti povezane v domače omrežje. V stanovanjih z manjšim številom radiatorjev se splača ventile zamenjati s pametnimi, saj lahko temperaturo spremljate in tudi prilagajate od daleč.

 

Podobno je tudi s klimatsko napravo. Ni potrebe, da poleti deluje ves dan, tudi ko ni nikogar doma. Če je povezana, jo lahko vključite od daleč, ko je treba. Ker večina od njih tudi greje, je uporabna tudi pozimi. Drugače pa so na voljo tudi povezani električni radiatorji, ki jih prav tako lahko upravljate od daleč.

 

Pametne sijalke

S pametnimi sijalkami znajo biti težave, če ne vemo natančno, čemu jih potrebujemo. Ko jih namestite, morate paziti, da ne uporabite stenskega stikala, kajti če jih ugasnete, potem niso v funkciji. Potrebe po njih pa so. Morda v dnevni sobi, saj je udobno s kavča prilagajati svetilnost ali celo barvo luči.

 

Na voljo je cel kup pametnih sijalk, za ene boljših pa veljajo Philipsove sijalke Hue. A tudi Osramove niso slabe. Padle so tudi cene, tako da ni več treba zapraviti malega premoženja za menjavo vseh sijalk s pametnimi.

 

Povezana vtičnica

Povezana vtičnica, najbolje takšna, ki podpira priklop v domače brezžično omrežje, je zadnja na seznamu pametnih naprav, ki se jih po našem mnenju splača imeti. Z njo lahko od daleč nadzirate delovanje gospodinjskih aparatov in spremljate, koliko elektrike porabijo.

 

V stanovanju je dobro imeti tudi tipalo kakovosti zraka, sploh če so okna plastična, kdor pa ima kamin ali peč, bo cenil tudi javljalnik monoksida.

 

Odtekanje podatkov? Zagotovo!

Vsem pametnim in povezanim napravam je skupno, da so povezane s spletnimi strežniki, na katerih tudi kopičijo zbrane podatke. Tak princip delovanja je nujen, če hočemo preprost in stalen dostop do naprav od daleč. Vendar hkrati to pomeni, da imajo dostop do zbranih podatkov tudi izdelovalci oziroma ponudniki storitev. Ti pa potem te prodajajo v neosebni obliki in si na ta način izboljšujejo dobičkonosnost.

 

Žal se je tudi s tem treba sprijazniti, kadar želimo imeti dostop od daleč.

 

Neko stopnjo zasebnosti nam sicer zagotavljajo ponudniki, za varnost pa moramo poskrbeti sami.

 

Kot večina digitalnega premoženja, je tudi dostop do povezanih in pametnih naprav zaščiten z geslom. Zanj pa moramo skrbeti in ga tudi redno menjavati.

 

So vaša gesla dovolj varna? Nadaljujte z branjem in odkrijte.

 

vzdrževanje doma, nepremičnine, varnost doma, spletna varnost, mobilni telefon, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.