5 najboljših nasvetov za (za)varovanje doma

V novem priročniku so zbrane najpomembnejše informacije za varnost vašega doma.

Je dom vaša najdragocenejša lastnina? Zagotovo je z njim povezana cela paleta edinstvenih čustev. A ko gre za varnost doma, je koristno poslušati tudi razum. V osveženem Priročniku za zavarovanje doma boste našli vrsto nasvetov, ki vam bodo pomagali ustrezno skrbeti za vaš dom in ga tudi primerno zavarovati. Najpomembnejše nasvete iz priročnika pa smo za vas zbrali v članku.

V novem priročniku si med drugim preberite o varnostni preventivi, o ustreznih kritjih, ki zagotavljajo, da vam bo zavarovalnica ob škodi povrnila stroške, in o pasteh, na katere morate biti posebno pozorni ob sklepanju zavarovanja za dom. Opremljeni z informacijami lahko zavarovanje sklenete tudi po spletu.

 

Priročnik za zavarovanje doma si prenesite tukaj. Je dokument, ki vas bo spominjal na varnostne ukrepe za dom in vam svetoval o ustreznih kritjih zavarovanja.

 

Na kaj pa bodite posebej pozorni?

 

1. Zavarovanje izberite glede na svoje potrebe

Vsak dom je drugačen, zato je prav, da je vsakemu ustrezno prilagojeno tudi zavarovanje. V sklopu zavarovanja doma imate možnost, da si kritja povsem prilagodite ali pa izberete predpripravljene pakete. Priključite lahko dodatna zavarovanja, denimo potresno zavarovanje, strojelomno zavarovanje naprav in inštalacij, ter določite višine kritja za stanovanjski objekt in opremo v njem. Zavarovanje za dom, o katerem več preberite tukaj, si torej lahko oblikujete povsem po svoje.

 

Pred odločitvijo za posamezna zavarovalna kritja in njihovo višino tako presodite:

 

  • kaj ogroža vašo lastnino in kaj ne (potres, poplava ...),
  • ali imate doma opremo in stavbno pohištvo višjega cenovnega razreda (velike steklene površine, dražja oprema, naprave in inštalacije, umetnine, bazen ali draga vrtna oprema, sončna elektrarna ...).

 

Zavarovanje za svoj dom lahko sklenete po spletu na tem naslovu.

 

 

 2. Ko se zgodi, najprej poskrbite zase

Ob neljubem dogodku najprej poskrbite zase, nato pa za svoj dom. V prvi vrsti preprečite, da bi nastajala dodatna škoda. Če se poškoduje streha, jo denimo prekrijte s ponjavo, da dež ne bo vdiral vanjo. Ob poplavi izklopite elektriko v hiši in peči v kleti. Če se zgodi strojelom, napravo izključite iz omrežja in tako poskrbite, da v njej ne bo prišlo do kratkih stikov. Ob potresu se ne vračajte domov, dokler niste prepričani, da je tam varno.

 

Šele nato je čas za prijavo škode. Če je mogoče, v tem času naredite nekaj fotografij in poskrbite, da se do prihoda cenilca ohranijo dokazila o nastali škodi.

 

Škodo najlažje prijavite v spletni ali mobilni digitalni poslovalnici i.triglav, kjer lahko škodni primer tudi spremljate.

 

3. Preudarno, ko greste od doma

Ko odhajate od doma, tudi če boste odsotni le kratek čas, najpogosteje ni dovolj, da samo zaklenete vrata. Zato si pred odhodom vzemite nekaj minut za pregled doma.

 

Kaj je dobro storiti?

 

  • Zaprite vsa vrata in okna, tudi na balkonu. Tako med nevihto preprečite vdor vode in posledično škodo, ki je zavarovalnica v tem primeru ne krije. Onemogočite pa tudi krajo. Večina domov je namreč zavarovanih le za vlomsko tatvino, vhod v hišo skozi odprto okno ali vrata pa ne velja za vlom.
  • Zaprite vodovodne pipe. Izliv vode zaradi odprte pipe ni vključen v zavarovalno kritje.
  • Preverite, ali je plin ugasnjen (ob daljših odsotnostih ga tudi zaprite), če so doma pogašeni vsi odprti ognji, denimo tisti v kurišču na prostem, in upihnjene sveče.

 

Če imate doma vgrajene sisteme za javljanje požara, bo zavarovanje doma cenejše.

 

  • Pospravite dvorišče. Vredne predmete pospravite v zaklenjen prostor, umaknite vrtno garnituro in stvari, ki bi jih veter lahko prevrnil in s tem povzročil dodatno škodo na dvorišču ali stanovanjskem objektu.

 

4. Skupna zavarovanja blokov največkrat niso dovolj

Če je vaš dom del bloka z več stanovanji, preverite, ali in v kakšni višini je v okviru skupnega zavarovanja krita tudi škoda, ki nastane v vašem stanovanju. Največkrat zavarovalne vsote niso dovolj visoke, da bi lahko povrnile škodo, ki nastane pri vas doma.

 

Poleg tega pa skupna zavarovanja praviloma ne vključujejo strojelomnega zavarovanja naprav in inštalacij za stanovanja. Običajno vsebujejo le strojelomno zavarovanje za skupno opremo in inštalacije, kot so dvigala ali toplotne črpalke, pa še te so pogosto podzavarovane. Več o strojelomnem zavarovanju naprav in inštalacij preberite tukaj.

 

Če ste podnajemnik stanovanja, lastnikovo zavarovanje ne krije škode, ki nastane na vaši lastnini, ampak samo na najemodajalčevi. Priporočamo, da sklenete svoje strojelomno zavarovanje naprav.

 

5. Ko je kriza, pokličite

Kaj storite, ko vam v nedeljo poči cev, vodovodarja pa ne morete priklicati? Če imate zavarovanje za dom, je vanj vključena tudi domska asistenca. Na voljo vam je 24 ur na dan na telefonski številki 080 28 64.

 

Prav pride, ko se doma zgodijo nepredvidljive poškodbe inštalacij in napeljav, ko zaradi najrazličnejših vzrokov ne morete odkleniti vrat ali pa vam skozi razbito okno vdira leden zrak, ko vam ne deluje ogrevanje ali se zgodi večja škoda zaradi temeljnih in drugih nevarnosti.

 

V okviru asistence vam bo mojster ne glede na dan in uro popravil počeno cev ter tako preprečil nadaljnjo škodo. Enako velja za razbito steklo, poškodovano ključavnico, nedelujoče ogrevanje in druge škode.

 

Poleg obrtniških storitev asistenca krije varovanje doma po vlomu ter vaš prevoz in nastanitev, če ne boste mogli ostati doma.

Podrobnejše informacije in nasvete za (za)varovanje doma najdete v Priročniku za zavarovanje doma.

 

 

zavarovanje doma, vzdrževanje doma, varnost doma, sklepanje zavarovanj, domska asistenca