Drobni tisk: Zakaj doma potrebujete strojelomno zavarovanje?

Kako zavarujete naprave za udarce, napake v materialu in v delovanju elektrike?

»Ali bo zavarovalnica poskrbela za strošek popravila, če se nam pokvari toplotna črpalka? Je to vključeno,« vprašate zastopnika ob sklepanju zavarovanja doma. Naprava je draga ter ni edini stroj, ki ga imate doma in se lahko pokvari. Pa ne zaradi požara, poplave, toče ali izliva vode. Kako lahko naprave zavarujete za udarce, napake v materialu in v delovanju elektrike?

Celovita zaščita doma

Zastopnik vam bo pojasnil, da je namen police za dom kritje škode, ki jo zgradbi ali opremi, odvisno od tega, kaj zavarujete, povzročijo požar, poplava, padec drevesa, izliv vode ...

 

Zavarovanje doma lahko preprosto sklenete preko spleta, kjer imate na voljo tri možnosti z različnim naborom kritij.

 

 

Lahko pa zavarovanje doma sklenete z zastopnikom in ga popolnoma prilagodite svojim željam in potrebam doma. Ob sklepanju zavarovanja z zastopnikom zato preverite, ali so res vse nevarnosti, ki lahko ogrožajo vas in vaš dom, vključene v zavarovalno polico.

 

Zastopnik pojasnjuje: 5 stvari, ki jih morate vedeti o zavarovanju doma. »Ključno je, da mi stranka poda čim bolj natančne podatke.

 

Strojelomno zavarovanje inštalacij

Za morebitne okvare toplotne črpalke vam bo zastopnik tako predlagal razširitev zavarovanja doma še na strojelomno zavarovanje inštalacij. To krije:

 

  • uničenje ali poškodovanje inštalacij stanovanjskih in ostalih objektov: notranjih in zunanjih inštalacij, ki so vgrajene in/ali funkcionalno povezane s stanovanjskimi ali ostalimi objekti; naprav, ki so priključene na inštalacije in naprav za odpiranje in upravljanje vrat, oken in senčil;
  • stroške iskanja mesta napake, in sicer do zneska, navedenega na polici., ki krije stroške zaradi uničenja ali poškodovanja inštalacij in stroške iskanja mesta napake, do zneska, navedenega na polici.

 

Strojelomno zavarovanje naprav

Za aparate, kot so hladilnik, pečica, pralni stroj ali računalnik, pa lahko poskrbite s strojelomnim zavarovanjem naprav. To lahko sklenete za primer uničenja ali poškodovanja:

 

  • stacionarnih naprav in/ali
  • prenosnih naprav (kritje za prenosne naprave velja na območju celega sveta, pri čemer se vse storitve iz naslova zavarovanja in popravil zavarovanih naprav nudijo izključno v Republiki Sloveniji).

 

Strojelomno zavarovanje naprav lahko za razliko od strojelomnega zavarovanja inštalacij sklenete le pri zastopniku.

 

S strojelomnim zavarovanjem naprav zavarujete:

 

  • naprave, ki niso starejše od 8 let;
  • namizne in prenosne računalnike s pripadajočo opremo, tablične računalnike, tablične in prenosne računalnike v enem, igralne konzole, fotoaparate, mobilne telefonske aparate, pametne ure, prenosne avdio-video predvajalnike ter prenosne zvočnike, ki ne smejo biti starejši od 4 let.

 

Ste vedeli, da lahko strojelomno zavarujete tudi svoj pametni telefon?

 

Garancija ni dovolj

Res je, da imajo aparati in stroji za določeno obdobje garancijo proizvajalca. To pa ne pomeni, da ne potrebujete strojelomnega zavarovanja inštalacij oz. naprav.

 

Škode, ki jih lahko povzročite sami, na primer padec ali udarec aparata, z garancijo namreč niso krite. V garancijo niso vključene niti okvare, ki jih na aparatih povzroči indirektni udar strele. Zato je vsekakor smiselno razširiti svojo zavarovalno polico in vključiti te nevarnosti.

 

Območje Slovenije je v primerjavi s preostalo Evropo eno najbolj izpostavljenih glede udarov strele. Najvišja gostota pojava udara strele je na zahodnem delu Slovenije, najnižja je na vzhodu države. Povprečno pa se v Sloveniji letno pojavijo med 3 in 4 udari strele na kvadratni kilometer.

 

Velja pa opozoriti, da škod, ki nastanejo v garancijskem roku in za katere odgovarja proizvajalec, strojelomno zavarovanje ne krije.

 

V vašem domu je marsikaj odvisno od brezhibnega delovanja raznih inštalacij, strojev, toplotnih črpalk, tudi če so zunaj zavarovane zgradbe, na vaši parceli. Že njihov nakup in ustrezna namestitev sta bila za vas visok strošek, zato je vsekakor smiselno poskrbeti, da so dobro zavarovani.

drobni tisk, zavarovanje doma, sklepanje zavarovanj, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.