Najpogostejše napake pri zavarovanju doma

Izognite se napakam pri sklenitvi zavarovanja doma.

Napake pri zavarovanju doma se neredko pokažejo, šele ko škoda že nastane. Zato je pomembno, da sklenete ustrezno zavarovanje svojega doma. Opozarjamo na nekaj pogostejših napak, ki jih zavarovanci naredijo pri sklepanju zavarovanja za dom.

Če vaš dom po vrednosti, lokaciji in opremi ne izstopa, boste tveganja morda pokrili že s predpripravljenimi paketi. Na voljo so vam trije (Mali, Veliki in Comfort paket), sklenete pa jih lahko hitro, tudi na spletu.

 

Kakšen paket je primeren za vas? Z odgovori na nekaj kratkih vprašanj se boste lažje odločili za najprimernejše zavarovanje.

 

Kaj pa, če vaš dom ni povsem običajen, recimo če živite na poplavnem območju, imate doma opremo višjega cenovnega razreda ali večje steklene površine? To je le nekaj primerov, v katerih premislite, kako si zavarovanje doma lahko prilagodite. Najpogostejše napake so namreč:

  • nezavarovanost za neko nevarnost (velikokrat zaradi prepričanja, da se ne more nič zgoditi);
  • podzavarovanost (višina kritja ne ustreza dejanski vrednosti doma);
  • nepoznavanje možnosti zavarovanja za neko nevarnost (nepoučenost o možnostih dodatnih zavarovanj za dom);
  • neseznanjenost s franšizami.

 

Premislite, ocenite in preračunajte, kaj zavarujete in za kakšen znesek. Če ste glede česa v dvomu, pa vsekakor izkoristite pomoč zastopnikov. Ti vam lahko pomagajo s pregledno in poglobljeno oceno tveganj in zavarovalnih možnosti v vašem domu.

 

Ne podcenjujte nevarnosti za škodo

Med najpogostejše napake, ki jih lahko naredite pri (ne)izbiri kritij, sodi podcenjevanje nevarnosti oziroma prepričanje, da se neželeni dogodek vam ne bo zgodil. A smisel primernega zavarovanja doma je prav v tem, da vam zagotovi finančno nadomestilo za škodo, ko se zgodi kaj nepričakovanega.

 

Zavarovanje pomaga, ko vas nesreča ujame nepripravljene, torej v situacijah, ki jih nikakor niste predvidevali.

 

Tipičen primer so potresi. Slovenija leži na potresno nemirnem področju in v zgodovini smo že imeli primere s katastrofalnimi posledicami. Kljub temu nekateri svojega doma še vedno ne zavarujejo za primer potresa ali pa so prepričani, da je to kritje vključeno v pakete zavarovanj, čeprav gre za dodatno zavarovanje za dom.

 

Razmislek o dodatnih zavarovanjih je vselej smiseln. Poleg potresnega so ta še strojelomno zavarovanje naprav in inštalacij, zavarovanje sončnih elektrarn ter zavarovanje za najemodajalce.

 

Morda potresnega zavarovanja nikoli ne boste potrebovali. A pomislite: koliko denarja bi morali vložiti, če ne bi imeli zavarovanja, da bi lahko dom in opremo v njem obnovili, če bi se tla stresla, vaše bivališče pa bi razdejala še požar ali eksplozija, ki sta pogosti posledici tresenja?

 

Zavarujte za primerno vrednost

Če utrpite škodo v domu, si boste želeli, da bi jo lahko v celoti odpravili. Pri sklepanju zavarovanja doma zato bodite pozorni na zavarovalno vsoto oziroma limit kritja – najvišji znesek, do katerega se vam izplača škoda.

 

Pri zavarovanju doma zavarovalnica določi zavarovalno vsoto, ki ustreza večini nepremičnin v Sloveniji, in jo preračuna na kvadratni meter površine. Cena zavarovanja oziroma premija se torej obračuna na podlagi površine hiše – večja ko je ta, višjo premijo plačate. Tak sistem je preprost in hiter, vendar bodite pozorni. Če vaš dom ali oprema v njem po vrednosti presega povprečje, skupaj z zastopnikom ocenite, ali limit kritja ustreza zavarovalnim vrednostim.

 

Imate svojo drago stekleno steno, dragocenejše vgrajene materiale in umetnine zavarovane za primerno kritje?

 

Če presodite, da limit kritja pri zavarovanju ne bi pokril vse možne škode, ga namreč lahko zvišate, a pred sklenitvijo zavarovanja. Pozneje ne morete zahtevati večjega izplačila, kot je limit, zapisan na veljavni zavarovalni polici.

 

Preverite, kaj se da zavarovati

Eden od razlogov, zakaj je smiselno narediti »domačo nalogo« in se samostojno ali z zastopnikom poglobiti v podrobnosti zavarovanja doma, je, da na številne škode, ki vas ogrožajo, mogoče niti ne pomislite.

 

Morda niti ne veste, da je kakšno zavarovanje sploh mogoče. Zato se prepričajte, za kakšne škode se lahko zavarujete.

 

Ste denimo vedeli, da se lahko zavarujete za spodnje primere?

  • Škoda zaradi objestnosti ali kraje: na fasadi stanovanjske hiše vas pričaka grafit, ki so ga tam napisali objestni neznanci. Imate krito tako škodo ali pa boste morali – če boste želeli fasado obnoviti – seči v svoj žep? Kaj pa, če čez noč izgine vaša pametna robotska kosilnica, za katero ste plačali več sto ali celo nekaj tisoč evrov? Če ste izbrali kritje za tatvino in objestna dejanja za stanovanjsko opremo, vam bo škodo pokrila zavarovalnica.
  • Izliv vode iz vodne postelje ali akvarija: tudi taka nesreča lahko povzroči ogromno materialne škode, predvsem na parketu ali drugi talni oblogi in na stoječi opremi.
  • Škoda zaradi razbitega stekla: okenska in vratna stekla (stekla na stavbnem pohištvu) niso edina, ki se lahko zavarujejo. Razbitje stekla krije tudi škodo, ki nastane, če se razbije umivalnik, straniščna školjka ali kad.

 

Še več primerov pogostih škod najdete tudi v velikem digitalnem priročniku za zavarovanje doma. Prenesite si ga brezplačno.

 

Oglejte si posnetek iz oddaje Ambienti, kjer je Peter Filip Jakopič, direktor Službe zavarovanja premoženja in premoženjskih interesov razložil, katere so najpogostejše škode, ki se lahko pripetijo doma in na katera tveganja je še treba pomisliti ob sklepanju zavarovanja za moderen dom.  

Razmislite o odkupu soudeležbe (franšize)

Pri sklenitvi zavarovanja za dom so določene višine soudeležbe oziroma franšize. To pomeni, da ob škodi del zneska za popravilo prispevate sami. Višina franšize je navedena na zavarovalni polici. Če je recimo franšiza za izliv vode 150 evrov, ob tem dogodku pa nastane za 1000 evrov škode, vam bo zavarovalnica izplačala 850 evrov.

 

Če se želite ob nastali škodi izogniti vsem stroškom, tudi pri zavarovanju doma za veliko večino nevarnosti obstaja možnost odkupa soudeležbe.

 

S plačilom nekoliko višje premije si tako zagotovite, da ob morebitni škodi celoten znesek krije zavarovalnica in vam ni treba prispevati nič. Pred sklenitvijo zavarovanja doma si je vsekakor dobro vzeti čas za razmislek in preračunavanje. Zelo verjetno je, da se vam bo ta majhni časovni vložek nekoč obrestoval.

 

Več o zavarovanju doma pojasnjujemo v brezplačnem priročniku. Naročite si ga.

zavarovanje doma, sklepanje zavarovanj, varnost doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.