Kdaj potrebujete dodatna zavarovanja pri zavarovanju doma?

Z zavarovanjem doma boste zaščitili veliko, ne pa čisto vsega. Preverite, ali potrebujete tudi dodatna zavarovanja.

Zavarovanje hiše, stanovanja ali vikenda ter opreme v njih za nevarnost požara, poplave, vloma in podobno je osnova. A v domovih je danes tudi vse več pametnih in navadnih naprav ter inštalacij, ki so prav tako izpostavljene številnim nevarnostim. Vse bolj so razširjene tudi sončne elektrarne. Če v objektu ne živite sami, ampak ga oddajate najemniku, je to spet nova zgodba. Posebej pa je smiselno, da pomislite tudi na to, kaj bi se zgodilo, če bi škodo povzročil potres. Zgoraj našteto namreč ni del osnovnega zavarovanja za dom.

Kaj krije zavarovanje doma?

Ko zavarujete dom, lahko pri osnovnem zavarovanju kritja povsem prilagodite svojim željam ali izberete enega od predpripravljenih paketov, v katere so vključene nevarnosti, ki dom najpogosteje ogrozijo.

 

Z dodatnimi zavarovanji lahko nadgradite svojo finančno varnost. Tako poskrbite, da zavarujete vse, kar bi težko nadomestili ali popravili iz lastnega žepa.

 

Zavarovanju doma lahko namreč priključite tudi dodatna zavarovanja – na primer potresno zavarovanje, strojelomno zavarovanje naprav in inštalacij – ter določite višine kritja za stanovanjski objekt in opremo v njem.

 

Zavarovanje doma lahko sklenete po spletu, v obsegu enega izmed treh prednastavljenih paketov, ali z zastopnikom oblikujete zavarovanje povsem po meri svojega doma.

 

usemap GFG1GFG2

 

Kaj lahko povzroči potres?

Kaj imajo skupnega Kozjansko, Ilirska Bistrica, Ljubljana in Posočje? Vse je v preteklosti že prizadel vsaj en močnejši potres. Ko se tla zatresejo, se lahko dom povsem uniči ali pa močno poškoduje. Zato se izplača razmisliti o dodatnem potresnem zavarovanju.

 

Ste tudi vi doma na potresnem območju? Preverite v zgodbi o tresenju tal v Sloveniji Potresi vedno pretresejo.

 

Potresno zavarovanje ne krije le škode na stanovanjskem objektu, ampak tudi na drugih, pomožnih delih. Poškodbe na garaži, nadstrešku, v kleti ali na stanovanjski opremi lahko namreč nastanejo že pri precej blažjem potresu in z zavarovanjem se zaščitite tudi pred njimi.

 

Prav tako pa potresno zavarovanje ne krije le škode zaradi direktne nevarnosti potresa, ampak tudi morebitno škodo, ki jo potres povzroči posredno. Izbruhne lahko na primer požar ali pa ob uhajanju plina v poškodovanem domu pride do eksplozije. Z dodatnim potresnim zavarovanjem boste lahko obnovili dom, nadomestili uničeno opremo ali – če se zgodi katastrofa – poiskali novo bivališče.

 

Kaj je strojelom in kaj se da dodatno zavarovati?

Oprema, ki je poškodovana denimo v požaru, je sicer krita že z zavarovanjem požara. A če po nesreči sami (ali pa kdo drug, denimo otroci) poškodujete televizijo v dnevni sobi, če se vam ob padcu težke posode z višine razbije indukcijska kuhalna plošča ali se pokvari računalnik, vam zavarovanje doma ne pomaga. Z dodatnim strojelomnim zavarovanjem naprav pa so take škode krite. Tako boste lahko kupili novo napravo ali popravili poškodovano.

 

Najpogosteje škoda na napravah nastane zaradi udarca ali padca. Poznate značilnosti strojelomnega zavarovanja naprav?

 

Pri strojelomu sicer govorimo o dveh ločenih kritjih. Poleg zgoraj opisanega strojeloma naprav, s katerim zavarujete televizijo, računalnik, pralni stroj, hladilnik, pečico in podobne naprave (tu ločimo stacionarne in prenosne), lahko namreč dodatno zavarujete strojelom inštalacij.

 

To so električna, vodovodna, plinska napeljava, prezračevalne in ogrevalne inštalacije ter naprave, ki so priključene nanje – toplotna črpalka, klimatska naprava, ogrevalna peč in številne druge. Vse to se lahko pokvari ali poškoduje.

 

Drži, da imate za določen čas garancijo proizvajalca ali izvajalca za naprave in inštalacije. A če ta ne velja več ali pride do škode, ki je garancija ne krije, boste stroške morali prevzeti sami.

 

Če se na primer zaradi fizičnega udarca poškoduje zunanja enota toplotne črpalke ali klimatske naprave oziroma nastane škoda na vaši peči za ogrevanje ali grelniku vode, boste ob sklenjenem dodatnem zavarovanju dobili zavarovalnino. Če imate doma vsaj nekaj vrednejših inštalacij, je torej smiselno strojelomno zavarovanje inštalacij.

 

Tudi sončno elektrarno je smiselno zavarovati

Če ste tudi vi investirali v sončno elektrarno, si verjetno težko privoščite, da bi jo izgubili. Pri namestitvi elektrarne zato upoštevajte, da je ta izpostavljena številnim nevarnostim, pred katerimi se lahko zaščitite z dodatnim zavarovanjem sončne elektrarne. Sklenete ga lahko ob pogoju, da sta zavarovana stanovanjski objekt (zgradba) in strojelom inštalacij.

 

Kaj krije zavarovanje in kaj je dobro vedeti, podrobneje preberite v članku »Sončna elektrarna: Kako jo zavarovati?«.

 

Z zavarovanjem sončne elektrarne niso zaščiteni le strešni paneli, ampak tudi podstavki, konstrukcija, krmilniki, števci ... Krita je škoda zaradi uničenja, poškodovanja in obratovalnega zastoja, ki ga povzroči nastala škoda. Zavarovalnino pa dobite tudi ob morebitni kraji delov sončne elektrarne. Prav tako je zavarovana vaša odgovornost iz posesti in obratovanja sončne elektrarne. Kriti ste torej, če vaša elektrarna povzroči škodo tretji osebi, na primer če veter s strehe odnese kak del inštalacije in poškoduje sosedovo imetje.

 

Kaj pa, če oddajate nepremičnino?

Če v nepremičnini ne živite sami, ampak jo oddajate (hkrati pa sodite med tiste, ki jim po zakonu ni treba registrirati dejavnosti oddajanja v najem), lahko ob zavarovanju objekta oziroma opreme za nevarnosti Velikega ali Comfort paketa sklenete tudi zavarovanje za najemodajalce.

 

Ko oddajate dom, je dobro, da so pravila jasna vam in najemniku. Spoznajte 7 korakov, ki jih morate narediti, da ne boste imeli težav.

 

Če nepremičnino oddajate, je poleg najemnine dobro razmisliti tudi o zavarovanju vašega imetja. Škoda namreč lahko nastane neposredno v stanovanju in na opremi zaradi objestnosti tretjih oseb, tudi najemnikov, pa tudi kot posledica tega, da objekta ne morete oddajati v času, ko sanirate poškodbe.

 

Pri oddaji v najem zavarujete le svojo lastnino. Predmeti in oprema, ki so last najemojemalca, tu niso vključeni v zavarovanje.

 

Krita je tudi vaša odgovornost iz hišne in zemljiške posesti. Če denimo zaradi izliva vode iz vašega stanovanja nastane škoda v stanovanju pod vašim, bo ta krita iz zavarovanja odgovornosti.

 

Pri zavarovanju doma je dobro vse skrbno premisliti. Ni nujno, da potrebujete vsa dodatna zavarovanja. Presodite, katera so smiselna za vas, in izberite preudarno. Preverite podrobnosti, prepričajte se, koliko vas bodo stala zavarovanja – in se odločite. Vselej pa imejte v mislih stroške, ki bi jih imeli, če se ne bi zavarovali.

 

Vse pomembne informacije, ki jih potrebujete, da boste svoj dom ustrezno zavarovali, najdete v brezplačnem priročniku za zavarovanje doma.

 

dom, zavarovanje doma, varnost doma, sklepanje zavarovanj
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.