Nevarne ideje za notranje opremljanje

Uporabni nasveti za lep, a varen dom.

Občutek lepega se spreminja glede na kulturne, družbene, zgodovinske pa tudi osebne dejavnike. Prav vsak izmed nas ima nezavedno potrebo, da je okolje, v katerem živi, urejeno. Zato domovanja pospravljamo, gradimo, prenavljamo in sledimo modnim trendom. A videz ni vse. Zaradi lepote ne smemo žrtvovati uporabnosti, predvsem pa ne varnosti. Raziskali smo nekaj nevarnih idej za notranje opremljanje in vam ponudili rešitve za večjo varnost.

Odprti kamini, drva in preproge

Ognjišče že od nekdaj predstavlja središče doma. Ob ognju se počutimo varno in toplo, zato je zbiranje okoli ognja nekaj, kar ne gre iz mode. Ravno nasprotno. Kamini na drva so v porastu že kar nekaj let, saj se vgrajujejo v vse več novogradenj. A kjer je dim,  je ogenj oz. nesreča.

 

Vsak plamen predstavlja požarno tveganje. To ne pomeni, da kaminov sploh ne bi smeli uporabljati. Izognite se le estetskim trendom, ki povečujejo požarno nevarnost. Večina modernih kaminov ima stekleno zaščito, ki onemogoči pršenje nevarnih isker, a vseeno je mogoče kupiti kamine tudi brez te zaščite. To vam močno odsvetujemo.

 

Druga nevarna ideja za notranje opremljanje je shranjevanje drv neposredno pod ali ob kaminu. Seveda skladovnica drv v sobi deluje lepo in pomirjujoče, a hkrati predstavlja veliko vnetljivo gmoto neposredno ob kaminu ...  Tveganje je dovolj očitno.

 

Poskrbite, da bo med kaminom in drvmi dovolj velika razdalja oz. bodo drva ustrezno zaščitena.

 

Iz istega razloga odsvetujemo uporabo preprog pred kamini. Lepo je poležavati pred ognjem, vendar po uporabi preprogo odmaknite od kamina.

 

Velike steklene površine

Hiša nas varuje pred mrazom, vročino, dežjem, vetrom in sončno pripeko, a vseeno so daleč časi temnih votlin. Dokazano je, da je za zdravje dobrodejno  veliko dnevne svetlobe v notranjosti. Dnevna svetloba nas pomirja, sprošča in osrečuje. Zato so potrebne velike steklene površine.

 

Steklo je postalo simbol moderne arhitekture. A če smo ga včasih uporabljali le za okna, se z novimi tehnologijami njegova uporaba vse bolj širi. Danes poznamo že steklene stene, steklene ograje, celo steklene stopnice in steklena tla.

 

Za vse večje steklene površine se uporablja varnostno kaljeno steklo in lepljeno steklo, pri katerem je manj nevarnosti za  razbitje, če pa se to zgodi, se razbije na nenevarne delce. Za te stvari vam kot potrošniku ni treba posebej skrbeti, saj to urejajo varnostni predpisi, ki jih zaradi strogega nadzora prodajalci dobro upoštevajo.

 

A steklo je prozorno. Zato steklene površine na prehodih in v vratih predstavljajo potencialno nevarnost. Še posebej za otroke, ki pogosto ne gledajo, kam tečejo.  

 

A tudi za ta problem obstaja rešitev. Žrtvujte delček prosojnosti in steklena vrata polepite z nalepkami, uporabite mat steklo, jedkano steklo ali pa le dobro vidno kljuko. S tem boste vsakega mimoidočega opozorili, da ta prehod ni tako prazen, kot se zdi. 

 

Steklene ograje

Poseben problem so steklene ograje, steklene stopnice in steklena tla. Ni treba bolehati za vrtoglavico, da se ne počutimo prijetno, ko nimamo občutka trdnih tal pod nogami. Zato odsvetujemo uporabo steklenih ograj na visokih in ozkih prehodih, mostovih in balkonih. V takšnih prostorih uporabite raje ograje trdnega videza, ki bodo vlivale pomirjujoč občutek.

 

Bazeni brez roba

Zagotovo ste že videli fotografije bazenov, ki jim ni videti konca, saj se kar prelivajo z obzorjem. To je vizualna poslastica za vsakega uživača, a ima svojo ceno. Pomeni, da ena ali več stranic bazena predstavljajo nevarnost padca čez rob. Seveda to za odraslega plavalca ne predstavlja posebne nevarnosti, zgodba pa je drugačna pri otrocih, ki se jim to lahko zgodi.

 

Ob plavanju z blazino ali rokavčki pa se nevarnost še poveča, saj imajo takšni plavalci plitvejši “ugrez” in jih lahko hitreje potegne čez rob. Izogibajte se brezrobnim bazenom, če so ti namenjeni uporabi otrok, ali zagotovite, da bo ob robu steklena ograja ali lovilna mreža.

 

»Lahkotno« pohištvo

“Manj je več” je zapoved sodobnega oblikovanja, a se zaradi tega ne bi smeli  odpovedati tudi varnosti. Zadnje čase so priljubljene police, ki na videz brez podpore štrlijo iz zidov. Omare so le prislonjene ob stene, obešalniki tudi.

 

Vsi ti elementi delujejo lepo. Vendar če se prevrnejo, so zelo nevarni, še posebej za otroke. Ne glede na oblikovanje naj vedno velja pravilo, da je težko pohištvo pritrjeno na steno.

 

Stopnice brez ograje

Višek pogruntavščine so stopnice brez ograje, saj bi jim ograja “skazila” eleganten videz.

 

Že navadne ograjene stopnice so statistično najnevarnejši del doma, stopnice brez ograje pa kar kličejo k nesreči.

 

Tudi če v vašem stanovanju ni otrok ali starejših oseb ter ste mladi in zdravi, se na to ne zanašajte. Po stopnicah boste šli več tisočkrat in nekoč boste zagotovo hvaležni, da je tam ograja.

 

A tudi vsaka ograja ni dobra. Strokovnjaki vam bodo znali povedati pravilno višino, obliko držala in maksimalne razmake med prečkami.

 

Prenova v odprti tloris za vsako ceno

Dnevna svetloba in veliki odprti prostori, kdo si jih ne želi? A ne za vsako ceno.

 

Pri nakupu stare nepremičnine bodite pazljivi, saj ni mogoče podreti vsake stene oziroma vsake nepremičnine ne morete spremeniti po sodobnih estetskih standardih.

 

Vsaka porušena stena, preboj ali povečana okenska površina ošibi konstrukcijo in povečuje nevarnost, da  vam ob prvem potresu pade strop na glavo.

 

Priporočamo, da si še pred nakupom nepremičnino ogledate skupaj z arhitektom ali inženirjem statike, ki vam bo znal povedati, kateri prenovitveni posegi so realni, pri katerih pa boste nosili glavo naprodaj.

 

Uporaba starih električnih naprav

Kombiniranje starega in novega je eden izmed priljubljenih novih trendov. Zagotovo je lepo videti Art deco lučko na sodobni mizi ali prenovljen baročni lestenec nad jedilno mizo. A pri uporabi starih električnih naprav bodite zelo pazljivi. Nastale so v drugih časih, ko elektrika sploh še ni bila v uporabi, ali pa so veljali drugačni varnostni standardi.

 

Kadar uporabljate stare kose elektronike, jih vedno predajte v pregled električarju, ki bo praviloma zamenjal celotno ožičenje. S tem bo modernistična bralna lučka prispevala k lažjemu branju in ne k povečanju požarne nevarnosti.

 

Uporaba starega pohištva

Staro pohištvo daje stanovanju pridih starih časov, a vsebuje tudi stare in potencialno nevarne tehnologije. Še posebej bodite pozorni na barvane predmete, saj veliko starih barv lahko vsebuje svinec, ki je zelo strupen. Prav tako so nevarni ostri deli, zarjaveli žeblji in plesniva polnila.

 

Vsemu temu se lahko izognete, če stare kose pohištva preventivno izročite v pregled izkušenim restavratorjem.

 

Leseno in pleteno pohištvo

Časi modernističnega plastičnega pohištva so že skoraj mimo. Les predstavlja novi temelj oblikovanja. Lesene mizice, pleteno pohištvo ali samo kosi naravnega lesa zagotovo prinašajo naravo in z mehkobo pomirjajo oko.

 

A ne smemo pozabiti lekcije, ki se jo je človek naučil že pred sto tisoč let: les gori.

 

Izogibajte se uporabi lesa ob kakršnih koli izvorih vročine, naj bo to ob kaminu, v kuhinji ali vročih ceveh.

 

To so le nekateri izmed sodobnih oblikovalskih trendov, pri katerih dobro pretehtajte posledice in koristi. Lepota ni vse. Ne pozabite prvega pravila dobrega doma: dom je tam, kjer se počutite varno.

 

Bodite previdni in se izognite pogostim pastem pri obnovi doma.

 

vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, zavarovanje doma, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.