12 korakov za varno decembrsko zabavo

Na praznično druženje se pripravite z nekaj preprostimi ukrepi.

Naj bo zabava, ki jo pripravljate, nepozabna zaradi dobrega razpoloženja, vesele družbe in okusne hrane, ne pa zaradi neljubega dogodka.

Pripravite scenarij zabave in se ga držite

Sestavite jedilnik, nato pa načrtujte nakupe tako, da boste porabili čim manj denarja in zavrgli kolikor mogoče malo hrane. Preštejte stole in poskrbite, da ne bo sredi obeda zmanjkalo krožnikov ali pribora. Goste obvestite, kdaj jih pričakujete na svojem domu. 


Pripravite ležišča za goste, ki bodo ostali pri vas doma.


Tudi druge podrobnosti ne bodo odveč. Vnaprej pripravite glasbeno podlago, da se ne boste sredi zabave vsi gnetli pri računalniku in po YouTubu iskali »tisto res najboljšo pesem za žur«, jo po nekaj sekundah zamenjali z drugo in to počeli toliko časa, da na koncu nihče več ne bo imel volje za ples. Če je družba bolj sedeče sorte, lahko kakšno uro zabave popestrite tudi z družabnimi igrami.

Pospravite in pripravite svoj dom

Če se po nesreči razbije kak kozarec, še ni konec sveta. Ampak pripeti se lahko tudi kaj resnejšega. Zato umaknite dragocene, občutljive in nevarne predmete. Kristalne vaze na policah, okrog katerih bodo hodili gostje, steklene mizice sredi dnevne sobe, ki se bo morda spremenila v plesišče, spominke s potovanj (še posebej kakšne ostre predmete) .. – vse to spravite na varno. 


Splača se pogledati zavarovalno polico vašega doma. Vseh nevarnosti se ne da predvideti, lahko pa za številne neljube dogodke sklenete zavarovanje.

Pripravite vse za prihod gostov

Še posebej pred stolpnicami se decembra zaplete s parkirnimi prostori. Gostom z vabilom na zabavo pošljite še informacije, kje lahko pustijo svoja vozila. Če živite v hiši, poskrbite za varen dostop do vrat. Sneg je sicer lep praznični okras, z dovoza pa ga le očistite, da kateri od avtomobilov ne zdrsne v ograjo ali drugo vozilo. 


Da bodo vaši gostje ostali nepoškodovani, stopnice dobro očistite snega in ledu, za večjo varnost pa jih posujte še s peskom ali soljo.


Ne zanašajte se na vreme: ne le sneg in poledica, včasih je za nesrečen zdrs ali padec dovolj že spolzka površina. 

Pozorno pri lučkah

Novoletna okrasna razsvetljava vsako leto povzroči številne nevšečnosti. Ko izbirate lučke, naj njihova barva in hitrost utripanja ne bosta edino merilo. Prepričajte se, ali so varne in neoporečne. Najcenejše imajo z razlogom najnižjo ceno, velikokrat je namreč že na prvi pogled vidno, da niso dobro izolirane. Ko spite ali vas ni doma, zato lučke izklopite. 

Previdno z ognjem

Okraski, posebno adventni venčki, se lahko zelo hitro spremenijo v vir nesreče. Če boste na njih prižigali sveče, pazite, da ne zagori – če greste stran od venčka, ugasnite plamene. Ne bo pa odveč, če si vzamete tudi minuto ali dve za resnično zgodbo o tem, kako hitro lahko zaradi malce prazničnega vzdušja izbruhne požar. Oglejte si svetovalni video, kako pogasiti adventni venček. 

Pozorno okrog štedilnika

Ko vam na dan zabave med pripravami začne zmanjkovati rok in počnete več stvari hkrati (kuhate, pospravljate, celo tečete v trgovino po kaj, kar ste prej pozabili kupiti), je veliko večja verjetnost, da se kaj zažge ali prekipi. Res bo lažje, če vnaprej sestavite jedilnik in urnik kuhanja. 

V pomoč so vam lahko alarmi na pečici in štedilniku, ki samodejno izključijo naprave, ko je jed skuhana. Še namig: ni nujno, da za vse skrbite sami. Goste povabite, naj se izkažejo in za vašo zabavo pripravijo svojo najljubšo solato ali sladico. 

Preverite s hitrim testom: kako (ne)varno bo vaše praznovanje?

Vključite otroke, a nanje ne prelagajte odgovornosti

Tudi mlajši družinski člani lahko pomagajo pri pripravi praznovanja. Dodatna pomoč pri pospravljanju ali kuhi pride prav, ampak zavedajte se njihovih zmožnosti. Flambiranje sladic ali omak je sicer vznemirljivo, a ogenj naj ostane pod nadzorom odraslih. V pomoč naj vam bo prispevek Požarna varnost za otroke

Prav tako na otroke ne prelagajte odgovornosti. Poskrbite, da bodo imeli svoj prostor za otroško zabavo, kjer se bodo lahko varno igrali, najmlajših pa nikdar ne pustite samih.

Pazljivo s peninami in drugo pijačo

Smisel zabave je predvsem druženje. Kljub temu pa imajo decembra v medicinskih ustanovah preveč opravka z alkoholiziranimi ljudmi. Zaradi njih imajo polne roke dela zdravniki in medicinsko osebje, pa tudi policisti (preberite tudi: Mi praznujemo, oni delajo več). Vinjenih gostov zato nikoli ne puščajte samih na balkonih, strmih stopnicah, v bližini pirotehnike ali v prostorih z odprtim ognjiščem. 

Pazite pa tudi pri odpiranju penine. Sila mehurčkov, ki zamašek izstrelijo iz steklenice, lahko v strop, televizor ali okno naredi pošteno luknjo. Steklenico pri odpiranju usmerite stran od ljudi in lomljivih predmetov.


Najbolje je, če zamašek odprete tako, da ga nežno vrtite, dokler pritisk ne popusti.

Poskrbite za hišne ljubljenčke

Čeprav se zavedamo nevarnosti pirotehničnih izdelkov, bo ob vstopu v novo leto okoli vas močno pokalo. Pri tem pomislite na hišne ljubljenčke. Ti bodo lahko vznemirjeni že zato, ker bo v domu bučneje kot običajno, okrog njih pa bo tudi več neznanih ljudi. Psi v takšni stiski lahko pokažejo zobe ali pa koga celo ugriznejo. Poskrbite, da bodo imeli svoj miren kotiček, ob pokanju pa jih poskusite pomiriti tudi s svojo bližino, z božanjem in nežnimi besedami. 

Morda pa ne bo odveč še eno opozorilo: pazite, da ne bodo gostje vašega ljubljenčka v želji, da bi ga »pocrkljali«, zaradi neustrezne hrane ali prekomernega hranjenja s priboljški spravili v dežurno veterinarsko kliniko.

Imejte načrt za konec zabave

Načrtujete zabavo do zgodnjih jutranjih ur? Pri tem tudi za silvestrovo le pomislite na sosede, ki bi jih utegnil motiti hrup. Se boste morda želeli od gostov posloviti že prej? V takem primeru bo lažje, če jim to vnaprej napoveste. 

Vsekakor pa imejte v mislih, da morajo gostje varno priti domov. Kdor je vinjen, ne sme nikoli sesti za volan. Taksiji so decembra bolj zasedeni, zato računajte, da bo treba nanje čakati dlje. Za varno pot domov lahko poskrbijo tudi udeleženci zabave, ki ne pijejo alkohola. Razdelite si tiste, ki potrebujejo prevoz, kateremu od njih pa ponudite prenočišče na kavču. 

Ne odlašajte na jutri, kar lahko uredite danes

Po koncu zabave si pozorno oglejte svoj dom. Če je kaj polito ali razbito, čim prej počistite, da tekočina ne poškoduje tal ali pohištva, steklo pa kakšne neprevidne noge. Preverite, ali so sveče in ogorki ugasnjeni ter ali sta pečica in štedilnik izključena. 

Poskrbite za dom, če greste na zabavo drugam

Ste letos kam povabljeni in ne boste gostitelj? Ob nevarnostih, ki smo jih že omenili v prejšnjih točkah, je treba dodati še možnost, da vaš dom obiščejo nepovabljeni gostje. V infografiki Kaj med prazniki preži na vaš dom vas opozarjamo, da december sodi med mesece, v katerih se občutno poveča število vlomov. 


December je čas, ko lahko poskrbite tudi za inventuro in preverite svoje zavarovalne police. Ne pozabite: dom je le eden, zato ga zavarujte.
Zabava, decembrski prazniki, dom, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.