Padec drevesa na hišo – kaj storiti?

Kaj storiti, če na hišo pade drevo in kako se zavarovati pred nepredvidenimi stroški.

Padec drevesa na hišo lahko povzroči ogromno škodo na vaši lastnini in ogrozi vašo varnost. Z rednim vzdrževanjem dreves v bližini hiše se večini takšnih nesreč lahko izognete. Če pa se vseeno zgodi, morate znati pravilno ukrepati.

Zakaj pade drevo na hišo?

Najpogostejši vzrok za padec drevesa na hišo je vreme: močni vetrovi, neurja in teža snega lahko polomijo posamezne veje ali zrušijo kar cela drevesa. Veliko tveganje predstavljajo predvsem predhodno poškodovana drevesa ter velika, stara drevesa, ki so na videz zdrava, vendar so lahko že delno nagnita ali strohnela. Strokovno in redno vzdrževanje dreves v okolici hiše torej bistveno zmanjša tveganje.

Če obstaja realno tveganje, da se bo drevo vsak čas podrlo ali se odlomila veja, se drevesu ne približujte in ne vstopajte v objekte v bližini drevesa. Omejite gibanje okoli drevesa, nato pa obvestite reševalno službo (npr. gasilce).


Kako preprečiti padec drevesa na hišo?

Redno vzdrževanje dreves je ključno za ohranitev njihove lepote, zdravja in preprečevanje morebitnih nesreč. Pravilna skrb za drevesa zahteva strokovno znanje. 

Prvi korak je redno obrezovanje, s katerimi se odstranjujejo odmrle veje. Obrezovanje tudi usmerja nadaljnjo rast drevesa, kar lahko prepreči tvegan razrast. Na ta način tudi redno odstranjujte poškodovane veje, ki bi se lahko podrle na hišo ali druge zgradbe v bližini.

Še en ključen ukrep je zalivanje. Drevesa potrebujejo ustrezno vlago, še posebej v sušnih obdobjih. Nazadnje pa je priporočljivo redno preverjati tudi zdravje drevesa in morebitno prisotnost škodljivcev, saj zgodnje odkritje bolezni tako kot pri vsakem živem bitju olajša zdravljenje oziroma ukrepanje. 

Če sami nimate izkušenj, priporočamo, da najamete izkušenega vrtnarja, ki vam bo svetoval in vzdrževal urejeno okolico vašega doma.

Kako varno podreti bolno ali poškodovano drevo?

Odstranitev bolnega ali oslabljenega drevesa v okolici hiše zahteva previdnost, izkušnje in pravo opremo. Če drevo kaže znake bolezni, poškodb ali oslabitve, se posvetujete s strokovnjakom za podiranje dreves. Nato se odločite za primeren čas za odstranitev, običajno izven obdobja razmnoževanja ptic ali živali. Zahtevajte dovoljenje, če je potrebno, in upoštevajte lokalne predpise. 

Drevo mora biti odstranjeno postopoma, s previdnim obrezovanjem vej in sekanjem debla. Pazite na sosednje zgradbe in električne vode. Po odstranitvi drevesa se prepričajte, da je koreninski sistem popolnoma odstranjen, da preprečite morebitno ponovno rast.

Ali lahko za padec drevesa na hišo prejete odškodnino? 

Ključno je, zakaj je drevo padlo. Ali je padlo zaradi viharja? V takem primeru bi bila škoda krita že po nevarnosti viharja, ki spada med temeljne nevarnosti, ki so krite po zavarovanju doma.

Če pa bi drevo padlo zaradi drugega razloga, potem bi bila škoda krita le, če bi zavarovanju doma dodali še kritje za nevarnost padca drevesa.

Razlogov, zakaj pade drevo, je lahko več. Zavarovanje doma vam bo krilo škodo, ki jo povzroči padec drevesa, če boste na zavarovalni polici imeli kritje nevarnosti padca drevesa.


Kaj, če vam na hišo pade sosedovo drevo?

Res je, da gre za zelo neprijetno situacijo, a poglejmo, kakšne so možnosti. Škodo boste lahko uveljavljali iz zavarovanja odgovornosti soseda kot lastnika drevesa, vendar bo potrebno prej dokazati, da je ta odškodninsko odgovoren. Sosed ima namreč obvezo, da poskrbi za svoja drevesa oziroma njihove veje kot tudi za drugo svojo lastnino, da ne bo povzročila morebitne škode na tuji lastnini ali tretjim osebam. Sosed bo za svoje interese najbolje poskrbel ne le s skrbnim ravnanjem, ampak tudi z zavarovanjem odgovornosti. Smiselno je, da na odškodninsko odgovornost pomisli vsak lastnik nepremičnine oziroma hiše ali stanovanja.

Pri Zavarovalnici Triglav je kritje odgovornosti iz hišne in zemljiške posesti vključeno v zavarovanje doma. Kritje velja za škodo, ki jo tretje osebe uveljavljajo s civilnopravnimi odškodninskimi zahtevki zaradi nenadnega in presenetljivega dogodka (nesreče).

Vas zanima več o zavarovanju doma, katera kritja lahko priključite in koliko stane? Enostavno in hitro lahko pridobite informativni izračun in ga tudi sklenete po spletu.

Če se izkaže, da sosed ni odškodninsko odgovoren za škodo, pa boste škodo lahko uveljavljali iz svojega zavarovanja doma. 
 

Odstranjevanje padlega drevesa in sanacija škode

Odstranitev drevesa, ki je padlo na hišo, zahteva posebno previdnost in strokovno znanje, da preprečite nadaljnjo škodo. Nikoli ne poskušajte odstraniti drevesa sami. Pokličite izkušene drevesne strokovnjake, ki imajo ustrezno opremo in izkušnje. 

Najprej bodo ocenili položaj drevesa, morebitne poškodbe na hiši in neposredne nevarnosti. Če je drevo poškodovalo električne vode, izključite električno napajanje. Odstranitev lahko olajšate tako, da najprej odrežete manjše veje, nato pa drevo odstranjujte postopoma, začenši z vrha. Ostanke drevesa odpeljite na ekološki odpad v skladu z lokalnimi predpisi, masivne dele pa lahko tudi posušite in uporabite za kurjavo.

Ko je padlo drevo popolnoma odstranjeno, pa je čas za popravilo škode na hiši. Najemite arhitekta ali gradbenika, ki bo ocenil stanje konstrukcije in vam predlagal ustrezen postopek prenove.

Družina, vzdrževanje doma, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.