Vrata za pse – da ali ne?

Odločitev za namestitev in uporabo pasjih vrat lahko prinese dodatno udobje v dom s štirinožcem. Preberite, kdaj in kako.

Pasji ljubljenčki v naša življenja prinesejo ogromno radosti, a tudi vrsto izzivov. Praktična rešitev za pasje vodnike, ki so hkrati tudi lastniki nepremičnine z vrtom oziroma atrijem, so vrata za pse. Ta vašemu kosmatincu omogočajo enostaven dostop do zunanjih površin, s tem pa vrsto prednosti. A zahtevajo tudi tehten premislek. Preberite, kaj morate vedeti o vratih za pse.  
Lopute ali pasja vrata so odprtine v vratih oz. stenah, ki omogočajo živali prost vstop in izhod iz hiše. Na voljo so v različnih velikostih in z različnimi značilnostmi, tako da se prilagajajo različnim pasmam in potrebam. 

Privajanje psa na uporabo vrat oz. lopute za pse

Najboljši čas za navajanje na uporabo pasjih vrat je takrat, ko je vaš ljubljenček še mladiček. A to ne pomeni, da se tudi starejši psi ne morejo naučiti uporabe. Ključno je, da se učenja lotite s potrpežljivostjo, brez prisile in postopoma.

Učenje uporabe pasjih vrat po korakih:

  1.  korak: Pes naj najprej v miru preuči vrata, ko so zaprta. Nato pa loputo za psa pustite odprto, da se pes navadi na idejo   odprtine. 
  2.  korak: Prehajanje skozi vrata spodbujajte s priboljški ali igračami, da ustvarite pozitivno povezavo med psom in vrati. 
  3.  korak: Uporabljajte ukaze, kot so "notri" in "ven", da spodbudite želeno vedenje.


Ko bo pes usvojil uporabo vrat, se boste hitro strinjali, da so vrata za psa praktična rešitev, ki vašemu ljubljenčku omogoča  prost dostop do zunanjosti brez vaše pomoči.


Prehajanje skozi pasja vrata kosmatincu ne zagotavlja le nujnega opravljanja potreb, pač pa tudi gibanje, raziskovanje in tudi bolj zabavno preživljanje časa, ko je sam doma, oziroma mentalno stimulacijo, kar vse vpliva na njegovo dobro počutje.


S tem boste tudi zmanjšali možnost, da bi pes razvil neželena vedenja, kot so lajanje, grizenje, uničevanje pohištva …

Kako poskrbeti za varnost pasjih vrat?

Pes bo nad prostim izhodom najverjetneje navdušen, a ob razmisleku, ali je loputa za psa res prava odločitev za vaš dom, morate oceniti tudi morebitno tveganje.  

Nepooblaščen dostop skozi pasja vrata

Nekatera pasja vrata lahko dostop v notranjost vašega doma omogočijo tudi drugih živalim, vašim in tujim. Pri vratih oz. loputah za večje pse pa je možen celo nepooblaščen dostop ljudi. Pri izbiri je zato pomembno, da se pozanimate o možnostih zaklepanja takšnih vrat. 

Na trgu je na voljo kar nekaj rešitev, ki omogočajo različne načine uporabe - samo noter, samo ven, odprto, zaklenjeno ... Obstajajo tudi magnetna vrata in elektronska vrata, ki zaznajo magnet ali radiofrekvenčni signal na ključku, ki ga pritrdite na pasjo ovratnico. Ko se vaš ljubljenček vratom približa, ima prost prehod, ko kontakt izgine, pa se vrata zaklenejo. 

Ni pa le pasja loputa tista, ki lahko spodbudi nepridiprave, da nepovabljeni vstopijo v vaš dom, zato poskrbite za ustrezno zaščito in zavarovanje doma, ki naj vključuje tudi zavarovanje pred vlomom in tatvino.

 

Varnost otrok ob uporabi vrat za pse

Če izberete pasja vrata, ki jih je možno zakleniti in tako vstop v hišo zagotoviti le svojemu psu, lahko svoj dom dobro zaščitite in preprečite morebitno materialno škodo. A morda največjo nevarnost pasje lopute lahko predstavljajo za otroke. 

Otrok se v odprtini lahko zagozdi, poškoduje ali odide iz hiše, nazaj pa se ne zna vrniti.


Če torej pasja vrata še niso vgrajena, na poti pa je nov družinski član, velja o njih razmisliti kasneje ali pa pri izbiri in montaži upoštevati še nekatere dodatne varnostne ukrepe. Vsaj dokler se otrok ne nauči, kaj je pasja loputa in čemu je namenjena.

Ne glede na to, da so psi znani po svoji zvestobi in brezpogojni ljubezni, je zelo pomembno, da interakcije med psom in otrokom (posebno pasjim mladičem in dojenčkom) v začetnih fazah razvijanja odnosa, skrbno nadzorujete. 

Pred vami je vsekakor prijetna, a ne enostavna naloga, saj boste pozornost morali namenjati obema. Pravilno usposabljanje ter postavljanje mej tako za psa kot otroka je ključno za zagotavljanje varnega okolja za oba. 

Vsekakor je priporočljivo, da ob prihodu dojenčka psu omogočite več gibanja in zaposlitve, pri čemer vam lahko na pomoč priskočijo prav pasja vrata. A pozor, pes se lahko otroka, ki se zadržuje v bližini lopute ob vstopu prestraši in negativno reagira, ali pa sam prestraši otroka.  

Več o tem, kako poskrbeti za dober odnos med otrokom in psom, si lahko preberete v članku Da bosta pes in otrok prijatelja.


Poskrbite tudi za varnost psa

Z odločitvijo za psa ste sprejeli tudi odgovornost, da boste skrbeli za njegovo varnost in zdravje. Če torej razmišljate, da bi namestili pasja vrata, je nujen tudi premislek o tem, ali lahko psa ob izhodu karkoli ogrozi – lahko morda pride v stik z nevarnimi živalmi, rastlinami ali snovmi  … 

Poskrbite, da tudi okolico doma čim bolje zavarujete in tako zagotovite, da bo pes ob izhodu varen, kljub vaši odsotnosti.

Nekaterih situacij preprosto ne morete preprečiti, na srečo pa lahko psa zavarujete in tako poskrbite, da vam takrat ne bo treba skrbeti še glede stroškov veterinarske oskrbe.


Odločite se za pasja vrata, če koristijo vašemu štirinožnemu prijatelju in vaši družini. Čeprav vrata za pse niso izgovor, da kosmatinca ne odpeljete na sprehod in mu omogočite aktivnosti ter kvalitetno preživetega časa z vami, so priložnost, da sebi in psu življenje včasih malo poenostavite.

Bi radi več nasvetov za učenje, vzgojo pa tudi nego in skrb za zdravje psa? Najdete jih v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček 

Psi, dom, domači ljubljenčki, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.