Požari: Tudi nenavadne lahko preprečimo!

Požare, ki so na prvi pogled nastali naključno, pogosto povzročimo ljudje sami.

Pozabljena hrana na štedilniku in po nepotrebnem vklopljene električne naprave so najpogostejši vzroki požarov doma. Obstajajo pa tudi primeri, ko naključen splet okoliščin privede do požara, a z nekaj previdnosti, bi tudi te lahko preprečili.

Tako kot pri najbolj pogostih požarih, je štirim od šestih primerov, ki so nam jih pomagali zbrati gasilci in naši cenilci, skupno dejstvo, da jih je povzročila človeška napaka. Z upoštevanjem šestih preprostih nasvetov bi se jim lahko izognili. 

 

1. Niste strokovnjaki za vse

  • Sin je očetu za rojstni dan kupil nov avtoradio. Ker se je učil za elektrotehnika, se je odločil, da novi avtoradio  vgradi sam. Proti večeru je delo opravil, avto so postavili v garažo, ponoči pa je na radiu prišlo do kratkega stika in do požara. Vozilo je v celoti zgorelo, garaža pa delno.

 

Po nasvetu Uprave RS za zaščito in reševanje bi bilo bolje, da bi sin namestitev, pregled, vzdrževanje in popravilo električne naprave prepustil strokovnjaku.

 

2. Pravilno in varno uporabljajte naprave

  • Pri montaži nove kuhinje je stranka steklokeramično ploščo, ki deluje na dotik, prekrila s papirjem in jo po pomoti prižgala. Prišlo je do požara, v katerem je bila kuhinja močno poškodovana.

 

Po statističnih podatkih Gasilske zveze Slovenije je najpogostejši vzrok požarov v domačem okolju nepazljivost pri uporabi električnih in grelnih naprav. Ne glede na to, kateri štedilniki imate, bo ta varen le, če je tehnično brezhiben in če ga pravilno in varno uporabljate.

 

Po mnenju gasilcev je indukcijska kuhalna plošča velik napredek z vidika požarne varnosti, saj deluje le takrat, ko je na njej ustrezna posoda.

 

3. Bodite zbrani in previdni

  • Stranka je v zunanjem kaminu kurila odpadke. Veter je del odpadkov zanesel na sedežno garnituro, ki je stala v bližini. Vnela se je, ogenj pa se je nato s sedežne garniture preko okna in rolete razširil še na hišo.

 

Neprevidno delo z odprtim ognjem je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje v zadnjih letih pogost vzrok za povečano število požarov v objektih. Zato imejte odprti ogenj vedno na očeh. Ob vetrovnem in suhem vremenu ne kurite, saj lahko veter gorenje hitro razširi. Vendar tudi, ko ni vetra, morate poskrbeti, da je kurišče dovolj odmaknjeno od gorljivih snovi in gozdov, saj lahko že iskra, ki preskoči, povzroči nastanek požara. 

 

Nevarno je tudi neprevidno kajenje in odmetavanje cigaretnih ogorkov.

 

4. Izbirajte kakovostne naprave

 

  • Zaradi okvare elektromotorja bolniške postelje z električnim pomikom se je vžgala bolniška postelja. Požar se je s postelje razširil na stanovanje in  povzročil večjo materialno škodo.

 

 »Nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni.« To naj velja predvsem pri nakupu kakovostnih naprav, ki jih imate doma.

 

Po oceni gasilcev je na trgu vedno več nekakovostne tehnične opreme, kot so denimo novoletne lučke za zgolj nekaj evrov. Takšne lučke vsako leto povzročijo več požarov. Z leti uporabe takšna oprema postaja vedno bolj nezanesljiva, zato pričakujejo, da bo v prihodnje to še pogosteje vzrok za požare doma.

 

5. Vzdržujte dimnike

  • Zaradi vročine dimniške napeljave so se stopile in vnele plastične cevi za prezračevanje skoraj nove hiše. Dim se je preko napeljave za prezračevanje razširil po celotnem objektu, zaradi česar je prišlo do obsežne škode v notranjosti objekta.

 

  • Zaradi vročine dimniške napeljave se je začela topiti električna izolacija. Prišlo je do požara, ki je povzročil zelo veliko škodo na skoraj novi stanovanjski hiši.

 

Podatki Uprave RS za zaščito in reševanje kažejo, da je v Sloveniji vsako leto okoli 2000 požarov na objektih, največ v času kurilne sezone. Številni se zanetijo zaradi slabo vzdrževanih dimniških naprav. Požarov, ki so nastali zaradi vžiga saj, iskrenja in neustreznega stanja dimniških naprav, je bilo v letu 2014 kar 335. Kot opisujeta primera, ti nastanejo predvsem zaradi slabega vzdrževanja dimnikov, za katere moramo redno skrbeti in jih čistiti. Enako velja za kamine, odprta kurišča in peči centralnih kurjav.

 

6. Zavarujte se pred nepredvidljivim

Da se izognete večini požarov, lahko torej  veliko naredite sami, tako, da ste skrbni pri uporabi, vzdrževanju in izbiri električnih in grelnih naprav. Vzemite se čas in se o tem pogovorite tudi z otroki. Na koncu pa poskrbite  za ustrezno zavarovalno zaščito, saj lahko kljub temu, da upoštevamo vsa pravila, vseeno pride do škode:

 

  • Gospodu se je po klančini pred garažo polil bencin. Ker so bencinski hlapi težji od zraka, so se zbirali v nižje ležeči garaži, saj so bila vrata garaže odprta. Zaradi visoke koncentracije hlapov je v nekem trenutku prišlo do vžiga in posledično do požara v garaži. Ker so bili v garaži samo hlapi, ne pa tudi tekočina, je bil požar hiter in ni trajal več kot od 15 do 20 sekund. Kljub temu bi bil lahko nekdo huje poškodovan, če bi se takrat zadrževal v garaži.

 

Zgovoren je podatek, da je v zadnjih nekaj letih povprečna izplačana zavarovalnina presegala 7.000 evrov. Obravnavali pa smo tudi škodne primere na stanovanjskih objektih, kjer je škoda presegla znesek 100.000 evrov, zato je poleg naše previdnosti tudi dobra zavarovalna zaščita izjemnega pomena.

varnost doma, požarna varnost