Preprečite smrad, zamašene cevi in poplavljanje

Kanalizacijo pravilno uporabljajte in ob težavah ukrepajte takoj.

S hišno kanalizacijo, ki je pravilno projektirana, izvedena in uporabljana, ne bi smelo biti težav, pravi Matjaž Valenčič, neodvisni energetski strokovnjak. Če se pojavijo težave, kot so smrad po kanalizaciji, zamašene cevi in odtoki ali poplavljanje, potem je nekaj narobe. Ukrepati morate takoj.

Kaj sploh je hišna kanalizacija?

Da bi razumeli, kaj gre lahko narobe, je najbolje, če začnemo z osnovami, kaj sploh kanalizacija je in kako pravilno deluje. Hišna kanalizacija je sistem za zbiranje in odstranjevanje nečiste vode (odplake, deževnica) od mesta nastanka do priključka na zunanjo kanalizacijo ali čistilno napravo.

 

Običajno imamo v stavbah dva ločena kanalizacijska sistema: padavinsko in fekalno kanalizacijo, ki se med seboj zelo razlikujeta:

 

  • padavinska kanalizacija mora biti dimenzionirana na največji pričakovani pretok, ker se količina padavinske vode spreminja glede na intenzivnost padavin.
  • Pri fekalni kanalizaciji so količine odplak enakomerne, vendar se v ceveh pretakata nečista voda in blato, v tekoči in trdni fazi, zato mora biti dimenzionirana tako, da se ne zamaši.

 

Pravilna uporaba kanalizacije

Da se boste izognili težavam z obema sistemoma kanalizacije, je ključna pravilna uporaba. Navodila so enostavna: ne obremenjujte kanalizacije z nečistočami in tujki, ki vanjo ne spadajo.

 

V fekalno kanalizacijo ne sodijo:

  • odpadna olja iz gospodinjstev, odpadna motorna olja …,
  • gradbeni odpadki, lepila, pesek iz mačjih stranišč,
  • barve, topila, dezinfekcijska sredstva, kisline, lugi, rastlinska gnojila in škropiva, biocidi, strupi, zdravila,
  • trdni odpadki (plenice, damski vložki, paličice za uho, nogavice, čistilna volna, kosi tekstila, drobni plastični predmeti, papir, embalaža, črepinje, konzerve …),
  • organski odpadki, ostanki hrane iz gospodinjstev, čajne vrečke, pokošena trava, plevel z vrtov, deli živalskih trupel,
  • večja količina vroče vode,
  • neraztopljene snovi in usedline (kavna gošča, pepel …).

 

 

Odtok kuhinjskega umivalnika se najpogosteje zamaši zaradi maščobnih oblog.

 

Kako odmašiti zamašen odtok?

 

V padavinsko kanalizacijo pa ne spada nič razen deževnice.

 

Dodatno je priporočljiv tudi redni letni pregled tesnjenja cevi, kontrola priključkov, zamenjava netesnih delov cevi z novimi ter čiščenje sifonov in priključkov po potrebi.

 

Pri čiščenju odtokov s kemikalijami pa upoštevajte, da agresivne kemikalije lahko poškodujejo cevi in tesnila, nevarne kemikalije pa bremenijo okolje.

 

Zamašene cevi – najbolj pogosta težava s kanalizacijo

Če se boste držali navodil, potem se boste izognili najbolj pogosti težavi z obema sistemoma kanalizacij – da se ta zamašita in se onesnažena voda izliva po prostorih vašega doma.

 

V večini primerov se cevi zamašijo zaradi napačne uporabe, najpogosteje zaradi predmetov, ki ne sodijo v kanalizacijo.

 

Kljub temu je dobro, da znate hitro prepoznati znake, da je nekaj narobe s kanalizacijo. Prvi znak netesnosti so vlažni madeži, ki se pojavijo na stropu ali steni. Ukrepajte takoj, še preden začne kapljati s stropa.

 

Morda je napaka vsakdanja (zamakanje med robom kadi in stene) ali je vzrok netesna gumijasta cev pralnega stroja. To lahko sami popravite. Če pa je kaj resnejšega, naj težavo odpravi strokovnjak.

 

Če je vlažen madež skrit za pohištvom ali oblogo, ga ne boste opazili. Boste pa kmalu zaznali vonj po plesni in vlagi. Ne odlašajte, saj težava zanesljivo ne bo izginila sama od sebe, tudi če je ne vidite.

 

Pri težavah z zamašenim kanalizacijskimi cevmi oziroma odtoki vam je na voljo tudi pomoč asistenčnega centra, ki za vas uredi izvajalca in krije stroške njegovega dela. Pri zamašitvi kanalizacijskih cevi je dodatno krita tudi ena intervencijska ura obratovanja stroja in strojnika/tehnika.

 

Asistenca vam je na voljo na številki 080 28 64

 

Niso pa to edine težave, ki jih lahko imate s kanalizacijo. Poiskali smo še nekaj pogostih primerov in gospoda Valenčiča vprašali za nasvet.

 

Kako preprečiti poplavljanje ob večjih nalivih?

Kanalizacija mora zanesljivo delovati tudi pri večjih nalivih. Če obstaja nevarnost, da odpadna voda vdre iz zunanje kanalizacije v hišno kanalizacijo in poplavi hišne prostore, morate to preprečiti s tehničnimi ukrepi. Včasih zadošča vgradnja nepovratnih loput pred priključkom hišne kanalizacije na zunanji revizijski jašek.

 

Za odvod iz kletnih prostorov priporoča ločeno kanalizacijo preko črpalnih jaškov. Tudi v kleti, ki je nižja od zunanje kanalizacije, imate lahko vgrajeno stranišče, ob stranišču pa majhno fekalno črpalko, ki poskrbi za dvig odpadne vode v kanalizacijo.

 

Kako preprečiti smrad po kanalizaciji?

V ceveh kanalizacije je zrak vedno onesnažen. Ne le, da nosi neprijetne vonjave, je tudi škodljiv zdravju. Pri vsakem priključku aparata je vgrajen vodni sifon, ki preprečuje vdor slabega zraka v prostor. Če se voda v sifonu posuši ali odteče, se v prostoru pojavi neprijeten vonj iz kanalizacije. Takrat morate ukrepati.

 

Če se vonj v stanovanju pojavi le takrat, ko nekaj dni ne uporabljate vode, je to pričakovano. Svetuje, da vsak dan uporabljajte vse pipe.

 

Ko se vrnete z dopusta, najprej odprite vse pipe za nekaj minut in stanovanje krepko prezračite.

 

Najpogosteje se posuši sifon bideja, saj ima najnižji vodni stolpec. Vsak dan uporabljajte bide, pa ne bo težav.

 

Če je težava s talnim sifonom, je verjetno napaka v vgradnji, to boste težje odpravili brez gradbenih posegov. Talni sifon, preko katerega teče voda iz umivalnika, mora biti pretočen.

 

Možno je tudi, da se voda izsesa iz sifonov zaradi napačno izvedenih odduhov na vertikalni kanalizaciji, kar povzroča podtlak v kanalizaciji. To je možno enostavno odpraviti z vgradnjo lokalnih oddušnih ventilov.

 

Kaj pa, če se težave pojavijo po prenovi stavbe?

Ne pogosto, pa vendar je možno, da se težave pojavijo po gradbenih ali instalacijskih delih. Če zamaka, je verjetno poškodovana (počena ali prevrtana) odtočna cev. Če je deformirana, se pogosteje zamaši.

 

Preden začnete sanirati te napake, naročite pregled s posebno kamero, s katero se pregleda notranjost celotne kanalizacije.

 

Pregled pokaže mesto in vzrok poškodbe, izvajalec pregleda pa vam svetuje najprimernejši način sanacije. Bolje takoj popraviti kot dopustiti, da zamakanje vpliva na kakovost bivanja in pospešuje propadanje stavbe.

 

Težave s kanalizacijo in škoda?

Vse poškodbe kanalizacije spremlja tudi škoda na stavbi ali opremi. Madeže na steni je enostavno prebeliti. Več dela in stroškov pa je s popravilom odpadlega ometa ali zamenjavo lesenih talnih oblog.

 

Pri tem vam lahko pomaga zavarovanje doma. Vključuje tudi kritje izliva vode, to je kritje škode, ki nastane, če se vodovodne ali kanalizacijske cevi ali naprave poškodujejo ali zamašijo.

 

Hitro in enostavno lahko zavarovanje doma sklenete tudi preko spleta.

 

 

Ali v vaši kopalnici pušča? Preverite, kako vam je pri škodi, ki jo povzročijo zamašene cevi, lahko v pomoč zavarovanje za dom in asistenca.

 

vzdrževanje doma, popravila, zavarovanje premičnin, domska asistenca, zavarovanje doma, nepremičnine
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.