Vlaga v domu: poskrbite, da je bo ravno prav

Kako se izogniti pastem vlage in poskrbeti za udobno bivanje.

Bivanje v prevlažnih prostorih je neprijetno in zdravju škodljivo. Poleg tega pa vlaga povzroča škodo na opremi in stavbi, s čimer pospešuje staranje doma in nižanje njegove vrednosti. Zato ukrepajte, takoj ko jo opazite. 

Vzroki za vlago

Vzrokov za prekomerno vlago v stanovanju ali hiši je več. Pogosto nanjo vplivajo zunanji dejavniki, kot so: 

  • lega hiše oziroma stanovanjskega poslopja na vodnatem ali vlažnem področju (na primer v bližini vodotokov ali močvirnatih terenov); 
  • pronicanje zunanje vlage v dom skozi slabo zatesnjena in dotrajana okna ali vrata; 
  • prepustnost neustrezne izolacije, kar posebej velja za starejše gradnje. 

Lahko pa na vlago vplivajo tudi notranji dejavniki. V takih primerih jo ustvarjamo sami, a je potem iz prostora ne moremo ali ne znamo učinkovito odvajati. Vlaga se sprošča, ko:

  • kuhamo, peremo oziroma sušimo perilo ali se umivamo v kopalnici; 
  • prostore premalo prezračujemo;
  • dom v želji, da zrak v njem ne bi bil presuh, dodatno vlažimo z vlažilci, pri tem pa dosežemo nasprotni učinek od želenega. 

K vsemu naštetemu moramo dodati še vlago, ki je posledica puščanja streh ali cevi, poplav in izliva vode v domu. 

Najprimernejša relativna zračna vlažnost v prostoru je med 40 in 60 odstotki.


Posledice prekomerne vlage v prostoru 

Stopnjo vlažnosti v svojem domu lahko izmerite z digitalnim merilnikom vlage in temperature, ki je na voljo v trgovinah s tehnično opremo za gospodinjstva. Če pokaže, da je vlage preveč, ali pa to zaznate in opazite tudi sami, takoj ukrepajte. 

Vlaga ima lahko velik vpliv na zdravje stanovalcev, še posebej bolnikov z astmo, otrok, starejših in alergikov (za te so velika nadloga pršice, ki se zelo rade množijo v vlažnem okolju). Ker spodbuja nastajanje in razraščanje plesni v stanovanju, lahko povzroča kihanje, kašljanje, težave z dihanjem, tudi srbenje kože. Vlaga je eden od vzrokov za nastanek pljučnih bolezni in bronhitisa. Gre za zdravstvena stanja, ki segajo od občasnih preglavic do resnih kroničnih težav, zato jih ne bi smeli podcenjevati. 

Če boste vlago ignorirali, se razmere nikakor ne bodo izboljšale same od sebe. Nasprotno, bolj ko se bo vlaga kopičila, bolj dotrajan bo dom. Stavbno pohištvo, stropi in talne obloge, na katerih se je razrastla plesen, slabše tesnijo, hkrati pa se povečuje tudi škoda na domu in inventarju. 

Ukrepi proti vlagi v domu

Proti prekomerni vlagi v domu ukrepajte, dokler je ta nadloga še obvladljiva. Najenostavnejša rešitev je redno prezračevanje. Tudi ko je temperaturna razlika med zunanjostjo in notranjostjo večja, nekajkrat na dan odprite okna na stežaj. Še posebej to velja takrat, ko se sprošča več vlage, na primer po prhanju in kuhanju, ali pa ko je v domu topleje kot zunaj. 

Pomagate si lahko tudi z ventilatorji ali razvlažilniki. Ti so posebej koristni v prostorih, ki jih je težje zračiti, na primer v kopalnicah ali kleteh. Na voljo so v večjih tehničnih trgovinah, pri nakupu pa bodite pozorni: cena naj ne bo edini kriterij. To ne pomeni, da je najboljša naprava tista, ki je tudi najdražja. 

Po poplavi ali večjem izlivu vode bo uporaba razvlažilnika nujna. Ni pa zagotovila, da bo zadoščala za zmanjšanje vlage na želeno raven.


Včasih pušča cev ali pa slabo tesni streha. Lahko vas doleti naravna nesreča in poplavi vaš dom. Zaradi slabo zaprte pipe ali počenega akvarija v vašem domu se izlije voda. V vseh takih primerih hitri ukrepi, kot sta brisanje vode ali krajše zračenje, ne bodo zadoščali. Morda se boste morali lotiti temeljitejših vzdrževalnih del in gradbenih posegov, na primer menjave inštalacij. 

Ko je vlaga v prostoru posledica vdora vode, sta potrebna temeljit pregled in strokovna ocena škode. To lahko pomeni tudi odstranjevanje ometov, talnih oblog in estrihov pod njimi. Pogosto je treba zamenjati tudi od vlage načeto pohištvo. 

Ukrepajte, dokler je cena sanacije vlage še nizka

Posledice prekomerne vlage so jasne, a njeno odpravljanje ni vselej poceni. Samo prezračevanje in brisanje mokrih madežev na vidnih mestih ne bosta dovolj. 

Zaščitite se pred tistimi pojavi, za katere je možno, da se bodo zgodili. Prepričajte se, ali so v vaše zavarovanje vključena kritja za izliv vode in poplavo. V takšnih primerih si boste namreč lahko zagotovili sredstva, ki vam bodo pomagala odpraviti škodo in bivanje spet narediti prijetnejše. 

  Oglejte si pakete in možnosti dodatnih kritij: Zavarovanje doma.
vzdrževanje doma, popravila, zavarovanje doma, varnost doma, nepremičnine
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.