Odzračevanje radiatorjev

Svetujemo, kako pravilno odzračiti radiator in rešiti še ostale nevšečnosti z ogrevanjem.

Okvare ogrevalnega sistema so po številu asistenčnih primerov na drugem mestu za okvarami vodovoda ali kanalizacije. Tako pravijo v našem Asistenčnem centru, kjer dodajajo še, da je pri radiatorjih največ klicev zaradi puščanja vode. A težav z radiatorji je lahko več, ti lahko pokajo, šumijo, se ne segrejejo v celoti… V številnih primerih boste morali poklicati na pomoč strokovnjaka, še sploh, če živite v bloku. A kakšno težavo, predvsem, kako se znebiti zraka v radiatorjih, lahko rešite tudi sami.

Poglejmo najbolj pogoste težave, ki jih lahko imate doma, ko je govora o radiatorjih.

 

V radiatorju poka

Radiatorji se pri segrevanju raztezajo in pri ohlajanju krčijo, aluminijasti bolj kot jekleni ali litoželezni. Zaradi tega nastajajo majhni premiki, ki povzročajo pokanje v radiatorju. Pri členastih radiatorjih pa nastajajo raztezki tudi med posameznimi členi, ki se neenakomerno segrevajo, zato radiator ne greje enakomerno.

 

Pokanje v radiatorjih kaže zgolj na to, da se temperatura radiatorjev spreminja. To ni znak, da je kaj narobe.

 

Če vas pokanje v radiatorju in to, da radiator ne greje enakomerno moti, lahko poskrbite, da bo temperatura ogrevne vode čim bolj enakomerna, torej da bo avtomatska temperaturna regulacija ogrevanja delovala glede na zunanjo temperaturo.

 

V radiatorju šumi

Pravzaprav šumi v radiatorskem ventilu in to takrat, ko je hitrost pretoka ogrevne vode skozi ventil prevelika. To je posledica prevelike razlike v tlaku pred in za ventilom. Običajno se to dogaja v nižjih etažah starejših večstanovanjskih stavb, kjer je razvod ogrevanja urejen z dvižnimi vodi.

 

Ta šum lahko odpravite z zamenjavo radiatorskega ventila, ki mora biti dinamično nastavljiv. Najboljša je kombinacija termostatskega radiatorskega ventila in regulatorja diferenčnega tlaka.

 

Najbolje je, če to napako odpravite za celotno stavbo s hidravličnim uravnoteženjem razvodnega sistema.

 

Eko sklad nudi nepovratne spodbude za hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja. Vendar tu potrebujete soglasje stanovalcev bloka.

 

Del radiatorja je topel, del pa mrzel

V ogrevalnem sistemu je voda tista, ki prenaša toploto od kotla do radiatorjev. Če v delu radiatorja voda ne kroži, radiator ne greje enakomerno. Vzrokov zato je lahko več:

 

  • Hladen zgornji del radiatorja in topel spodnji del kaže, da je v radiatorju zrak. To je znak, da ga morate odzračiti.
  • Če je po vertikali del radiatorja ob ventilih topel, drugod pa hladen, kaže na to, da je oddaljeni del radiatorja zamašen, da so se tam nabrale usedline in zato radiator ne greje. Najprimernejši ukrep je, da usedline trajno odstranijo v celotnem ogrevalnem sistemu.
  • Topel zgornji del radiatorja in hladen spodnji del pomeni, da je pretok vode skozi radiator zelo majhen. Verjetno je termostatski ventil priprt ali pokvarjen. Če pa je hkrati v prostoru dovolj toplo, je ogrevanje primerno in se ne obremenjujte s temperaturo radiatorja.

 

Neenakomerno ogret radiator lahko vpliva tudi na točnost meritve in na plačilo ogrevanja po dejanski porabi. Običajno v vašo škodo.

 

V radiatorju brbota

Brbotanje ali žuborenje v radiatorju se pojavi pri dvofaznem toku (voda in zrak) v ceveh ali radiatorjih. Izginilo bo, ko bo celotna instalacija, vključno z radiatorji, odzračena in sistem pravilno napolnjen.

 

Pred in po odzračevanju preverite tlak v sistemu in po potrebi dopolnite z vodo.

 

Žuborenje v radiatorju je lahko tudi znak, da je v njem zrak, obtočna črpalka pa je tako močna, da vodo kljub temu pošilja v radiator. Takrat v radiatorju pada ogrevna voda kot slap, kar je moteče. Tudi v tem primeru pomaga odzračevanje.

 

Zrak v radiatorju: kako ga pravilno odzračiti?

Če ni urejeno samodejno odzračevanje, se zrak lahko nabere na zgornji strani radiatorjev in ovira ogrevanje. Tega odstranite skozi odzračevalni ventil na radiatorju.

 

Za odzračevanje radiatorjev so v radiatorje vgrajeni odzračevalni ventili ali pipice. Nekateri odzračevalni ventili se odpirajo s ključkom, z roko ali z izvijačem. V nekaterih stavbah pa so odzračevalni ventili samo na radiatorjih v najvišji etaži, načelno v nižjih etažah ni možnosti, da bi se v radiatorjih nabiral zrak.

 

Za odzračevanje potrebujete odzračevalni ključek ali izvijač (odvisno od tipa odzračevalnega ventila), malo posodico in krpo.

 

  • Če je možno, izključite obtočno črpalko in počakajte, da se pretok v instalaciji umiri.
  • Podstavite posodico pod odprtino odzračevalnega ventila in ventilček s ključkom rahlo odvijte. Slišali boste uhajanje zraka.
  • Ko zrak neha sikati in se pokažejo vodne kapljice, odzračevalni ventil privijte in s krpo obrišite, kar se je zmočilo.
  • Preden vključite obtočno črpalko, poglejte, če je tlak vode v instalaciji še zadosten, po potrebi dopolnite sistem.

 

Če je na radiatorju vgrajena odzračevalna pipica za ročno odzračevanje radiatorjev, je postopek enak, vendar v tem primeru ne potrebujete orodja.

 

Radiator pušča

Na koncu pa omenimo največjo težavo, ki jo lahko imate z radiatorji, in sicer da vam začnejo spuščati vodo.

 

Ob rednem vzdrževanju in zlasti ob kakovostni ogrevni vodi imajo radiatorji dolgo življenjsko dobo. Litoželezni tudi več kot 40 let, aluminijasti 30 let, radiatorji iz jeklene pločevine pa 20 let. Nasprotno pa življenjsko dobo skrajša slabo vzdrževanje, agresivna ogrevna voda ali prepogosto praznjenje ogrevalnega sistema.

 

Najpogostejši vzrok za puščanje radiatorjev je korozija. Na korozijo so najbolj občutljivi jekleni radiatorji, ploščni ali členasti. Radiatorski ventili pa začnejo puščati zaradi okvare tesnil.

 

Pušča pa lahko tudi zaradi dotrajanih tesnil pri členastih radiatorjih. V tem primeru ni treba zamenjati radiatorjev ampak zadošča zamenjava vseh tesnil.

 

Kaj narediti, če radiator pušča vodo?

Zaprite zgornji in spodnji radiatorski ventil, pobrišite premočena tla in podstavite posodo, ki bo prestregla preostale kapljice.

 

Če živite v bloku morate o tem nujno obvestiti hišnika in čim prej poskrbeti za zamenjavo ali popravilo radiatorja ter za sanacijo premočenih talnih oblog. Če se le da, hkrati zamenjajte tudi radiatorske ventile.

 

Vedno, ko želite posegati v skupne prostore, gradbene elemente ali instalacije, se najprej posvetujte s hišnikom.

 

Radiatorsko ogrevanje v stanovanju večstanovanjske stavbe je običajno del skupne toplovodne napeljave in vanj ne smete posegati samovoljno, tudi če poseg v celoti plačate sami.

 

Po zamenjavi radiatorja poskrbite, da vam bodo zamenjali oziroma premontirali tudi radiatorski delilnik, drugače raba energije ne bo evidentirana in se vam bo strošek ogrevanja izredno povečal.

 

Pri okvarah ogrevalnega sistema pomaga tudi domska asistenca

Zavarovalnica Triglav v sklopu domske asistence zagotavlja tudi pomoč, če se vam pokvari ogrevalni sistem. Sem sodijo tudi težave z radiatorji, predvsem puščanje radiatorja.

 

Domska asistenca poskrbi za odpravo težave v posameznem stanovanju, in sicer ob nenadnem in nepričakovanem dogodku. Če pa gre za problem, ki kakorkoli vpliva na celoten blok, pa ga poskuša vsaj začasno rešiti, da se ne povzroči še večja škoda. Nadalje se vse skupaj rešuje z upravnikom.

 

Okvare ogrevalnega sistema so po številu asistenčnih primerov  na drugem mestu za okvarami vodovoda ali kanalizacije.

 

Če vaš radiator pušča vodo, lahko povzroči tudi škodo v stanovanju, uniči parket ipd.

 

Za tovrstne primere se lahko zavarujete z zavarovanjem doma, kjer je vključeno kritje izliva vode. Vendar bo zavarovalnica krila škodo le, če radiator in cevi ustrezno ter redno vzdržujete. To pomeni tudi, da jih zaščitite pred morebitnim zmrzovanjem.

 

Zavarovanje doma lahko le z nekaj kliki sklenete tudi preko spleta.

 

 

Kaj pa, če problem sploh ni v radiatorju? Ta dela brezhibno, vas pa še vedno zebe? Ne mečite denarja skozi okno, raje v našem članku preberite, kaj lahko naredite, da vaša okna dobro tesnijo.

 

vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.