10 enostavnih izboljšav doma pred zimsko sezono

Kaj lahko naredite, da zavarujete svoj dom in s tem na dolgi rok prihranite?

Vrtno pohištvo ste pospravili in poskrbeli za zaščito izpostavljenih vodovodnih cevi pred zmrzaljo. Kaj še lahko naredite, da zavarujete svoj dom in s tem na dolgi rok tudi nekaj prihranite? Sledi 10 uporabnih nasvetov, ki bodo naredili bivanje doma prijetno in varno celo zimo, tudi takrat, kadar zunaj brije veter in naletavanju snežink ni videti konca.

1. Z dvorišča umaknite tudi lončnice

Če ste poskrbeli za vrtno pohištvo, ne pozabite na lončnice. Ne samo zato, da ne bodo pozeble ali ob močnem vetru povzročile morebitne škode, temveč tudi za svoje dobro. Če je le mogoče, jih pospravite v bivalne prostore vašega doma, še zlasti tiste rastline z veliko površino listov. Pozimi je namreč dom težje zračiti, zato pride svež kisik, ki ga rastline proizvajajo pri fotosintezi, še kako prav.

 

Kljub rastlinju velja navodilo, da dnevno 2 krat vsaj za 5 minut odprete okna in dom prezračite.

 

2. Senzor za ogljikov monoksid se splača

Ogrevanje lahko prinaša kar nekaj nevarnosti, med drugim tudi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki pri nas ni redka. Ljudje tega plina ne vonjamo, zato je najboljše opozorilo na povečano koncentracijo alarm.

 

Javljalnik lahko namestite sami, vendar morate biti dobro seznanjeni, kje je najustreznejše mesto namestitve. Svetujemo kako.

 

3. Opravite servis ogrevalnega sistema

Tako boste poskrbeli, da se ne bi zastrupili s plinom ali da ne bi izbruhnil požar. Hkrati boste porabili manj goriva in to pomeni tudi manjše stroške. Že samo izpuščanje zraka iz radiatorjev povečuje učinkovitost ogrevanja in zmanjšuje izgube. Če je v radiatorjih zrak, se le-ti namreč ne segrevajo po celotni površini, zato jih je treba odzračiti.

 

5 nasvetov, kako doma zmanjšati porabo energije in privarčevati.

 

Toda večji posegi v ogrevalni sistem so lahko zahtevno opravilo, ki so ga vešči le usposobljeni strokovnjaki. Če ventili radiatorjev ne tesnijo, je morda treba izprazniti cel ogrevalni sistem ali zamenjati radiator z zamrznitvijo priključnih cevi, kar je še posebej v večstanovanjskih stavbah zelo zapleteno.

 

4. Čist dimnik za varno ogrevanje

Kdaj vas je nazadnje obiskal dimnikar? Že pred tedni se je začela kurilna sezona, ki lahko pomeni tudi večje tveganje dimniških požarov. Zlasti pri ogrevanju na trda goriva je treba varnosti dimnika nameniti več pozornosti.

 

Da bi preprečili nastanek dimniškega požara, je ključno, da poskrbite za pravilno vgradnjo kurilnih naprav, da jih pravilno uporabljate, redno vzdržujete, čistite ter pregledujete. Svetujemo 10 ukrepov za dimniško požarno varnost.

 

5. Opremite svoj dom s termostatom

Naj vam bo toplo, ko ste doma in pokonci, ponoči in ob vaši odsotnosti pa vzdržujte nižjo temperaturo. Zato priporočamo nakup termostata, ki ga je mogoče programirati. Strošek nakupa se vam skozi čas povrne, saj privarčujete pri ogrevanju, ne pa na račun udobja.

 

6. Poskrbite za »servis« oken in vrat

Dodatna izolacija ostrešja je velik strošek, a toploto lahko obdržite v notranjosti tudi na druge načine. Najbolj preprost je omenjeni »servis« oken in vrat. Preverite vaša okna in vrata, ali dobro tesnijo. Če ne, lahko najprej poskusite s tem, da bolj privijete vijak v okovju, ki regulira tesnjenje. Lahko pa tudi zatesnite reže ob oknih in vratih, skozi katere uhaja topel zrak.

 

Na voljo je več skupin izdelkov za tesnjenje, ki jih je enostavno namestiti, vendar pa je od kakovosti montaže odvisna tudi učinkovitost tesnjenja:

  • Samolepilni trakovi so najcenejša možnost. Enostavno jih je vgraditi, vendar pa je njihova življenjska doba krajša.
  • Obstojnejša so gumijasta ali silikonska tesnila, ki so tudi  bolj učinkovita.
  • Kovinski ali plastični trakovi s ščetkami za vrata predstavljajo dolgotrajno rešitev, vendar stanejo nekoliko več.

 

7. Izkoristite sončne žarke

Klasična, še posebej pa panoramska okna, ki so obrnjena na jug (kjer imamo običajno dnevne prostore), ob lepem vremenu odgrnite, da pride zaradi gretja sončnih žarkov v vaš dom več toplote. Ob hudem mrazu in slabem vremenu ter ponoči jih zagrnite z zavesami, žaluzijami in tudi z roletami.

 

Enojno zastekljena okna so še posebej velik potratnež energije.

 

Transparentna termoizolacijska folija za okna, ki jo nalepite neposredno na notranjo stran steklenih površin, lahko pomaga rešiti problem. Vsebuje nizkoemisijske nanose, ki omogočajo, da se pozimi toplota odbija nazaj v ogrevan prostor. S takšno folijo lahko zmanjšate izgube energije na oknih in s tem znižate račun za ogrevanje tudi do 10 %. Namestitev je enostavna.

 

8. Zaščitite se proti vetru

Ob hudem vetru lahko svoj dom zaščitite pred mrazom tudi tako, da imate primerno urejeno zunanjost doma. Severno, vzhodno in zahodno stran hiše zaščitite s polnejšo ograjo ali zidom, prav tako pa tam zasadite zimzelena drevesa in grmičevje, ki predstavljajo oviro vetru.

 

9. Znebite se snega in ledu

Poskrbite za redno odstranjevanje snega z dovoza ter okolice vhodnih vrat, po potrebi uporabite tudi sol za posipanje.

 

Če bi nastal žled, vam lahko koristijo tudi grelni kabli, ki jih namestite v žlebove in tako preprečite, da bi se ti ukrivili pod težo ledu ali pa predstavljali nevarnost zaradi padanja ledenih sveč z ostrešja.

 

10. Zaščitite dom

Zima lahko prinese počene cevi, dimniške požare, zdrse in padce na dvorišču, zaradi vetra razkrite strehe, podiranje dreves … Zato je zadnji preventivni nasvet, da premislite tudi o zavarovanju doma.

 

Vam bo ta nasvet prišel prav? Potem ne smete zamuditi ostalih. Vpišite svoj e-naslov in obveščali vas bomo o zanimivih zavarovalniških vsebinah.

 

varnost doma, vzdrževanje doma, popravila,zavarovanje doma, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.