Pravi odgovori na skrbi bodočih in mladih staršev

Vsi starši se sprašujejo podobno kot vi – pomembno je le, da najdete zanesljive odgovore.

V zadnjem desetletju je v Sloveniji v povprečju na svet prijokalo nekaj več kot 21.300 otrok na leto. Podobno število malih nadobudnežev lahko pričakujemo tudi letos. Bo med njimi tudi vaš? Morda pa ta članek berete, ravno ko je dojenček zaspal. Gotovo vam po glavi rojijo številna vprašanja o starševstvu in negi otroka. Mi pa vemo, komu jih lahko postavite.

Tisoč vprašanj in milijon odgovorov

Kaj, če bo porod boleč? Kaj, če otrok ne bo spal? Ga smete tolažiti ali bo postal razvajen? Kaj, če ne boste imeli mleka in ne boste mogli dojiti? Kako bo s previjanjem, oblačenjem in kopanjem? Katere pripomočke iz vse ponudbe res potrebujete? Teorija je eno, živo in jokajoče bitjece pa nekaj čisto drugega. Vam bo šlo? In kam se boste obrnili po pomoč, če ne boste več zmogli?

 

Vse to so se v času nosečnosti spraševale mame, ki so odgovarjale na naša vprašanja v anketi, kasneje pa so si želele, da bi nekatere stvari izvedele prej in iz zanesljivih virov.

 

Težava je, da celo knjige lahko na starševska vprašanja ponujajo različne odgovore, kaj šele kopica dostikrat nezanesljivih nasvetov, ki jih najdete na spletu in družbenih omrežjih. Poleg tega običajno bogato delijo z vami svoje izkušnje in poglede tudi dobronamerni prijatelji, tete, babice in še kdo – a kaj, ko vsak vidi stvari malce po svoje in ko je vsak dojenček svet zase.

 

Največ vedo strokovnjaki

»Splet in laiki naredijo največ škode s tem, da bodoče starše prestrašijo in jih potem tudi strokovnjaki težko pomirimo,« meni izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Porodnišnice Postojna. Zato svetuje, da najpomembnejše odgovore poiščemo pri strokovnjakih.

 

»Za vsako zdravo nosečnico je predvidenih 10 obiskov v posvetovalnici, kjer se sreča z babico in ginekologom.«

 

Strokovnjaki bodo najbolje znali odgovoriti ne nekatera najpogostejša vprašanja staršev, za katera Nataša Tul Mandić ugotavlja, da se spreminjajo glede na starost bodočih staršev, izobrazbo in dosedanje izkušnje ter fazo nosečnosti:

 

  • V prvem trimesečju se največ pogovarjajo o načinu življenja, ki je primeren za nosečnice – o prehrani, telesni dejavnosti, varnosti na delovnem mestu, spanju, spolnih odnosih, preiskavah in testih, ki jih opravljamo v nosečnosti, in podobnem.
  • Pozneje pridejo na vrsto vprašanja, povezana s porodom – znakih, ki kažejo na začetek poroda, kdaj in kako v porodnišnico, v katero porodnišnico, vprašanja o načinu poroda, lajšanju bolečin ...
  • Zadnji tedni pa so zaznamovani z vprašanji o porodu, dojenju, negi novorojenčka, čišči, o spolnih odnosih po porodu in kontracepciji.

 

Nov, zanesljiv vir odgovorov na ta in še mnoga druga vprašanja bodočih staršev je tudi Vodnik za bodoče starše Mami! Oči!, katerega urednica je prav naša sogovornica. Svoj izvod lahko naročite na naslednji povezavi.

 

Vse ni idealno

Eden od pomembnih zanesljivih virov informacij je tudi Šola za starše, v kateri predavajo strokovnjaki z različnih področij. Njena vodja na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana je Vesna Fabjan Vodušek, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.

 

Tudi ona ugotavlja, da se s starši, ki sicer imajo svoja pričakovanja in so oboroženi z informacijami, a so te žal napačne, srečuje relativno pogosto, zdi se ji, da vedno pogosteje. »Če dobro pomislim, se mi zdijo starši danes, v času informacijske poplave, bolj zmedeni in prestrašeni, saj v vsej množici informacij ne vedo, kateri zaupati in kateri ne.«

 

Na podlagi svojih bogatih izkušenj vodje Šole za starše, ki jo na leto obišče približno 2300 bodočih staršev, ugotavlja tri glavne zmote bodočih mamic:

 

  • da je nosečnost nekaj čudovitega,
  • da je porod ekstatična izkušnja,
  • da je dojenje nekaj najbolj enostavnega in nebolečega na svetu.

 

»Vsaka ženska, ki je že kdaj rodila, se bo ob teh trditvah nasmehnila,« pravi Vesna Fabjan Vodušek, saj ima vsaka nosečnica vsaj kakšno težavo, od slabosti do bolečin v križu ali medenici, utrujenosti, zatekanja in zaprtja. Prav je, da veste, da je porod boleč, da pa boste zanj nagrajeni z novo ljubeznijo. In prav je, da veste, da ljubezen morda ne bo prišla na prvi pogled, ampak šele na petnajstega. Ljubezen je tek na dolge proge in rabi čas, poudarja strokovnjakinja.

 

»Ni vam treba čutiti krivde, če si boste kdaj želeli, da bi vaš novorojenec končno nehal jokati ali da ga ne bi bilo,« mlade starše miri Vesna Fabjan Vodušek.

 

Da v resnici idealiziramo stvari, ki niso idealne, lahko razberemo tudi iz odgovorov mamic v spletni anketi. Te so zapisale, da bi si med drugim želele, da bi bile bolj pripravljene na realnost, na naporen porod, na težave z dojenjem in na čustvene krize.

 

Več pravih informacij za manj zmot

Nataša Tul Mandić ugotavlja, da starši najpogosteje dobijo napačne informacije ali si jih napačno razlagajo, če jih potrebujejo ali si jih želijo zelo na hitro. »Včasih jih tudi površno preberejo. Pogosto se nekritično zanašajo na informacije, pridobljene na spletu ali od znancev, in si ne vzamejo časa, da bi o njih razmislili,« opozarja na napake.

 

Vesna Fabjan Vodušek se zaveda, da strokovnjaki žal nimajo vedno dovolj časa za vse odgovore. Takrat svetuje, da starši informacije od drugod pridobivajo kritično in se pri tem vprašajo:

 

  • zakaj je tako,
  • zakaj nekdo nekaj priporoča ali odsvetuje (ali lahko zaupajo sogovorniku),
  • kakšne so morebitne posledice ali dobrobit za plod/novorojenca ali mater.

 

Zaupajte vase

Za konec nam je svojo izkušnjo zaupala tudi mlada mamica Mina Lavtižar, partnerka smučarskega skakalca Petra Prevca. Povedala je, da sta se s Petrom z vprašanji ob rojstvu otroka obračala na tistega, ki se jima je za določeno vprašanje zdel najprimernejši – na starše, ginekologa ali strokovne članke oziroma literaturo.

 

Pri tem sta naletela tudi na nasprotujoča si mnenja, a se z njimi nista obremenjevala. »Kar se nama je zdelo uporabno, sva si zapomnila, drugo pa je šlo skozi eno uho noter in skozi drugo ven.« Tako svetuje tudi drugim: »Zaupajte vase, bodite mirni in verjemite v ljubezen. Prisluhnite otroku in ga poskušajte razumeti od prvega dne dalje.«

 

Ne glede na vsa vprašanja in odgovore pa meni, da je otrok izjemna izkušnja v življenju staršev, ki odgovore poklanja tudi sama po sebi. »Ko postaneš mama oziroma oče, si to za vedno. In za vedno se spremeni tudi tvoje življenje, drugače gledaš na svet, spremenijo se prioritete in mislim, da spoznaš, katere vrednote so ti v življenju najpomembnejše,« zaključuje Mina.

 

družina, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.