Ste cepili mačko?

S cepljenjem mačk lahko preprečite mačje bolezni.

Pri veterinarjih na PRVA-K kliniki za male živali v Ljubljani smo preverili, katera cepljenja mačk priporočajo, katere bolezni pomagajo preprečiti in kdaj jih je potrebno opraviti.

Zakaj je cepljenje mačk pomembno?

Mačja kuga, herpesvirus, mačja levkoza … To so le nekatere izmed najbolj pogostih nalezljivih mačjih bolezni, ki lahko prizadenejo vašo mačko.

 

Možnost, da bi se vaša mačka okužila in zbolela za eno od mačjih bolezni lahko precej zmanjšate tako, da jih proti njim redno cepite.

 

O osnovnih in dodatnih cepljenjih ter mačjih boleznih smo povprašali veterinarje na PRVA-K kliniki za male živali v Ljubljani.

 

Osnovna cepljenja proti mačjim boleznim

Med osnovna cepljenja sodijo cepljenja proti mačji kugi, mačjemu herpesvirusu in mačjemu kalicivirusu. Veterinarji cepljenje svetujejo za vse mačke, zunanje in za tiste, ki živijo notri, saj lahko prenos virusa poteka tudi posredno, npr. preko odej, igrač ali posodic za hrano.

 

Cepljenje proti mačji kugi

Mačjo kuga povzroča mačji parvovirus. Gre za zelo nalezljivo bolezen, ki huje prizadene mlade mačke do enega leta starosti, zbolijo pa lahko tudi odrasle. Smrtnost je visoka, odvisna pa je od starosti mačke.


Znaki
: bruhanje, krvava driska, vročina, neješčnost, spontani splav v primeru brejosti.

 

Prenos: posredno in neposredno preko izločenega blata in drugih izločkov, virus pa se pri breji mački lahko prenese tudi na plodove.

 

Cepljenje proti mačjemu herpesvirusu

Mačji herpesvirus (FHV) pri mačkah povzroča virusni rinotraheitis, bolezen, ki prizadene zgornja dihala. Zbolijo lahko tako mlade kot odrasle mačke, bolezen pa ima hujši potek pri mlajših živalih. Smrtnost lahko doseže do 30 %.

 

Znaki: vročina, oslabelost in hujšanje, vnetje očesnih veznic, izločki iz oči in nosu ter kihanje.

 

Prenos: z neposrednim ali posrednim kontaktom s slino in nosnimi izločki obolele mačke.

 

Po okužbi lahko mačke herpersvirus prenašajo vse življenje, bolezen pa pogosto izbruhne ob stresu ali če žival zboli za drugo boleznijo.

 

Cepljenje proti mačjemu kalcivirusu

Mačji kalcivirus (FCV) je zelo nalezljiva bolezen, ki običajno poteka v blažji obliki, nekateri virusni sevi pa povzročajo hujše bolezenske znake.

 

Znaki: vročina, kihaje, nosni in očesni izcedek in razjede na ustni sluznici in jeziku, ki so zelo boleče. Bolezen se v nekaterih primerih lahko kaže tudi v šepanju.

 

Prenos: neposredno ali posredno preko mačjih izločkov.

 

Kdaj in kolikokrat cepiti?

Na PRVA-K kliniki cepivo vsebuje vse tri omenjene viruse. Prvič mačke praviloma cepijo pri starosti 6 do 8 tednov, nato pa na 2 do 4 tedne. Zadnji odmerek cepiva pa mačka prejme pri 16. tednu starosti ali kasneje.

 

Glede na mednarodno priznana priporočila, ki naj bi bila upoštevana v vseh klinikah, velja, da če se s cepljenjem začne pri 6. tednu potem se mačko cepi 4-krat, sicer pa vsaj 2-krat (npr. če je mačka stara že 3 mesece ali več).

 

Kot pojasnjujejo veterinarji, je večkratno cepljenje potrebno zaradi velikega števila protiteles, ki jih mačke dobijo od matere. Njihovo število namreč do 16. tedna upade, kar omogoča razvoj imunosti po cepljenju.

 

Odrasle mačke, ki bodo cepljene prvič, je treba cepiti dvakrat v razmiku 2 do 4 tednov. Ponovno cepimo čez 1 leto, nato cepimo na 3 leta, saj začne število protiteles po tem času upadati.

 

Večje tveganje za okužbo z zgoraj omenjenimi boleznimi je pri mačkah, ki redno obiskujejo hotele za živali, živijo z drugimi mačkami in pogosto hodijo ven. Za bolj učinkovito preprečevanje okužbe jih zato lahko cepite tudi vsako leto.

 

Dodatna cepljenja za mačke

Med dodatna priporočljiva cepljenja za mačke spadata cepljenji proti steklini in proti mačji levkozi.

 

Cepljenje proti steklini

V Sloveniji cepljenje proti steklini pri mačkah ni obvezno, morajo pa biti cepljenje vse mačke, ki potujejo v tujino. Cepljenje je še posebej priporočljivo za zunanje mačke, ki lahko pridejo v stik z divjimi živalmi in se tako okužijo s steklino, ter za tiste, ki živijo ob meji s Hrvaško in Madžarsko.

 

Znaki: spremenjeno obnašanje, slinjenje, v končni fazi ohromitev in smrt.

 

Prenos: z ugrizom stekle živali.

 

Mačke se proti steklini prvič cepi po 12. tednu starosti, nato čez 1 leto in naprej po navodilu proizvajalca cepiva.

 

Cepljenje proti mačji levkozi

Cepljenje proti mačji levkozi se zelo priporoča pri zunanjih mačkah oz. tistih živalih, ki pogosto hodijo ven. Pred cepljenjem je potrebno testiranje, s katerim se preveri, če je mačka s tem virusom že okužena, veterinarji pa nato cepijo le živali, pri katerih okužba ni prisotna.

 

Gre za precej pogosto in neozdravljivo kronično bolezen mačk, ki jo povzroča virus mačje levkemije. Bolezen se lahko razvije v nekaj tednih, mesecih ali celo letih po okužbi, v redkih primerih pa se bolezensko stanje sploh ne razvije. Virus povzroča hud padec odpornosti, slabokrvnost in določene oblike raka.

 

Znaki: hujšanje, izguba apetita, vnetja različnih organskih sistemov, pri breji mački pa pogosto pride do spontanega splava.

 

Prenos: z direktnim kontaktom med mačkami s slino in krvjo, na primer z medsebojnim umivanjem, pretepanjem, med parjenjem in preko mleka matere na mladiče.

 

Proti mačji levkozi se mačke praviloma prvič cepi pri 8 tednih starosti, nato pa se cepljenje ponovi čez 3 do 4 tedne. Cepljenje se potem ponovi čez 1 leto in nato na 2 do 3 leta.

 

Odraslo mačko se cepi dvakrat zapored, med cepljenji pa je med 3 do 4 tedne razmika. Cepljenje je nato tako kot pri mladih mačkah treba ponoviti čet 1 leto in nato na 2 do 3 leta.

 

Zavarovanje mačk

Poleg skrbi za zdravje mačke, rednih cepljenj in ustrezne nege, premislite tudi o zavarovanju mačk. To vam je lahko v pomoč, če vaša mačka zboli, se poškoduje ali povzroči škodo in še v številnih drugih primerih.

 

Pri mačkah lastniki največkrat uveljavljajo zavarovanje stroškov zdravljenja zaradi mačjih bolezni ali poškodb. Sicer pa povprečni letni stroški, ki jih imajo lastniki mačk zaradi potrebnih veterinarskih storitev, znašajo med 150 in 300 evri.

 

Zavarovanje mačk vam je v pomoč pri kritju stroškov zdravljenja zaradi bolezni ali poškodb živali in še v številnih drugih primerih.

 

Zavarovanje ne krije cepljenj in prav tako ne preventivnih veterinarskih pregledov in posegov, razen v primerih, ko bi bilo brez njih ogroženo življenje vašega ljubljenčka.

 

Vas zanima več o zavarovanju mačk? Bolj podrobne informacije in odgovore na pogosta vprašanja o zavarovanju najdete v članku o zavarovanju mačk.

 

Zavarovanje mačk lahko preprosto sklenete tudi po spletu. 

 

domači ljubljenčki. družina, zavarovanje mačk
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.