Dolgi leti z otroki

Ključno za prijetno družinsko potovanje z avionom je predvidevanje otrokovih potreb.

Marsikaterega starša skrbi misel na več urni let z dojenčkom ali malčkom. Vsekakor dolgi leti z otroki predstavljajo izziv, a še tako dolga pot je s skrbnim načrtovanjem, premišljenim pakiranjem ter upoštevanjem nekaj nasvetov in trikov lahko prijetna izkušnja. 

Izbira letov

Ko potujete z letalom z otroki velja, manj kot je prestopov, bolje je. Večurno čakanje med povezovalnimi leti je izziv za odrasle, kaj šele za otroke. 

Ker pri dolgih poteh to ni vedno mogoče, razmislite, ali vam čas dopušča, da načrtujete daljše postanke, med katerimi lahko prespite in s čimer sebi in otroku omogočite tudi lažje privajanje na časovne razlike. 

K dobremu počutju otrok na letalu pripomore tudi, da pri izbiri ure potovanja upoštevate otrokov urnik spanja in na primer izberete nočni let.  

Rezervacija sedežev 

Čeprav letalske družbe običajno poskušajo sedeže razporediti tako, da družine sedijo skupaj, boste vsekakor imeli manj skrbi z rezervacijo sedežev vnaprej. Če bo letalo povsem polno, se namreč lahko zgodi, da boste za zamenjavo sedežev morali prositi tudi katerega od potnikov na letalu in ni nujno, da se bo želel presesti. 

Pri rezervaciji sedeža lahko izbirate tudi, ali želite sedeti ob oknu, kar otroci običajno obožujejo, ali ob prehodu, ki dopušča vstajanje, brez da bi ob tem motili soseda. In na dolgem letu, boste velikokrat vstali, da obiščete stranišče, previjete otroka, vzamete prigrizke, igrače … 

Če želite več prostora, so predvsem na dolgih letih na voljo tudi sedeži z dodatnim prostorom za noge, običajno v prvi vrsti ali pri predelni steni.

Ali otrok potrebuje svoj sedež na letalu?

Do drugega leta starosti  otrok ne potrebuje svojega sedeža in sedi v vašem naročju, kar je dobra novica za tiste, ki želijo nekaj prihraniti, saj so takšne vozovnice tudi cenejše. 

Slaba stran tega je, da za otroka na letalu nimate svojega sedeža, kar predvsem na dolgih poletih hitro postane neudobno. 
Nakup lastnega letalskega sedeža za otroka, vam omogoča, da nanj namestite lupinico ali avtosedež, katerega je otrok navajen, zato bo v njem bolj udobno sedel ter spal, vi pa boste lahko kadarkoli vstali.

Pravila za uporabo otroških vozičkov in lupinic na ljubljanskem letališču preverite tukaj.


S seboj lahko vzamete tudi prenosno posteljico, ki otroku omogoča, da iztegne noge ali leži, a prej pri letalski družbi preverite, če je uporaba dovoljena. Večinoma so na dolgih letih tudi pri letalskih družbah v omejenem številu na voljo posebne spalne košare, ki jih rezervirate vnaprej, uporabo pa odobrijo glede na starost oziroma težo otroka. 

Cena letalske karte za otroke 

Letalske vozovnice za otroke so pogosto ugodnejše, a je to odvisno od ponudbe posamezne letalske družbe. Najcenejše so vozovnice za dojenčke, ki sedijo v naročju in nimajo lastnega sedeža, v določenih primerih za dojenčka plačate le letališke pristojbine. Mnogi prevozniki pa ponujajo tudi različne popuste za otroke stare od 2 do 12 let. 

Cena vozovnice se prilagodi ob nakupu, ko navedete starost potnikov.


Dolgi leti niso poceni, četudi otroci dobijo popust. Ker se včasih pred potovanjem z majhnimi otroki zalomi že pred odhodom, zaščitite svoje družinsko potovanje z zavarovanjem odpovedi letalskih kart.

Priprava otroka na potovanje 

Pred potovanjem otrokom povejte, kam greste, kaj boste tam počeli in kako boste prišli do tja oziroma vse o letališču, o varnostnem pregledu, čakanju na letališču in kakšno je letenje z letalom. Postavite tudi pravila, na primer, da se na letališču vedno držite za roke, na roko otroka lahko napišete tudi svojo telefonsko številko. 

Kaj vzeti na letalo?

Pred odhodom vedno preverite, ali obstaja omejitev količine prtljage na otroški karti. Da česa ne pozabite doma, si prenesite seznam prtljage

Pakiranje načrtujte tako, da imate čim manj ročne prtljage. Torbo ali nahrbtnik pospravite pod sedež, s čimer se boste izognili nenehnemu vstajanju, ko boste potrebovali stvari. Preverite, katere med letom ne smejo manjkati. 

Vnos hrane in prigrizki za na letalo 

Čeprav večina letalskih družb na dolgih letih ponuja obroke, tudi otroške, se lahko zgodi, da otroku hrana ne bo všeč, ali da bo lakoto potrebno potešiti še med obroki. 

Vnos hrane na letalo ni prepovedan, morajo pa biti živila ustrezno zavita, hrano lahko cariniki tudi pregledajo. 

Če potujete z dojenčkom, je dovoljen tudi vnos normalne količine otroške hrane in pijače oziroma tekočine, ki presega običajno omejitev 100 ml v ročni prtljagi. 

Predvsem med dolgimi leti skrbite, da otrok pije dovolj vode, saj lahko dehidracija, suh zrak v kabini in utrujenost povečajo nelagodje.


Pri izravnavi pritiska v ušesih vam pomaga duda ali lizika

Otroci lažje uravnavajo pritisk v ušesih, če med vzletom in pristankom nekaj sesajo ter požirajo slino. Za dojenčke je v tem primeru priporočljivo da imajo dudo, se dojijo ali pijejo iz stekleničke, nekoliko starejšim otrokom pa lahko ponudite liziko ali trde bonbone. 

Kako zamotiti otroka na letalu?

Če otrok že hodi, se med letom večkrat sprehodite in pretegnite noge. 
Za preganjanje dolgčasa v letalu, načrtujte tudi aktivnosti, ki jih otrok rad počne. Lahko gre za branje, risanje, barvanje, kartanje. Ne pozabite na najljubšo ali povsem novo igračo, ki jo dobi šele na letalu in ga bo zamotila za nekaj časa. 

V veliko pomoč je lahko tablica ali pametni telefon, na katerega predhodno naložite izobraževalne igre, filme ali aplikacije, saj WiFi na letalu ni vedno zanesljiv, prav tako ne morete biti prepričani, da bodo vsebine, ki so na dolgih letih običajno na voljo na letalu, primerne oziroma zanimive za najmlajše. Priporočljivo je, da s seboj vzamete tudi slušalke. 

Vse naprave pred letom napolnite, v ročno prtljago pa pospravite polnilec ali prenosno  baterijo, s katero lahko naprave polnite kar med letom.  

Ostalo v ročni prtljagi 

Poleg prigrizkov, igrač, knjig, zvezkov, v ročno prtljago vsekakor spakirajte rezervna oblačila, saj se nesreče dogajajo. Ne pozabite na dovolj plasti, saj so temperature na letališču, letalu in končni destinaciji različne, otroci pa so lahko na nihanje temperatur tudi bolj občutljivi. 

Odveč ni niti potovalna lekarna, obliži, zdravila proti slabosti, razkuževalna sredstva in seveda kakršnakoli nujna zdravila ter plenice.

Sicer pa čim več prtljage oddajte pred letom, da si prihranite žongliranje s potovalkami, kovčki, otrokom, vozičkom in še s čim. 

Ali grem lahko z otroškim vozičkom na letalo?

Ja. Tega lahko uporabljate vse do vhoda v letalo, kjer ga oddate in ga brezplačno spravijo na letalu ter vrnejo takoj ob pristanku. 

Družinam z otroki je na voljo tudi prednostno vkrcanje, kar vam omogoča, da se v miru, brez hitenja in drenjanja namestite na svoje sedeže. Po drugi strani se mnogi starši raje vkrcajo med zadnjimi, saj je na letališču mnogo lažje poskrbeti, da otrok porabi energijo, kot če mora mirno sedeti in čakati na vzlet. 

Po dolgem letu

Prevoz z letališča če je možno uredite vnaprej, saj boste po večurnem letenju oziroma sedenju verjetno utrujeni in si boste želeli čim prej do nastanitve. Po prihodu na cilj si vzemite čas za počitek, nato pa poskusite čim hitreje ponovno vzpostaviti običajno rutino. 

Daljše poti vplivajo tako na otroke kot odrasle. Zaradi utrujenosti, spremenjene rutine, okolja, prehrane lahko na potovanju tudi zbolite. Na to pomislite že pri načrtovanju počitnic in poskrbite za zdravstveno zavarovanje za tujino

V pomoč naj vam bo članek, kako izbrati turistično zavarovanje za potovanje v ZDA ali druge bolj oddaljene kraje

Potovanja, dopust, turistično zavarovanje, družina, zavarovanje potovanj v tujino
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.