Enostavni triki za pse, ki jih lahko počnete doma

Poleg fizičnih aktivnosti so za psa zelo pomembne tudi mentalne aktivnosti.

Kaj lahko naredite, če zbolite, se poškodujete in ne morete biti toliko aktivni,  ko je zunaj res slabo vreme, ko je prehitro tema in včasih zmanjka časa za zunanje aktivnosti z vašim psom? Jure Pribičevič iz Alfakana predstavlja 3 različne zaposlitve in enostavne trike, ki jih s svojim psom lahko počnete doma. Učni proces psa mora potekati 24 ur na dan, vse dni v tednu in celo leto, še dodaja.

Poleg fizičnih so za psa pomembne tudi mentalne aktivnosti

Zimski čas je čas, ko so dnevi krajši, temperature nižje in mnogi takrat počivajo. V tem času tudi psa ne vzgajajo in šolajo, temveč čakajo na pomlad. A pri tem pozabljajo, da se morajo tudi pozimi s psom aktivno ukvarjati.

 

Preberite si članek 5 nasvetov, da bo pes pozimi zadovoljen.

 

Jure Pribičevič iz Alfakana poudarja, da takšen počitek ni najboljši, saj učni proces psa poteka 24 ur na dan, vse dni v tednu in celo leto.

 

Ampak, kaj pa če zbolite ali se poškodujete in s psom ne morete ven oziroma greste lahko bolj na hitro?

 

Jure Pribičevič predstavlja 3 različne zaposlitve, ki jih s svojim psom lahko počnete doma. Če boste te aktivnosti umestili v tedenski urnik s svojim psom, bo to dobro za vas in za psa.

 

Pes mora pri teh aktivnostih razmišljati, kako lahko pride do nagrade. Skozi to zadovoljite njegovo potrebo po uporabi možganov in ga prav tako utrudite.

 

1. Delo z nosom

Psu lahko v notranjih prostorih skrivate različne predmete (npr. najljubšo igračo, priboljške, lahko vadite delo z nosom kjer pes išče eterično olje). Pri tem je zaželena vaša kreativnost.

 

Pes skozi iskanje in nato nagrado, ki jo dobi, ko najde predmet, zadovoljuje  lovske nagone, kar je za psa res super stimulacija.

 

Večina psov, še posebej lovskih pasem v tej aktivnosti zelo uživa. Že kratek “trening” dela z nosom od 10 do 15 min je enakovredna zaposlitev za daljši sprehod.

 

Kljub temu je sprehod še vedno potreben.

 

2. Nekaj enostavnih trikov za pse

Triki so odlična zaposlitev pasjih možganov. Če boste svojega psa učili enostavne trike, naj bodo čim bolj uporabni.

 

Nekaj idej:

 

 • pospravljanje igrač za sabo v škatlo, ki je temu namenjena,
 • naj vam ponudi tačko, ko pridete s sprehoda, da mu jo lahko obrišete,
 • čakanje pri odprtih vratih (zelo uporaben trik tudi pri izhodu iz avtomobila – da počaka ko odprete prtljažnik, da ga lahko pripnete na povodec),
 • zavzemanje položaja na boku ali hrbtu in čakanje – »mrtev« (za pregled telesa – npr. za klope ali za lažje striženje krempljev),
 • odpiranje in zapiranje vrat,
 • prižiganje in ugašanje luči,
 • »stresi se« (ko pridete domov iz deževnega sprehoda in želite, da se najprej strese na točno določenem mestu),
 • mirno nošenje nagobčnika,…
 • pobiranje stvari s tal. 

 

Pri učenju trikov imate res neomejeno možnosti. Nekaj predlogov sta za vas posneli Alfakan inštruktorici Anja Troha in Lana Goričanec.

 

 

Najboljši trik? Naročite se na naše nasvete za brezskrbno življenje z vašim psom.

 

Kako lahko svojega psa naučite različnih trikov?

Pri učenju s pozitivno motivacijo poznamo štiri glavne načine učenja vedenj:

 

VABLJENJE ali angl. luring – na začetku je to najbolj pogost način učenja, saj je najlažji za vodnika. Psa z nečim, kar ima rad (npr. hrano) vabimo oz. peljemo v položaj, ki ga želimo od njega.

 

OBLIKOVANJE vedenja ali angl. shaping – psa opazujemo in nagrajujemo vsa njegova dejanja v smeri vedenja, ki ga želimo od njega. Kriterij nagrajevanja počasi stopnjujemo.

 

TARČANJE ali angl. targeting – psa naučimo, da se s smrčkom, tačko ali kakšnim drugim delom telesa nečesa dotika (tarče). To tarčo nato premikamo, pes pa pri tem izvede različne pozicije.

 

UJETI trenutek vedenja ali angl. capturing – psa opazujemo in ko izvede vedenje, ki ga od njega želimo, ga nagradimo.

 

Kako psa naučite enostaven trik pobiranja stvari s tal s tehniko oblikovanja vedenja?

Na tla postavite določeno stvar, ki jo tudi sicer pes že rad nosi okoli (npr. njegovo najljubšo igračko).

 

 • Najprej nagrajujte samo pogled proti igrački,
 • po nekaj treningih premik proti igrački,
 • nato sklanjanje glave proti igrački,
 • dotikanje igračke z gobčkom,
 • pobiranje igračke s tal.

 

Ko pes že dobro pobira igračko s tal, enak proces ponovite še z drugimi predmeti: za začetek uporabite mehkejše, ki so bolj prijetni za pasji gobec nato lahko čedalje trše.

 

Več nasvetov za vzgojo in tudi nego psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček!

 

 

Pri učenju trikov zahtevnost stopnjujte

Dobro je, da v procesu treninga uporabljate kliker oz. marker, ki psu natančno pove, da je naredil prav in da sledi nagrada. Tako ste lahko pri svojem treningu zelo natančni in psu jasno označite, kaj je naredil prav in za kaj je prejel nagrado.

 

Učenje začnite z enostavnimi triki, zelo pomembno pa je, da nato kriterij zahtevnosti stopnjujete.

 

Če ga ne boste stopnjevali, se bo pes začel dolgočasiti in učenje bo izgubilo smisel.

 

Pri učenju je pomembno, da psa v različna vedenja ne silite, ga nagrajujete, da z njim redno vadite, niste obremenjeni z rezultatom in se pri učenju predvsem zabavate.

 

3. Samozaposlitvene igrače

Kupite lahko posebne podloge, kamor skrijete hrano, pes pa z razmišljanjem in poskušanjem nato pride do nje (npr. mora kaj premakniti s smrčkom, podrgniti s tačko, premakniti z zobmi,…).

 

Definitivno pa v ospredje  postavljam prvi dve aktivnosti, kjer je pes v stiku s svojim vodnikom in aktivnosti ne izvaja sam. Med vami in vašim psom se bo na ta način poglabljala vez in boljšal odnos.

 

Nadaljujte z branjem, kako psa navaditi, da počaka sam doma. Z nasveti se boste izognili najbolj pogosti napaki, ki jo delajo določeni lastniki.

 

Da bo osvajanje novih trikov čim bolj brezskrbno, svojega psa tudi zavarujte. V le nekaj korakih lahko zavarovanje psa preprosto sklenete tudi preko spleta.

 

družina, psi, domači ljubljenčki, zavarovanje psov, video
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.