Podajte se na geolov

Geolov je zabaven način odkrivanja novih kotičkov po vsem svetu in v bližnji okolici.

Da skupaj z družino doživite pustolovščino, med katero se bodo tudi otroci z veseljem lotili kakšnega hriba ali pešpoti, ni treba daleč. Podajte se na geolov, aktivnost, ki vas bo celo v vaši občini pripeljala v morda še neodkrite kotičke. Zakladi so posejani po vsej Sloveniji in bodo motivacija za vse. Kaj pa nagrada? Pot, cilj in zadovoljstvo vseh članov družine! Spoznajte svet malo drugače.

Je sploh kdo, ki ne obožuje misli na odkritje zaklada? S to idejo se je geolov (angl. geocaching) pred dobrimi dvajsetimi leti iz ameriškega Oregona razširil po vsem svetu, kmalu po vzniku ideje tudi v Slovenijo. Neki Američan se je odločil na zanimiv kraj skriti škatlo z vsakdanjimi predmeti in spodbudil druge, da jo najdejo.

 

Odtlej je bilo v 190 državah po svetu na razglednih točkah, ob slikovitih pešpoteh in geoloških posebnostih ter na zgodovinsko pomembnih krajih skritih kar tri milijone zakladov. Najti jih je mogoče tudi v najodročnejših predelih sveta. Za geozaklade pač ni temperaturnih, višinskih in drugih meja.

 

Geozaklade v Sloveniji najdete v skoraj vseh občinah ter celo na najvišjih vrhovih in v podzemlju.

 

Za pustolovščino torej ni treba daleč. Potrebujete le dovolj tekočine, primerna oblačila in obutev, kak prigrizek in pametni telefon z aplikacijo Geocaching.

 

Če vas bo pot na lovu za zakladom zanesla tudi v gore, preverite šest nasvetov, kako v gorskem svetu poskrbeti za varnost.

 

Kje najdete zaklad?

Smisel geolova ni bezljanje od enega do drugega zaklada, ampak je spoznavanje okolice na malo drugačen način. »Ne le da sem se ob geozakladih naučil slovenščine, ampak bi lahko, tako pravijo prijatelji, postal turistični vodnik,« pravi Lars Felgner, eden najaktivnejših slovenskih geolovcev. Zakladi so ga namreč vodili v skrite kotičke Slovenije, o katerih je veliko izvedel iz opisov, ki spremljajo vsak geozaklad.

 

»Tisti, ki nastavi zaklad, ti pokaže skrivnost. In v Sloveniji je res veliko možnosti za geolov, saj je skritih ogromno dobrih zakladov. K nam celo načrtno hodijo geolovci iz tujine.« Lars Felgner, geolovec

 

Lars je sicer Nemec, ki pa že dve desetletji živi v Sloveniji. Pravi, da bi lahko lovce na zaklade razdelili na tiste, ki gredo na lov samo zato, da najdejo zaklad, in tiste, ki mimogrede poskušajo še kaj zanimivega doživeti ali se česa naučiti. Kakršen koli bo vaš motiv, je dobro poznati osnove geolova.

 

Najprej je treba najti zaklad. Čisto mogoče, da ste kakšnega že našli po naključju, načrtno pa gre veliko lažje.

 

S pomočjo aplikacije Geocaching izberete zaklad blizu destinacije, ki jo želite raziskati. Do zaklada vas vodita geolokacija in namig. Aplikacija je na voljo za operacijska sistema iOS in Android.

 

Osnovna, brezplačna različica aplikacije omogoča vpogled le v del zakladov. A za začetno raziskovanje bo to povsem dovolj.

 

Ko določite približno lokacijo, se začne iskanje zaklada. Vešč geolovec prepozna kraj, kjer bi lahko bil skrit. Včasih je to kakšna skalna razpoka (pazite na varnost!) ali deblo, nikoli pa zaklad ni zakopan. Pomagajte si tako, da se vprašajte, kam bi ga skrili vi.

 

Geolov je namenjen sprostitvi. Vseeno pa upoštevajte nekaj pravil.

  • Iščite diskretno, da vas ljudje, ki bi lahko zaklad odvzeli ali uničili, ne vidijo.
  • Škatlico položite na isto mesto in jo zakrijte tako, kot ste jo našli.
  • Spoštujte naravo – smeti odnesite s seboj, ne strašite živali, ne uničujte.
  • Za geolov navdušite še koga, a mu predstavite osnovna pravila.

 

Kakšen je zaklad?

Tradicionalni zakladi so praviloma shranjeni v vodotesnih škatlah ali tulcih. Včasih so ti tako majhni, da jih komaj primete v roke, kdaj pa so prav razkošne velikosti.

 

Ne vsebujejo strašno razburljivih predmetov, saj njihovo bistvo pač ni fizična vsebina, ampak kraji, na katere vas pripeljejo. Aplikacija zato za lokacijo ponudi tudi opis zanimivosti, ki je bila povod za zaklad. V Idriji boste tako brali o rudarjih, na vrhu Boča o endemni velikonočnici, ob železnici pri Ljubljani o Titovem Modrem vlaku.

 

V vsakem zakladu so pojasnila za naključne najditelje in dnevnik obiskov, včasih pa tudi drobni predmeti brez vrednosti – figurica, kamen, izjemoma kaj posebnega.

 

Ko greste na lov, imejte v žepu kakšno drobnarijo. Če kak predmet vzamete iz zaklada, ga morate nadomestiti z drugim.

 

Tu in tam pa se zgodi, da v zakladu odkrijete res posebno najdbo – potovalnega žužka (angl. Travel Bug). To je posebna ploščica, ki naj bi z geolovci potovala po svetu. Na njej je koda, s katero lahko potovalnega žužka spremljate vi in tisti, ki ga je nastavil. A iz zaklada ga vzemite le, če ste prepričani, da ga boste lahko v dveh tednih položili v kak drug zaklad.

 

Geolov je tudi priložnost za čiščenje okolice. Številni geolovci s pobiranjem smeti skrbijo za naravo. Vi pa se lahko pridružite tudi pobudi Očistimo gore.

 

Vrste zakladov

Od osnovne ideje – skrite škatle z nekaj predmeti – se geolov ni le razširil, ampak je postal tudi bistveno bolj raznolik. Zakladi so namreč lahko raznovrstni po svoji vsebini in namenu.

 

  • Tradicionalni zaklad boste našli najpogosteje, zato je tudi za otroke najzanimivejši. Praviloma so v brezplačni različici aplikacije na voljo informacije o zakladih te vrste.
  • Ugankarski geozaklad najprej zastavi uganko in vas šele z rešitvijo popelje do pravega geozaklada. Nekatere uganke so preproste, za številne pa boste potrebovali nekaj matematičnega ali drugega znanja. Pri teh bodo otroci potrebovali nekoliko pomoči.
  • Zemljin geozaklad vas bo pripeljal na geološko zanimive kraje: ob skalne previse, na nahajališče fosilov, v kraško jamo. S pomočjo vprašanj, na katera je ob vpisu običajno treba odgovoriti, se bo cela družina naučila marsikaj zanimivega.
  • Multipli geozaklad je serija zakladov, ki so najpogosteje skriti ob krožnih ali drugih pešpoteh, denimo ob evropski pešpoti E6 ali ob učnih poteh. Včasih vas bo namig v prvem zakladu vodil do naslednjih zakladov ob poti. Preden se lotite takšne poti, preverite njeno dolžino in imejte v mislih, da so vsaj za otroke multipli geozakladi lahko nekoliko dolgočasni, saj so praviloma vsi enaki.
  • Dogodek je lahko svojevrsten zaklad. Slovenski geolovci dogodke redno organizirajo. Ena od aktivnosti, ki jih spodbuja geolov, je namreč tudi druženje.

 

»Poseben užitek je zaklad najti prvi (angl. FTF oziroma First To Find). Poznam pa tudi geolovce, ki so jim v izziv samo ugankarski zakladi.« Lars Felgner, geolovec

 

Bi nastavili svojega?

Lars, ki bo v Sloveniji kmalu nastavil že svoj stoti zaklad, pravi, da ima pogosto več veselja s pripravo lastnega zaklada kot z iskanjem drugih zakladov.

 

Če poznate poseben kraj, ki bi ga radi delili z drugimi, boste to najlažje storili, če tam nastavite svoj zaklad. Svetovna organizacija Geocaching sicer priporoča, da to storite, ko si pridobite nekaj izkušenj z geolovom. Vsa navodila najdete na spletni strani organizacije.

 

Predvsem pa je pomembno, da uživate. Z geolovom se bo vaš znani svet nepričakovano razširil. Naj se razširi varno.

 

Razburljive dogodivščine so včasih povezane z nepričakovanimi zapleti. Če se zgodijo, lahko pomaga nezgodno zavarovanje.
otroci, prosti čas, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.