Kako izbrati pasji hotel za vašega psa?

Pojasnjujemo, kaj vse zajema izbira pasjega hotela in na kaj morate biti še posebej pozorni.

Se odpravljate na dopust in razmišljate, da bi vašega psa za ta čas peljali v pasji hotel? Še bolj previdno kot izbirate nastanitev zase, morate to storiti za svojega psa, saj za razliko od vas sam ne more spakirati in se vrniti domov. Odveč pa ni niti razmislek o zavarovanju za psa. Pri Pasji Hiši iz Kranja smo preverili, na kaj vse morate biti pozorni, da boste res izbrali najboljšega.

Ali je pasji hotel primeren za vse pse?

V pasjih nastanitvah, tako tistih, ki ponujajo dolgotrajno varstvo psov, in tudi v tistih, ki nudijo samo sprehode in kratkotrajna dnevna varstva, večinoma sprejemajo vse pse, ne glede na pasmo ali starost.

 

Katja in Primož, lastnika Pasje Hiše, poudarjata, da so pri njima dobrodošli lepo vzgojeni psi vseh pasem, ki so vajeni notranjega bivanja in nimajo ločitvene tesnobe. Stremita k temu, da se psi v varstvu pri njima dobro počutijo in jim ponudbo tudi individualno prilagodita glede na pasje potrebe in lastnikove želje.

 

Ključni dejavnik pri odločitvi, ali bo vaš pes dobrodošel v pasjem hotelu ali ne, je pasja higiena in socializiranost psa. Prav tako v večini hotelov in pasjih vrtcev ne sprejemajo pasjih samičk, ki so ravno v obdobju gonitve, saj to preveč vpliva na ostale pasje goste.

 

Brez zdravstvenega spričevala ne bo šlo

Pasji hoteli, vsaj tisti, kjer je na prvem mestu res dobrobit njihovih gostov in upoštevajo pravila, sprejemajo le zdrave in redno cepljene pse, kar je določeno tudi v zakonodaji. Prav tako mora biti kuža, ko ga pustite v pasjem hotelu, redno in aktivno zaščiten pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. S seboj mora imeti tudi pasji potni list. Po potrebi boste morali vašega psa pred prihodom skopati, saj je res pomembno, da se v pasjem hotelu zagotavlja čisto okolje za vse pasje goste, drugače se lahko hitro pojavijo takšne in drugačne vonjave in bakterije.

 

Da boste psa lahko pustili v hotelu, bo moral ta poznati in na spoznavnem obisku tudi pokazati vsaj osnovne pasje manire. Prav tako ne sme biti agresiven do ljudi in do drugih psov.

 

Enako pričakujejo tudi v Pasji Hiši, kjer morajo biti pasji gosti tudi vajeni notranjega bivanja. To pomeni:

 

  • da spoštujejo sobno čistočo - ne markirajo,
  • ne uničujejo pohištva,
  • nimajo ločitvene tesnobe,
  • poznajo osnovne ukaze

 

V večini pasjih hotelov je spoznavni obisk obvezen. Torej morate psa, preden ga za več dni pustite v hotelu, pripeljati prej na kratek obisk. Obisk izkoristite za to, da izveste čim več o lastnikih in osebju, ob tem pa posredujte  čim več informacij o svojem psu. Dobro si oglejte tudi prostore, kjer bo bival vaš pes. So udobni, varni in čisti? Spremljajte pa tudi, kako se vaš ljubljenček počuti. Odnos, ki ga imajo lastnik hotela in osebje do psa je zelo pomemben dejavnik pri tem, ali bo vašemu psu v pasjem varstvu prijetno. Ker bodo najverjetneje v času spoznavnega obiska v pasjem hotelu že drugi psi, spremljajte tudi njihovo počutje in obnašanje – če so videti čisti, sproščeni …

 

Dobrodošli tudi mladički

Večina pasjih hotelov z veseljem sprejme tudi mladičke. Mogoče pa je, da bodo v tem primeru zahtevali doplačilo, saj mladički potrebujejo več pozornosti in časa.

 

Katja in Primož pravita, da sta kot vzreditelja z večletnimi izkušnjami in licencirana inštruktorja Kinološke zveze Slovenije v stalnem kontaktu s pasjimi mladički. Svoje znanje pa z veseljem delita tudi z novopečenimi pasjimi lastniki, zato nimata težav s sprejemanjem mladičkov v hotel. Hkrati je njun cilj, da je varstvo psov v Pasji Hiši za psa in še posebej za pasjega mladička pozitivna izkušnja ter da mladiček pri njih svoje znanje tudi nadgradi.

 

Izbira pasjega hotela

Tako kot hotel za svoj dopust morate tudi pasji hotel rezervirati pravočasno, sploh v času poletnih dopustov.

 

Kako  izbrati pravega? Pred samo rezervacijo raziščite ponudbo, preberite si mnenja, primerjajte ocene in cene, da boste izbrali najboljšo nastanitev za vašega psa. Mnenja boste najlažje našli tako, da v iskalnik vpišete naziv hotela, ki vas zanima in potem na forumih preverite, kakšne izkušnje imajo tisti, ki so v njem že pustili svojega psa. Ali bi se za to odločili ponovno ali pa bi raje izbrali kakšen drug hotel?

 

Znaki dobrega hotela:

1. Osebje preveri vašega psa

Za prijetno, predvsem pa varno bivanje tako vašega kosmatinca kot ostalih pasjih gostov se mora osebje, preden sprejme vašega psa, pozanimati vsaj o tem, ali ima pes opravljena vsa obvezna cepljenja in preventivno odpravljene zajedavce.

 

Veliko vam o kvaliteti pasjega hotela lahko pove že to, kako podrobno njegovi lastniki oziroma osebje preveri vašega psa pred prihodom.

 

Za zagotavljanje čim lažjega prehoda na bivanje v hotelu, je dobro vedeti tudi, kako ponavadi poteka dan vašega psa – kdaj in koliko je, kdaj gre na sprehod. Ob tem pa tudi, ali je vzgojen oziroma šolan, če je nagnjen h kakšnim alergijam in prebavnim težavam ter seveda tudi to, kakšen odnos ima do drugih psov, če se le-teh boji, ali pa je bolj igriv in ima rad pasjo družbo.

 

2. Osebje hotela ima vsa potrebna dovoljenja

Ko izbirate nastanitev za vašega ljubljenčka, pa bodite še posebej pozorni na to, da imajo lastniki in osebje ustrezno znanje, certifikate in dovoljenja za izvajanje pasjega varstva.

 

Veljavna zakonodaja zahteva opravljen izpit za oskrbnike hišnih živali po programu, ki ga potrdi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

 

Vedno preverite certifikate in njihovo pristnost.

 

Vprašate lahko tudi, če se še vedno izobražujejo, saj se prijemi in pristopi na področju pasje vzgoje in varstva ves čas spreminjajo in izboljšujejo.

 

3. Prostori hotela

Preverite tudi, na kakšen način hotel nudi nastanitev – ali vsi psi bivajo v istem prostoru ali pa so med seboj ločeni po boksih ali kletkah.

 

Vedno se še prepričajte, da so prostori varni, torej da v njih ni predmetov, s katerimi bi se lahko psi poškodovali, to je ostrih robov in predmetov, ki bi jih lahko pogoltnili - ter da ustrezajo standardom čistoče.

 

Ceniki se razlikujejo

Pri Pasji Hiši se cene ne razlikujejo glede na pasmo. Na ceno pa vplivajo:

 

  • starost psa - mladički in »pasji pubertetniki« zahtevajo več pozornosti, ker so manj vajeni pasje družbe in bolj razigrani, zato je ponavadi potrebno doplačilo. To velja tudi za večino ostalih pasjih hotelov po Sloveniji.
  • prihod psa - ali psa pripeljete v hotel sami, ali pa ga osebje prevzame na drugi lokaciji, npr. na letališču.
  • hrana - ima pes s seboj že svojo hrano, ki mu jo v pasjem hotelu samo postrežejo, ali pa mu morajo obroke v celoti zagotoviti tam.

 

Dobro je, da ima pes s seboj hrano, ki jo drugače uživa doma, saj je tako manj možnosti za težave s prebavo, ki so ob prilagajanju na novo okolje še večji izziv.

 

Od tega, koliko časa nameravate psa pustiti v hotelu, bo odvisno tudi to, ali bo ta vmes potreboval nego (kopanje, razčesavanje …). To je seveda odvisno tudi od pasme. Nekatere potrebujejo več nege, druge manj, to pa bo vplivalo tudi na končni znesek, ki ga boste morali odšteti za pasji dopust.

 

Pravila in omejitve

Po veljavni zakonodaji lahko psa v hotelu pustite največ 30 dni.

 

Omejeno je tudi število psov, ki so lahko ob istem času v pasjem varstvu oziroma bivajo v hotelu. Če varstvo psov v pasji nastanitvi izvaja zgolj ena oseba, je lahko v hotelu ob istem času največ 10 psov. V takih primerih preverite, ali ta oseba sodeluje še s kakšnimi zunanjimi sodelavci, sprehajalci psov. Več kot veste, bolj pomirjeni boste, da je vašemu psu dobro.

 

Čisto vsak pasji hotel mora v primerih, ko je to potrebno, psu tudi zagotoviti nujno veterinarsko pomoč oziroma veterinarsko oskrbo, saj to določa veljavna zakonodaja. To lahko zagotavlja tako, da ima sklenjeno pogodbo z izbrano veterinarsko kliniko.

 

Zavarovanje za pse

Če ste lastnik psa, se gotovo strinjate, da je vsak dan poln presenečenj, ki so večinoma dobrodošla in zabavna. Včasih pa se lahko pes zaradi svoje igrivosti ali strahu tudi poškoduje, lahko poškoduje drugega psa ali pa tujo lastnino. Prav zato je pametno, da imate kot odgovoren lastnik psa zavarovanega za primer bolezni in poškodb ter za škodo, ki jo lahko povzroči tako na vsakodnevnih sprehodih kot tudi v hotelu.

 

Zavarovanje psa lahko preprosto sklenete tudi na daljavo, preko spleta.

 

 

Prav tako naj bi imeli tudi pasji hoteli sklenjeno vsaj zavarovanje odgovornosti za izvajalce registriranih dejavnosti, ki krije odgovornost za škodo, ki jo psi v varstvu lahko povzročijo ostalim pasjim gostom, drugim osebam in tudi odgovornost za škodo na tuji lastnini.

 

Lastnikom pasjih hotelov pa je na voljo še razširitev zavarovanja za hrambo živali, s katero se zavarujejo tudi za primer, da pri delu, torej med izvajanjem pasjega varstva katerega od svojih pasjih varovancev nehote poškodujejo.

 

Več informacij o zavarovanju  psa si lahko preberete v članku.

 

 

zavarovanje psov, zavarovanje odgovornosti, psi, domači ljubljenčki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.