Izziv: Zimske počitnice

Mama blogerka išče odgovor na izziv: kako preživeti zimske počitnice z otroki.

En teden, trije mulci. Stari devet, pet in dve leti. Kakšne načrte naj postaviva, da bo volk sit in koza cela, da si bomo napolnili baterije in kaj zanimivega doživeli? Če odmislimo omejene finance, se še vedno spopadamo z lepim številom ovir. Kot kaže pa nam bo še največji izziv letos postavilo vreme.

Smučarske dogodivščine

Ob lepem vremenu je pozimi lahko zelo samoumeven odgovor za družinske počitniške aktivnosti seveda smučanje.

 

A sama nisem več tako navdušena nad smučanjem, ko se spomnim lanskega družinskega obiska smučišča. Pri nas le redko načrtujemo vnaprej, dnevne aktivnosti običajno določimo šele po zajtrku. Če ne načrtujemo, pa takrat šele pakiramo. In tako se nam pogosto zgodi, da je ob prihodu na cilj skoraj že čas kosila. Pri vsej krami, ki jo potrebujemo za smučanje, je bilo to sploh neizogibno, čeprav je smučišče od doma oddaljeno le slabo uro vožnje.

 

Ko smo prispeli, se je seveda starejši sin Enej, ki je sicer spreten in že kar preveč pogumen smučar, takoj pognal po smučini. Ko sem ga opazovala, mi je postalo slabo, ko sem v glavi predvidevala vse situacije, ki se zanj lahko slabo končajo.

 

Morda vas zanima, kako se sploh pripravite na otrokove prve smučarske podvige?

 

Rene je bil (na srečo?) manj zagnan. Ko se je po zgolj dveh poskusih, da bi s smučkami stal na klančini, spet prekucnil v sneg, se je bil že pripravljen pridružiti mlajšemu bratcu na sankah. Čez nekaj minut pa je bil lačen in utrujen že v solzah.

 

Kmalu nam ni preostalo nič drugega, kot da se preselimo v restavracijo na vrhu smučišča. Takrat se je začela kalvarija s slačenjem, prinašanjem in odnašanjem pladnjev v nerodnih smučarskih čevljih. In ko smo po mojem mnenju že tako preveč zapravili za pomfri in špagete, smo ugotovili še, da moramo zelo pohiteti, če želimo ujeti še zadnjo vožnjo s sedežnico.

 

Če ob tem pomislim še na gnečo, množico smučarjev različnega smučarskega znanja, na tisti občutek, ko se nekdo z veliko hitrostjo zapelje tik ob tebi, vem, da se bomo letos smučiščem izognili v velikem loku. Morda bomo raje izkoristili kak dan šolskega dopusta na sončno dopoldne med tednom, ko so smučišča prazna.

 

Čofotanje v toplicah

Ko nam počitnice naklonijo le deževne dni, pa se na željo naših treh fantov ne moremo izogniti bazenom. Takšnim z veliko tobogani, ki jih obožujemo vsi člani družine.

 

No, predvsem otroci. Z možem nad bazeni nisva tako zelo navdušena. Bazenski kompleksi med počitnicami pokajo po šivih in iskanje prave adrenalinske bučke, med katerimi sta dve od treh še neplavalki, je pravi podvig. Po navadi nama sicer ne preostane drugega, kot da popustiva, a običajno le za enodnevni obisk.

 

Narava ne razočara

Počitniške dneve tako namesto na smučiščih ali v bazenih najraje izkoristimo za obisk nekoliko manj obljudenih krajev, ki so poleg tega tudi žepu veliko bolj prijazni. Idej za dogodivščine v naravi nam nikoli ne zmanjka.

 

Možnosti za družinski izlet v Sloveniji je mnogo, morda rabite le pravo idejo.

 

Tako si radi privoščimo pohod na katerega od bližnjih hribov, kjer nas za nagrado čaka kosilo v koči. Pohod si včasih popestrimo z geolovom.

 

Obožujemo obisk bližnje tekaške proge in hriba za lopatanje. Zabavamo se ob delanju snežakov ali nočnem sankanju po gozdni cesti. Tudi kak skriti kotiček naše lepe dežele radi obiščemo ali preživimo dan ob igranju golfa nekje ob morju.

 

Ko razočara vreme

Edina stvar, ki nas odvrne od pohajanja po naravi, pa je dež. In kot kaže bo za tokratne zimske počitnice ravno dežja v izobilju. Tako kar eno za drugo opuščamo ideje. Le še lutkovne predstave, kino in muzeji so ostali.

 

Verjetno bomo velik del dopusta preživeli kar v toplem zavetju doma. Tudi to se prileže. Ves dan bomo v pižamah, ob družabnih igrah in sestavljankah. Stiskali bomo pesti za naše športnike, navijali glasbo ter zraven na ves glas prepevali in plesali. Do sitega se bomo nagledali risank in mogoče tudi kaj popravili. Aja, in načrtovali bomo naslednje počitnice, ki bodo zagotovo sončne. 

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Želite prejemati takšne nasvete v vaš poštni nabiralnik? Prijavite se na naše e-novice posebej za mame:

 

zima, družina, otroci, prosti čas, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.